Szerző: Koi Tamás

2009. október 29. 11:50

Kipróbáltuk a világ legkisebb tévétunerét

Képzeljük el, hogy leülünk a pesti Duna-partra, ölünkben a noteszgépünkkel, melyből egy szinte észrevehetetlen kis tévévevő lóg ki, és egy kávé mellett nézzük kedvenc tévéműsorunkat, akár HD-ben - mi ez, ha nem a digitális kánaán? Az eszköz már megvan hozzá, kár, hogy a szolgáltatás egyelőre hiányzik.

Amikor a német érdekeltségű, főként tévévevőkben utazó Elgato október közepén bejelentette, hogy elkészítette a világ legkisebb PC-s DVB-T tunerét, nem akartuk elhinni, hogy egy ilyen eszközt ekkora méretben le lehet gyártani. Úgyhogy kértünk egy tesztpéldányt a gyártótól, hogy saját szemünkkel bizonyosodjunk meg arról, hogy az eyetv DTT deluxe valóban alig nagyobb, mint egy USB-csatlakozó.

Az USB-s tévétunerek egész eddig többnyire ormótlan eszközök voltak, méretük gyakran kétszerese-háromszorosa volt egy pendrive-énak, és bár ettől ugyan még hordozhatóak maradtak, nem mindegyikük nyújtott kimondottan esztétikus látványt egy noteszgéppől kitüremkedve. Az Elgato eyetv DTT deluxe (pontosabban annak új kiadása, a cég ugyanis ugyanezen a néven korábban egy nagyobb tunert is forgalmazott) elsők közt szakít ezzel a hagyománnyal, a tuner méretét drasztikusan csökkentették, az eszköz mindössze 3,5 centiméter hosszú az USB csatlakozóval együtt, ami azt jelenti, hogy körülbelül 2,5 centiméter áll ki belőle, ha bedugjuk egy portba. Az egész eszközben jóformán csak az USB-csatlakozó az anyag, a vevő tömege így mindössze 3 gramm.

\"\"

Az eyetv DTT deluxe amúgy méretétől függetlenül is trendi termék, bevonata selymes matt műanyag, csomagolása pedig a tajvani látványtervek után valóságos felüdülés. Nem csoda, tekintve, hogy a tunert láthatóan elsősorban Macintosh-kiegészítőnek szánta a gyártó, noha természetesen Windowszal is kompatibilis. Erre a dizájnon kívül nem mellékesen az is utal, hogy a gyártó saját EyeTV 3 szoftvere csak Mac OS X-en működik, Windowshoz a Terratec Home Cinema alkalmazását mellékelik a telepítőlemezen.

A miniatűr tuner méreteiből fakadóan csupán egy MCX (micro coaxial) csatlakozót tartalmaz, melyhez két antenna is jár a csomagban. A kihúzott állapotban nagyjából tizenöt centis teleszkópantennát elsősorban olyan adókörzetekben érdemes használni, ahol kitűnő vételi viszonyok vannak, a kábeles összeköttetésű, irányítható botantennát pedig akkor kell elővenni, ha a vételi viszonyok kevéssé ideálisak.

\"\"

Abban az esetben, ha a botantenna sem válna be, a csomagban található IEC-MCX adaptert lehet használni a hagyományos koaxcsatlakozóval ellátott szoba- és tetőantennák csatlakoztatásához, igaz, ilyenkor a tunerre már nem mint mobil eszközre kell tekintenünk, sokkal inkább egy antennaadapter szerepét töltheti be. Vicces, hogy a csomagban kotorászva egy - legalábbis a tuner méreteihez képest - hatalmas távirányítót is lelni, mely infravörös jelekkel vezérli az alkalmazást.

A tuner telepítése Windows operációs rendszerek alatt gyerekjáték: Vistához és XP-hez a mellékelt CD-n található eszközillesztőket kell installállni, Windows 7-nél még ennyire sincs szükség, ha internetre kötöttük a számítógépet, a Windows Update webhelyen keresztül letölti az eszközillesztőt az operációs rendszer. A tuner együttműködik a Windows Media Center alkalmazással, úgyhogy elvileg nem kötelező telepíteni a Terratec Home Cinemát, ugyanakkor utóbbi szoftver képességei jóval túlmutatnak a WMC által nyújtott lehetőségeken.

Izzasztó csatornavadászat

A vevőegység és a kezelőprogram installálása után következik a konfigurálás tulajdonképpen legnehezebb része, a csatornavadászat. Az eyetv DTT deluxe MPEG4 kódolású, akár HD-s adások vételére is fel lett készítve, a 48-860 MHz-es VHF/UHF frekvenciasávban működik és a 16, 64 QAM, QPSK modulációkat támogatja, tehát fontosabb paramétereit tekintve megfelel a hazai DVB-T műsorok vételére. A vétellel tehát nem lehet baj - legalábbis elviekben.

Tudni kell azonban, hogy a műsorterjesztő Antenna Hungária hálózata a legtöbb régióban csak tetőantennás vételre lett felkészítve, ami rossz hír lehet az igazán mobil megoldásokra vágyó tévénézők számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába vagyunk adott esetben az adó közvetlen közelében, még ott sem garantált, hogy az USB-s kütyükhöz mellékelt kis nyereségű antennákkal lesz vételünk.

\"\"
A magyarországi DVB-T lefedettség: decemberben bővítenek

A gyakorlat végül meg is erősítette számunkra az elméletet: a pesti Duna-parton, közvetlen rálátással a Széchenyi-hegyi adóra semmilyen adást nem sikerült fognunk az eyetv DTT deluxe-szal. Tekintve, hogy a budapesti adók sugárzási teljesítménye különböző okokból erősen vissza lett fogva, ez kevéssé meglepő. Később, a simulcast sugárzás lezárásával (amikor már csak digitális jelet sugároznak majd) az adók teljesítményét vélhetően növelik, így nem lesz gond a budapesti kültéri mobil vétellel sem.

Hogy ezt a helyzetet szimuláljuk, elutaztunk az Antenna Hungária szentesi adóállomásához, mely jelenleg az ország legnagyobb teljesítményű, 100 kW maximális teljesítményértéken sugározó DVB-T adója. Itt már nem is volt gond a vétellel: az antennától nagyjából tíz kilométerre a MinDig TV programkínálatának összes csatornája bejött a megfelelően irányba állított botantennával (a teleszkópantennával azért még így is szakadozott az adás).

\"\"

A Terratec szoftverével szerencsére nem kell a teljes frekvenciatartományt végigszkennelni, a program lehetőséget ad rá, hogy a csatornákat egyenként pásztázza át a tuner, így megfelelő vétel esetén pár másodperc alatt be lehet hangolni az összes szabadon fogható műsort (ezekből egyébként jelenleg hét szerepel a kínálatban). Ezután a csatornák tetszés szerint elmenthetők, sorba rendezhetők, az alkalmazás emellett támogatja az elektronikus programkalauzt, illetve a teletextet is. Az adás természetesen rögzíthető (MPEG2-formátumban) és a timeshift-funkció is adott, azaz az élő műsor megállítható és visszatekerhető.

Maga a tuner a digitális tévéadásokhoz önmagában keveset tud hozzátenni, hiszen digitális jelközvetítő lévén - az analóg tunerekkel ellentétben - nem befolyásolja érdemben a képminőséget. Ha már szóba kerültek az analóg adások: az eyetv DTT deluxe nem úgynevezett hibrid tuner, azaz csak digitális földi sugárzású tévéadás vételére alkalmas, tehét még rádióadásokat is csak akkor lehet vele fogni, ha azokat DVB-T rendszerben továbbítja a műsorszóró.

Még nem nekünk való

Ennek fényében a 89 eurós (plusz szállítási költség) fogyasztói ár riasztóan magasnak hathat, hiába szerepel az árban egyéves előfizetés a - Magyarországon egyébként nem működő - értéknövelt plusz szolgáltatásokra (ilyen például a tvtv). Ráadásul - bár ez nem az Elgato hibája - a magyarországi DVB-T hálózat vételi viszonyai egyelőre nem kedveznek az ilyen eszközöknek, azaz pár évet még biztosan kell várnunk arra, hogy a parkban ülve tévézhessünk noteszgépünkkel - ha pedig otthon, tetőantennával nézzük az adást, oly mindegy, mekkora tunert csatlakoztatunk a géphez.

\"\"

Az Elgato eyetv DTT deluxe ettől még kiváló - bár kétségtelenül kissé túlárazott - termék, és apró méreteiből adódóan igazán egyedi megoldásnak számít a digitális tévévevők mezőnyében. Remélhetőleg idővel a konkurencia is követi a német céget, és a hordozható tévétunerek fizikai mérete jelentősen csökken majd az elkövetkező években.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról