Szerző: HIRDETÉS

2009. november 23. 01:29

Saját szerver - megéri?

A kolokáción túl a Proserver magas hozzáadott értékű szolgáltatásokat is kínál, mint amilyen a virtuális gépek, outsourcing, vagy a Microsoft Websitespark program.

Előzőleg azt boncolgattuk, érdemes-e szervereinket saját szobában vagy teremben üzemeltetni, valamint részleteztük a Proserver adatközpontjának műszaki képességeit, melyek négykilences rendelkezésre állást és a NATO által is elfogadott biztonsági szintet eredményeznek. A Proserver azonban nem csak kolokációs szolgáltatásokat kínál, hanem virtuális és fizikai szerverbérleti, alkalmazásbérleti lehetőségeket is, sőt, akár komplett IT-rendszerek üzemeltetését is átveszi, beleértve a VDI szolgáltatás biztosítását is.

Szerverbérlési opciók

A Proserver emelt szintű szolgáltatásainak természetesen elemei a web és internet orientált célfeladatokat, például a webes jelenléthez szükséges HTTP-, az FTP-, SMTP/POP3/IMAP-kiszolgálást végző virtuális szerverek bérlésének lehetősége. Az igényekhez méretezhető különféle csomagok akár havi 1500 forinttól is elérhetőek, amivel nem versenyezhetnek egy saját szerver beszerzésének, felkonfigurálásának és üzemeltetésének költségei. A Proserver részt veszt a Microsoft Websitespark programjában is, melynek keretében kisebb webfejlesztő cégek három éven át térítésmentesen vehetik igénybe a Windows Web Server 2008 R2, SQL Server Web Edition és Visual Studio szoftvereket is, melyekhez a Proserver hosztingot is ad.

\Azok, akiknek ennél többre van szüksége, bérelhetnek erőforrásokat virtuális gépekhez, melyek teljesértékű operációs rendszereket futtatnak. Ezek a virtuális szerverek, melyek kiszolgásához a Proserver jelenleg a VMware virtualizációs infrastruktúrát és blade rendszert használ, szoftveres szempontból teljesértékű szerverként funkcionálnak, ugyanakkor számos előnnyel rendelkeznek a fizikai gépekhez képest.

Az első előny, hogy nem szükséges kezdő beruházás a fizikai gépek megvásárlásával, ráadásul a gépek dinamikus méretezhetőségével csak azokért az erőforrásokért kell fizetnünk, melyeket igénybe veszünk, így megszüntethető a pazarlás - megfordítva pedig az igények növekedését rugalmasan fedezni lehet az erőforrások fokozásával. A virtuális gépek ráadásul magasabb rendelkezésre állást is biztosítanak, ugyanis egy váratlan fizikai meghibásodás esetén perceken belül újraindítható egy másik blade szerveren, míg saját fizikai gép esetében magas szintű támogatási szinten is órákat, rosszabb esetben napokat vehet igénybe a szerver pótlása.

Azok, akiknek mégis fizikai szerverre van igényük, a Proserver szerverbérleti szogláltatásaival élhetnek, mely szintén megszünteti a kezdő beruházási igényt, és havi költséggé változtatja azt. E mellé azonban további előnyként társul, hogy a bérelt szerverekre meghibásodás esetén 2 órán belül megkezdődik a hiba elhárítása, és újabb 2 órán belül pedig a Proserver tartalékszervert biztosít. A Proserver virtuális és fizikai szerverekhez is adni tud emelt szintű operátori szolgáltatásokat, mint például a gépek jelenlétének és megfelelő működésének felügyelete ICMP és SNMP monitoring révén.

Szoftverek, üzemeltetés

A szolgáltatások azonban nem állnak meg az hardverinfrastruktúránál, a Proservernél adott a lehetőség szoftverek bérlésére is, így azokat sem kell megvásárolnia a cégnek, és addig használja, ameddig szüksége van rá. Érdemes tudni, hogy Microsoft szoftverek esetén erre csak akkor van lehetőség, ha a szerver is a Proserver tulajdonában van, vagyis Microsoft szoftverek csak bérelt fizikai vagy virtuális szerverekre lehet kölcsönözni.

A Proserver akár teljes gépparkok üzemeltetésének átvételét is vállalja outsourcing szerződés keretén belül, így a cég informatikai szakemberei mentesülhetnek a mindennapi üzemeltetési feladatok terhe alól. Ennek keretében nem csak a szerverek, de az asztali infrastruktúrát is át tudja venni a cég, méghozzá virtualizációt és vékony kliesneket bevetve. A vékony kliensek olyan minimalisztikus számítógépek, melyek nem tárolnak helyben adatokat és nem is futtatják a szoftvereket, hanem összekapcsolódnak az adatközpontban virtualizált asztali gépekkel, és lényegében azokat távolról jelenítik meg és vezérlik.

További információt a Proserver honlapján talál.

[A Proserver megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról