Szerző: Bizó Dániel

2009. december 17. 15:35

Nagyobb HDD-kapacitás új formázással

A merevlemezek gyártóinak élete gyakorlatilag két dologról szól: minél lejjebb nyomni a gyártási költségeket, és folyamatosan növelni az elérhető kapacitást. A fizikai formázás optimalizálásával a gyártók akár több mint tíz százalék kapacitást tudnak kisajtolni egy adott tányérból.

A merevlemezek a 23 éve elfogadott ATA (Advanced Technology Attachment) interfész által eredetileg specifikáltak értelmében 512 bájt méretű szektorokat használnak, pontosabban a meghajtó 512 bájtos blokkokból felépülő háttértárként mutatja a meghajtókat. Saját korában az ATA hatalmas előrelépést jelentett a számítógépek számára a háttértárak kezelésében, ugyanis az ilyen eszközök saját vezérlővel rendelkeztek, melyek az egységes ATA felületen keresztül mutatták a meghajtót a rendszer felé, így nem kellett minden egyes különböző típusú tárolóhoz külön kontroller.

Az ATA öröksége azonban mára már nem eredményez optimális megoldást a nagy kapacitású, több terabájtos HDD-k korában, ugyanis az 512 bájtos szektorokkal túlságosan elaprózott a merevlemezek kapacitásának felosztása. Mivel minden egyes adatszektorhoz külön vezérlőblokk (Synchronization Pattern/Data Address Mark, Sync/DAM) és hibajavító (ECC) blokk tartozik, melyek nem tárolnak valódi adatokat, ezért rengeteg az így elpazarolt hasznos kapacitás.

Az eredeti ATA specifikáció megalkotójaként a Western Digital és az egész ipar eldöntötte, hogy idén elérkezett az ideje annak, hogy optimalizáljanak a tányérok formázásán. Ezzel nagyon könnyedén, gyakorlatilag elhanyagolható költséggel tudnak növelni a merevlemezek kapacitásán - igaz, ez csak egyszeri lehetőség. A Western Digital szerint azonban mintegy 7-11 százalékos kapacitásnövekedés érhető el adott tányéron az Advanced Format nevű fizikai szektorszervezéssel. Ez egy hagyományosan 2 terabájtos(1863 GB effektív) meghajtón 133-200 gigabájt extra nyers kapacitást is eredményezhet.

Az Advanced Format nyolcszoros méretű, 4096 bájtos, vagyis 4 kilobájtos szektorokat definiál, melyek egyetlen Sync/DAM és egyetlen ECC blokkal rendelkeznek, és nincs szükség a szektorok közti résre sem. Ez a mágneses tányér felületének sokkal hatékonyabb kihasználását jelenti a korábbiakhoz képest. A Western Digital szerint ráadásul ez lehetővé tette azt is, hogy jobb ECC-védelmet kapjanak a szektorok, mivel a hosszabb javító kódnak jóval kisebb, pontosan nyolcada a költsége, mintha ugyanazt a hagyományos sémában akarnánk elérni.

A kompatibilitás érdekében azonban a WD és más gyártók úgy döntöttek, hogy a kontroller továbbra is 512 bájtos szektorokat mutat a számítógép felé, így lényegében 8 logikai szektorból épül fel egy fizikai Advanced Format szektor. Bár műszakilag nem részletezi az okokat,  a WD közölte, hogy az Advanced Format legjobban a friss Windows 7, Vista és Mac OS X operációs rendszerekkel működik együtt, és a teljesítmény szuboptimális Windows XP használatakor, ezért arra az esetre külön beállításokat és szoftveres eszközt javasol a teljesítmény növeléséhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról