Szerző: Dojcsák Dániel

2009. november 2. 17:10

Jön az iGO Amigo Androidra is

Néhány nappal azután, hogy a Google bejelentette, teljes értékű navigációra is képessé teszi az Android 2.0 platformon a Maps szolgáltatását, a Nav N Go közölte, hogy a Google platformján is bemutatja a tavaszi Cebiten debütált iGo Amigót.

Több iparági szakértő szerint is egyértelmű, hogy a PNA-k piaca hamarosan gyengülni kezd majd, s körülbelül 2014-re teljesen elsorvadhatt, leginkább azért, mert a mobiltelefonok egyre nagyobb része rendelkezik GPS-vevővel, illetve a kényelmes navigációhoz szükséges érintőképernyővel is. Arról nem is beszélve, hogy a mobiltelefonokon nem okoz problémát az adatbázisok frissítése sem, ami a PNA-k Achilles-ina manapság. A Windows Mobile okostelefon platformon továbbra is elérhető marad az iGO 8.3, a jelenleg elérhető legkomplexebb tudású Nav N Go szoftver, míg az egyszerűsített kezelőfelületű és funkcióiban is megnyirbált iGO Amigo a (szintén Windowsos) PNA-k és az Apple iPhone mellett minden Android operációs rendszert futtató mobilon feltűnhet.

Ahogyan az Apple esetében az App Store, úgy az Androidnál szintén a piactér, a Google Android Market lesz a disztribúciós csatorna, ellentétben a Windows Mobile-lal, ahol továbbra is dedikált microSD kártyát kapnak a tulajdonosok. Az alkalmazás-piactérről a navigációs szoftvert a mobiltelefon menüjén keresztül, mindenféle extra program telepítése nélkül a felhasználók a világ bármely pontjáról megvásárolhatják, mindössze a megfelelő adatkapcsolatról kell gondoskodniuk. Ez lehet akár Wi-Fi is, vagy 3G-adatkapcsolat, utóbbi esetben persze oda kell figyelni rá, hogy egy teljes Európa térképkészletet tartalmazó iGO akár 1,4 gigabájt méretű is lehet.

A letölthető iGO Amigót elméletileg nehéz helyzetbe hozza a Google Maps, de valójában a kialakult felhajtás akár segítségére is lehet, hiszen felhívja a felhasználók figyelmét arra, hogy okostelefonjuk is tökéletesen alkalmas az útvonaltervezésre. A Mapsszel szemben az iGO-nak pedig megvan az az előnye, hogy offline is működik, nem igényel folyamatos adatkapcsolatot, tehát ott is használható, ahol nincs térerő és kevésbé lassan meríti a készülék akkumulátorát is. Emellett nem kell roamingköltségek miatt sem aggódni, illetve főleg Európában, a Google Maps ingyenes térképeihez képest alaposabb és pontosabb adatbázisokat tartalmaz. Amennyiben pedig a Nav N Go is halad a korral, akkor minden további nélkül fejleszthet egy Google Maps-re épülő POI adatbázist saját navigációs szoftverébe, eltüntetve az offline navigációk egyik komoly hátrányát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról