Szerző: Dojcsák Dániel

2009. november 2. 15:23

Használati utasítás Google Wave-hez

A Google Wave megjelenése előtt sokkal nagyobb visszhangot keltett, mint azóta. Azon szerencsések, akik kipróbálhatták, gyakran azt kérdezik, hogy mire jó, mit lehet vele csinálni és hogyan is működik egyáltalán. Nem véletlenül.

A Google Wave egyelőre egy látens forradalom, hiszen egészen addig, amíg a hozzáférések száma korlátozott, illetve addig, amíg az egyes közösségeknek csak töredéke képes használni, addig egyáltalán nem működik. A Twitter is egy csodabogár, ott is nehéz megtenni az első lépéseket, amíg nincsenek követőink vagy nem követünk senkit. A hálózat ott viszont nyitott, s ha valakit érdekel, akkor könnyedén bevonhatja ismerőseinek egy részét.

Nehéz kihasználni

A Wave esetében viszont kettős akadály nehezíti a terjedést. Először is egyelőre csak meghívóval lehet belépni, tehát akármennyire szeretné valaki a munkatársait, barátait, családját belül tudni, várni kell. Másrészt pedig a rendszer zárt, tehát kizárólag Google-fiókkal rendelkezők számára elérhető, így akik jelenleg nem használnak Gmailt vagy más Google-szolgáltatást, azok nehezebben vehetőek rá arra, hogy próbára tegyék az \"új hullámot\". Gyakran az is problémaként vetődik fel, hogy semmilyen értesítés nem megy kívülre arról, hogy új hozzászólás érkezett a hullámokhoz, de ez általánosságban igaz az e-mailre is, hiszen ott is be kell lépni a fiókba ahhoz, hogy lássuk a leveleket. Persze a későbbiekben a Wave is integrálódhat a napi felhasználói felületekbe, így akár a böngésző tálcáján, akár a mobiltelefonok menüjében is lehetnek majd értesítések.

A kombinációk száma ráadásul a Wave-ben végtelen, s egyelőre kevesen látják át, hogy mire is lehetne használni a szolgáltatást, mi lehet az a funkció, ami miatt tényleg forradalmivá válik. Ezen a zavaron igyekezett még bőven a megjelenés előtt javítani például a Mashable. Egy érthető, egyszerű, nem-geek nyelven megfogalmazott leírással próbálták megválaszolni a nép alapvető kérdéseit, definiálták a fogalmakat és megmagyarázták az újdonságokat. Ez persze nem volt elég, ahogyan a tízezrével megjelenő Google Wave témájú újságcikkek és blogbejegyzések sem enyhítették az értetlenségét az online közösségnek.

Önkéntes magyarázók

Egy tech-blogger, Gina Trapani és egy szabadúszó újságíró/webfejlesztő munkájának gyümölcseként mostantól viszont egy terjedelmes, mindent ízekre szedő, igazi használati utasítás látott napvilágot a Wave-ről. A szöveg elérhető természetesen webes felületen keresztül is, de emellett egy DRM-mentes elektronikus könyv formátumban (PDF) is megjelenik, sőt jövő évben nyomtatásban is szeretnék kiadni a nyolc fejezetből és két függelékből álló dokumentumot.

A Complete Guide to Google Wave a normál érdeklődőknek is hasznos lehet, de olyan esetekben, amikor egy intézmény, vállalat vagy egyéb szervezet szeretné beépíteni az eszköztárába a Google Wave-et, szinte kötelező darab lesz. A szöveg a kezdeti lépésektől, az egyszerű magyarázatoktól indul, sok példát hoz a felhasználási lehetőségekre, sőt azt is részletesen ecseteli, hogy mik azok a funkciók, melyek egyelőre nem elérhetők, s milyen egyéb fejlesztéseket ígérnek még a Google-nél.

A két szerzőnek, saját állításuk szerint, nincs semmi köze a Google-höz, ők is normál felhasználók, mint bárki más, csak kicsit több energiát szenteltek az új kommunikációs felületnek. A szöveg pedig egyelőre még nem adna ki egy vaskos könyv méretet, de a PDF, illetve papírkönyv megjelenésig folyamatosan bővül majd, sőt, az olvasók és a többi felhasználó segítségét is szívesen fogadják. A könyv tartalmának bővítése, a korrektúra és a minőségellenőrzés a közösség feladata lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról