Szerző: Koi Tamás

2009. november 12. 11:46

Új találmány a túlhevülő akkumulátorok ellen

Már jövőre piacon lehet az a technológia, mely a noteszgépekben és mobiltelefonokban használt akkumulátorok túlhevülését akadályozza meg.

A túlmelegedő, extrém esetben kigyulladó vagy felrobbanó akkumulátorokkal kapcsolatos rémtörténetek nem minden alap nélküliek, a ma használatos lítiumion akkumulátorok ugyanis felépítésüknél fogva magukban hordozzák a veszélyét annak, hogy bizonyos elektrokémiai reakciók túlzott hőfejlődést váltsanak ki. Az efféle problémák azonban túlnyomórészt csak a rosszul megtervezett áramforrások esetében jelentkezhetnek, ugyanakkor a legtöbb gyártónál előfordult már, hogy veszélyesnek minősített gyári hibás akkumulátort volt kénytelen visszahívni.

Ennek vethet véget a tajvani állam tulajdonában lévő Ipari Technológiákat Kutató Intézet (ITRI) új találmánya, a Stoba. A kutatók szerint a lítiumion-akkumulátorokban keletkező belső rövidzárlat hatására a komponensek pillanatok alatt 500 °C-ig hevülhetnek - az anód és a katód közt elhelyezkedő, alapesetben porózus állapotú anyag azonban 130 °C-on megszilárdul és filmréteget képez, ezzel elzárva egymástól a két pólust.

A kutatást vezető tudós, Alex Pang a Reutersnek nyilatkozva elmondta, a nagy tajvani akkumulátorcella-gyártók már tesztelik a technológiát, a gyártás pedig hamarosan megkezdődhet, így már a jövő év elején megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban az első olyan noteszgépek és mobiltelefonok, melyekben a jelenlegieknél jóval biztonságosabb akkumulátorok dolgoznak.

Pang hozzátette, az új anyag miatt valamivel drágább lesz az áramforrás, ez azonban legfeljebb két vagy három százaléknyi ártöbbletet jelent a gyártási oldalon. A kutatók jelenleg a nagyobb számítógép- és mobiltelefongyártókat próbálják meggyőzni a technológia előnyeiről, melyet elsősorban előbbiek élvezhetnek. Emlékezetes eset volt például a Sony 2006-os akkumulátor-visszahívási akciója, melyben szinte az összes PC-gyártó érdekelt volt és összességében több millió áramforrást kicserélésére kényszerültek a cégek. A csereprogram csak a Sonynak 428 milió dollárjába került.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról