Szerző: Bizó Dániel

2010. január 8. 12:28

Novell: ezentúl fizetned kell a frissítésekért

A Novell megváltoztatja a patchek és szervizcsomagok elérhetőségének politikáját, és idén február elsejétől a Netware kivételével minden termék frissítéseiért szerződni kell - kivéve a biztonsági foltozásokat.

HIRDETÉS

A Novell tavaly novemberben közölte, hogy idén február elsejétől új politikát vezet be a patchekhez és szervizcsomagokhoz való hozzáféréssel kapcsolatban. Eddig a Novell-frissítések többségéhez szabadon hozzáférhettek az ügyfelek akkor is, ha nem rendelkeztek semmiféle támogatási szerződéssel, kizárólag egyszeri licenceket vásároltak meg.

Ezt követően, februártól csak azok férhetnek hozzá a patchekhez és szervizcsomagokhoz, akik rendelkeznek vagy karbantartási, vagy szoftverelőfizetési szerződéssel. Ez alól kizárólag a biztonsági frissítések kivételek, azok továbbra is elérhetőek maradnak minden felhasználó számára. A szoftverek közül kivételt képez még a Netware, amelyhez továbbra is minden szabadon elérhető marad, valamint a Novell közösségi projektjei, mint amilyen az openSUSE. A kereskedelmi Linux disztribúció, a SUSE Linux Enterprise eddig is kizárólag előfizetéses modellben volt frissíthető, beleértve a biztonsági patcheket is.

Ügyféloldalról kizárólag a szerződéses akadémiai felhasználók úszhatják meg a szigorításokat, ők továbbra is hozzáférnek mindenféle frissítéshez. A Novell egyéb erőforrásokat - dokumentációk, tudásbázis, fórumok, demó verziók - nem korlátozza be. A motiváció azonban világos, a Novell több ügyfelet akar rákényszeríteni arra, hogy vásároljon valamiféle szerződéses szolgáltatást, vagyis fizessen azért, hogy a szoftvereik kódját karbantartják és továbbfejlesztik - megfordítva pedig a meglévő szerződéses ügyfelek legyenek biztosak abban, hogy milyen nagyon értékesek a fizetős szolgáltatások.

Fontos tudnivaló, hogy azok az ügyfelek, amelyek már jelenleg is rendelkeztek karbantartási szerződéssel, februártól a frissítéseket azzal a bejelentkezési azonosítóval érik el, mint amellyel jelzik támogatás iránti igényüket. Azoknál a szervezeteknél, ahol a Novell szoftverek funkcionális frissítéseit és a karbantartás feladatokat mások vagy többen végzik, lehetőség van az engedélyezett felhasználók listájának bővítésére, erről az oldalról kiindulva. További információ az új politikáról itt és itt olvasható

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 03:55

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.