Szerző: Bizó Dániel

2009. november 11. 19:00

Portoljuk .NET alkalmazásainkat Linuxra - Visual Studio alól!

Olyan eszközt mutatott be a Novell, mellyel .NET fejlesztők nem Windows környezetek számára is egyszerűen publikálhatják alkalmazásaikat, sőt, bevetésre kész alkalmazáskonténereket is készíthetnek.

A kereskedelmi termékként piacra dobott Mono Tools nevű eszköz lényegében egy Visual Studio kiegészítő, mely nagyságrendekkel könnyebbé teszi a .NET fejlesztők számára, hogy Windowson kívül más platformokat is megcélozhassanak alkalmazásaikkal.

A .NET kód természetesen ilyenkor a platformfüggetlen Mono keretrendszeren fut, így a dolog legnagyobb szépséghibája éppen a Mono lemaradása a natív .NET környezethez képest: .NET Framework 3.0 támogatás még mindig nincs, az Olive kódnéven ismert projekt időzítése ismeretlen, nem beszélve a 3.5-ről. További fájó hiányosság lehet sokak számára a LINQ to SQL hiánya, ennek megjelenése azonban a Mono 2.6 kiadással heteken belül esedékes, mely már külön támogatja a Mono Toolst is.

Ha ezektől a korlátozásoktól eltekintünk, és megelőlegezzük a Novellnek, hogy ráfekszik a Mono fejlesztéseinek felgyorsítására, hogy felzárkózzon a natív környezet képességeihez, akkor a Mono Tools egy rendkívül érdekes és ambiciózus kezdeményezés. A Visual Studio fejlesztők egy olyan eszközt kapnak a kezükbe, melyekkel Linux, UNIX vagy Mac OS X platformokra a korábbiakhoz képest sokkal könnyebben és egyszerűbben portolhatják kódjukat, sőt, akár kész telepítési csomagokat vagy konténereket is előállíthatnak.

Migrációs segítség

Mindez ideális esetben azt ígéri, hogy a .NET fejlesztők ezentúl más szerverplatformokon is kamatoztathatják tudásukat, a belső fejlesztésű .NET alkalmazások pedig többé nem kötik az ügyfelet, hogy feltétlenül Windows platformon futtassa azokat, migrációt indíthat el például a Linux irányában, és azon egységesítheti például alkalmazásszervereit.

A Mono Tools for Visual Studio többek közt kiértékeli a windowsos .NET kódot, hogy az abban használt API hívásoknak van-e megfelelője más célplatformokon, valamint kiértékeli azokat a pontokat a kódban, ahol kompatibilitási gondok adódhatnak például egy Mono/Linux vagy .NET/Windows környezet közt.

A Novell állítása szerint a Mono Tools útmutatót kínál ahhoz, hogy a kódot Linuxra, UNIX-ra vagy Mac OS X-re portoljuk, ami hatalmas segítséget jelenthet. Természetesen lehetőség nyílik az integrált tesztelésre is, vagyis a kód Mono/Linuxon történő lefuttatására és debuggolására, mindezt Visual Studióból, a másik gép meghívásával, mely lehet fizikai vagy virtuális is.

Futásra kész

A kód portolásánál azonban nem áll meg a mutatvány. Ahogyan korábban is említettük, a kiegészítő képes szoftvercsomagok is publikálni, vagyis integrálódik a webes SUSE Studio online rendszerrel, melynek segítségével kész, bekonfigurált SLES vagy openSUSE rendszerképeket vagy önállóan működő alkalmazáskonténereket (appliance) készíthetünk, melyek már egyaránt tartalmazzák a kívánt csomagokat és alkalmazásokat, így már csak a bootolásra várnak - legyen szó fizikai vagy virtuális környezetről.

A konténerek esetében a SLES vagy openSUSE operációs rendszer egy minimális, az igényeknek megfelelő kompozíciójáról van szó, melyet a Novellnél JeOS-nek hívnak, mely a Just enough OS tömörítése. Ennek előnye az alacsonyabb erőforrásigény, magasabb biztonság és rendelkezésre állás, hátránya pedig természetesen a korlátozott funkcionalitás, a rugalmasság elvesztése. A bejelentés itt olvasható, további információ és kipróbálási lehetőség a Mono Tools honlapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról