Szerző: Dojcsák Dániel

2009. október 22. 12:01

Idén is lendületben maradtak a magyar technológiai vállalatok

A gazdasági válság ugyan kissé visszavetette a kelet-európai technológiai cégek növekedését is, de a Deloitte által készített Fast50 lista, az elmúlt öt évben a legnagyobb növekedést produkáló cégek rangsora szerint a legfürgébb 50 cég továbbra is átlagosan 933 százalékkal gyarapodott az elmúlt egy évben.

A Deloitte Fast50 idei listája a 2004 és 2008 közti adatokat tartalmazza. Ahhoz, hogy egy cég felkerülhessen, ezen időszak alatt évente legalább 50 ezer eurós, azaz 13 millió forintos éves árbevételt kellett elérnie, a székhelye mindenképp Kelet-Európában kell legyen, saját fejlesztésű technológiát kell alkalmaznia, illetve jelentős összegeket kell költeniük K+F tevékenységre. Ha ez nem lenne elég, akkor a cégeknek olyan tulajdonosi szerkezettel kell rendelkeznie, amelyben nem szerepelnek stratégiai vállalatok, illetve azok leányvállalatai.

Erős jelenlét

Az ötvenes listára idén 11 magyarországi cég került fel, megőrizve a korábbi években megszerzett vezető pozíciót. Lengyelország 9, Csehország 8, de például Románia is 6 céggel képviselteti magát. Az ágazati összetétel viszont változott tavaly óta. A szoftvercégek aránya közel stagnál (52%), az internetes vállalkozások aránya viszont négy százalékponttal csökkent (32%), míg a kommunikációval és hálózatokkal foglalkozó cégek teljesítménye megduplázódott (12%).

A hazai listavezető, a mesterséges intelligenciára szakosodott AITIA International Informatics, ami a kilencedik helyen zárt az öt év alatt elért 1399 százalékos növekedéssel. A 14. helyet foglalja el a SemiLab Félvezető Fizikai Laboratórium, s nem sokkal lemaradva, a 727 százalékos gyarapodást elkönyvelő Arcon Zrt. Ez utóbbi az ingatlan.com portál fejlesztője, s a HWSW kérdésére a cég képviselői elmondták, hogy a gazdasági válság, illetve az ingatlan piac gyengülése őket nemhogy negatívan érintette volna, hanem még profitálni is tudtak belőle, hiszen egyre többen veszik igénybe az extra (fizetős) szolgáltatásokat eladó ingatlanjaik potenciális vevőinek elcsábítására.

A 21. helyezett az Externet Nyrt. internetszolgáltató 659 százalékos növekedéssel, míg a 24. helyen a webfejlesztéssel, online kommunikációval és tanácsadással is foglalkozó Carnation Zrt. zárt 601 százalékos eredménnyel. A cég illetékesétől a megtudtuk, hogy a tavalyi évben a növekedés olyan mértékű volt, hogy 50 százalékkal bővült az alkalmazottak száma, s mostanra már 60 főállású munkatárssal dolgoznak együtt. A cég a reklám és a weboldalkészítés mellett az online szolgáltatási területekbe is belekóstolna. A Carnation néhány partnercéggel közösen egy online zenei streaming szolgáltatás elindítását tervezi, melyhez a szükséges források is rendelkezésre állnak, s jövő év elején már működőképes változatot tudnak bemutatni, igaz a svéd Spotify révén erős konkurenciával is számolhatnak.

Internet és szoftverek

A listán a további magyar helyezettek, a Balabit (26.), Net Média/Portfolio (27.), InfomatiX (31.), Kancellár.hu (33.), XAPT Hungary (36.) és a Házipatika.com (46.). A Deloitte a Fast50 lista mellett elindított egy külön kategóriát a fiatal cégek számára is, ahol a legalább három, de maximum 5 éve létező cégek indulhatnak. Itt tíz helyezettet sorolnak fel, s ezek között szintén találunk egy magyar céget. A navigációs szoftvert fejlesztő Nav N Go 384 százalékos növekedéssel a nyolcadik a RisingStar kategóriában. Érdekes megfigyelni, hogy a fiatal cégek rangsorában az első 10 cég kizárólag az internetes és a szoftver iparágból került ki, ami arra enged következtetni, hogy az apró ingadozások ellenére az elkövetkezendő években is ez a két terület adja majd a technológiai szektor lendületét.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról