Szerző: Bizó Dániel

2009. november 12. 08:00

Az EU-nak nagyon nem tetszik az Oracle stílusa

Úgy tűnik, nem szolgálta saját javát az Oracle, mikor éles nyelvezettel kritizálta az Európai Bizottságot, és maga mellé állította ebben Washingtont is - már ha tényleg az a célja, hogy gyorsan lezárják a Sun felvásárlását. A Bizottság szóvivője visszautasította a bírálatokat, a háttérben kemény harc készül.

A Bizottság tipikusan nem kommentálja közvetlenül a folyamatban lévő versenyjogi vizsgálatokat, ahogyan a cégektől sem megszokott, hogy a kifogások hivatalos kiértesítését a nyilvánosság előtt értékeljék, különösen abban a stílusban, ahogy az Oracle tette. A Bizottság hétfőn értesítette hivatalosan is az Oracle-t és a Sunt, hogy a MySQL-re és az adatbázis piacra gyakorolt esetleges hatásai miatt kifogásai vannak a cégek összeolvadásával kapcsolatban, amire az Oracle az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DoJ) kórusban azonnal válaszolt.

Méghozzá nem is akármilyen stílusban, legalábbis ami az Oracle-t illeti, jóllehet a DoJ megnyilvánulása már önmagában is rendkívülinek tekinthető. Az Oracle szerint Brüsszel alapvető félreértésben van az adatbázis-kezelők piacával és a nyílt forráskóddal kapcsolatban egyaránt, és fogalmuk sincs arról, mit is jelent a nyílt forráskód. A cég mindezt azzal tetézte, hogy közölte, a Bizottság ellenállásának semmiféle jogalapja nincsen, és meggyőződése, hogy az ügylet végül feltétel nélkül át fog menni.

A jelek szerint az Oracle ezzel elvetette a sulykot a Bizottságnál, Jonathan Todd, a Bizottság versenyjogi csapatának szóvivője ugyanis élcesen reagált a hétfői eseményekre. Véleménye szerint szokatlan, hogy európai ügyeket kommentáljon Washington. \"Nem emlékszem egyetlen esetre sem, mikor az Európai Bizottság valaha nyilatkozatot tett volna közzé egy másik fennhatósági területen folyó vizsgálattal kapcsolatban - adott hangot a Bizottság nemtetszésének Todd, ezzel lényegében azt sugallva, hogy mindenki foglalkozzon a maga dolgával. \"Nekünk is megvannak a módszereink, nekik is. Mi az európai összeolvadási szabályozást érvényesítjük, ők az amerikait\".

Todd szerint az Oracle kritikája Brüsszel hozzáértésével kapcsolatban elhamarkodott és felületes, ugyanis a MySQL forrásának nyitottsága ellenére a tulajdonos kezében van a MySQL szerzői jogi és márka védjegy tulajdona, valamint kizárólag a tulajdonosnak van lehetősége a GPL-től eltérő, kereskedelmi licenc alkalmazására, melyért pénzt kérhet. Ez a kereskedelmi licencbevétel a Morgan Stanley értékelése szerint a MySQL bevételeinek nagy részét adja, és kizárólag a támogatási és szolgáltatási bevételekre alapozva nehéz életképes üzleti modellt alkotni, vagyis egy forkolt verzió üzleti életképessége erősen kétséges volna. Todd emellett rávilágított a Bizottság azon álláspontjára is, mely szerint a vezető nyílt forrású MySQL egy erőteljes versenynyomást fejt ki, amit nehéz volna rövid időn belül pótolni.

A fejlemények végleg egyértelművé tették, hogy Brüsszel nem fog könnyen dűlőre jutni az Oracle-lel, és a felek közt erős, növekvő feszültségek húzódnak meg. A Morgan Stanley elemzése szerint a felek közt a kezdetektől fogva rossz a viszony, ami végül odáig fajulhat, hogy bíróság előtt kell rendezni a kérdést. Ez azt jelenti, hogy több hónappal később derülhet csak ki, hogy mi lesz a Sun sorsa. Ennek ellenére az elemzés szerint még mindig az a legvalószínűbb, hogy átmegy a Bizottságon az ügy, komolyabb megkötések nélkül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról