Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 7. 13:17

Az arabok a csúcstechnológia felé mozognak

Az Egyesül Arab Emirátusok erőteljesen terjeszkedik a félvezetőipar irányába, lapértesülések szerint most a világ egyik legnagyobb memóriagyártóját, a dél-koreai Hynix Semiconductort szemelté ki maguknak.

Az AMD feltőkésítése után az arabok a memóriapiacra is szemet vetettek. Koreai lapértesülések szerint az Egyesült Arab Emirátusok kormánya felvásárolná a Hynixet, amely a Samsung mögött a világ második legnagyobb DRAM-gyártója. A két vállalat a DRAM-piac több mint felét tartja kézben. A NAND-piacon a Hynix a harmadik legnagyobb a Samsung és Toshiba mögött. A Wall Street Journal megkeresésére a Hynix és a Korea Exchange Bank szóvivője sem nyilatkozott  érdemben az ügyről.

A memóriapiac 2001-es összeomlását követően a Hynixet (korábban Hyundai Electronics) több esetben is állami bankok mentették meg a csődtől, az adósságállomány tőkerészre való cseréjével. A Korea Exchange Bank és a Korea Development Bank így összesen 28 százalékos tulajdonrészt szereztek a Hynixben, amelytől most meg szeretnének szabadulni és a lehetséges vevők között emlegetik az Arab Emirátusokat is. Január 29-ig lehet licitálni a Hynix 28 százalékos tulajdonrészére.

A Korea IT Times úgy tudja, az Arab Emirátusok akár az egész Hynixet is szívesen felvásárolná, de amennyiben ez nehézségekbe ütközik, úgy résztulajdonnal is beérnék. A vállalat piaci értéke jelenleg 12,75 milliárd dollár. A tranzakció alighanem az AMD-t is feltőkésítő ATIC (Advanced Technology Investment Company) segítségével jöhet majd létre, amely a kormányzat kezében levő tőkebefektetési társaság.

Arab dollármilliárdok a félvezetőiparban

Az ATIC az AMD chipgyártási tevékenységének leválasztásából létrejött Globalfoundries többségi tulajdonosa is. Az ATIC 2008 őszén kijelentette, 5 év alatt kész akár 6 milliárd dollárt is pumpálni az AMD-be és a Globalfoundriesba annak érdekében, hogy megvesse a lábát a félvezetőpiacon. A Globalfoundries tavaly szeptemberben 1,8 milliárd dollárért megvette a szingapúri Chartered Semiconductort, de utóbbi cég meglevő hitelállománya miatt a tranzakció értéke ennek több mint a duplája, 3,9 milliárd dollár volt. A Chartered a tajvani TSMC és UMC mögött a harmadik legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó a világon.

Tavaly nyáron megkezdődött a Globalfoundries új félvezetőgyárának építése is New York közelében. A 4,2 milliárd dollárra becsült beruházással épülő üzemben várhatóan 2012-ben indul meg a termelés. Walleed Al Muhaely, az ATIC elnöke korábban úgy nyilatkozott, Abu Dhabi elkötelezett a félvezetőgyártás és a csúcstechnológia iránt. Az Egyesült Arab Emirátusok saját félvezetőgyárakat szeretne építeni és 2030-ra nem kevesebb mint 40 ezer embert szeretne ebben a szektorban foglalkoztatni - jelentette ki Muhaely.

Friss pletykák szerint az ATIC a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának, a UMC-nek (United Microelectronics) megszerzésével is kacérkodik, hogy erősítse pozícióit a foundry-piacon. A tajvani Economic Daily News információját az érintett felek nem erősítették meg egyelőre.  A UMC piaci értéke jelenleg több mint 8 milliárd dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról