Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Novell: ezentúl fizetned kell a frissítésekért

Bizó Dániel, 2010. január 08. 12:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Novell megváltoztatja a patchek és szervizcsomagok elérhetőségének politikáját, és idén február elsejétől a Netware kivételével minden termék frissítéseiért szerződni kell - kivéve a biztonsági foltozásokat.

hirdetés

A Novell tavaly novemberben közölte, hogy idén február elsejétől új politikát vezet be a patchekhez és szervizcsomagokhoz való hozzáféréssel kapcsolatban. Eddig a Novell-frissítések többségéhez szabadon hozzáférhettek az ügyfelek akkor is, ha nem rendelkeztek semmiféle támogatási szerződéssel, kizárólag egyszeri licenceket vásároltak meg.

Ezt követően, februártól csak azok férhetnek hozzá a patchekhez és szervizcsomagokhoz, akik rendelkeznek vagy karbantartási, vagy szoftverelőfizetési szerződéssel. Ez alól kizárólag a biztonsági frissítések kivételek, azok továbbra is elérhetőek maradnak minden felhasználó számára. A szoftverek közül kivételt képez még a Netware, amelyhez továbbra is minden szabadon elérhető marad, valamint a Novell közösségi projektjei, mint amilyen az openSUSE. A kereskedelmi Linux disztribúció, a SUSE Linux Enterprise eddig is kizárólag előfizetéses modellben volt frissíthető, beleértve a biztonsági patcheket is.

Ügyféloldalról kizárólag a szerződéses akadémiai felhasználók úszhatják meg a szigorításokat, ők továbbra is hozzáférnek mindenféle frissítéshez. A Novell egyéb erőforrásokat - dokumentációk, tudásbázis, fórumok, demó verziók - nem korlátozza be. A motiváció azonban világos, a Novell több ügyfelet akar rákényszeríteni arra, hogy vásároljon valamiféle szerződéses szolgáltatást, vagyis fizessen azért, hogy a szoftvereik kódját karbantartják és továbbfejlesztik - megfordítva pedig a meglévő szerződéses ügyfelek legyenek biztosak abban, hogy milyen nagyon értékesek a fizetős szolgáltatások.

Fontos tudnivaló, hogy azok az ügyfelek, amelyek már jelenleg is rendelkeztek karbantartási szerződéssel, februártól a frissítéseket azzal a bejelentkezési azonosítóval érik el, mint amellyel jelzik támogatás iránti igényüket. Azoknál a szervezeteknél, ahol a Novell szoftverek funkcionális frissítéseit és a karbantartás feladatokat mások vagy többen végzik, lehetőség van az engedélyezett felhasználók listájának bővítésére, erről az oldalról kiindulva. További információ az új politikáról itt és itt olvasható

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.