Szerző: Bizó Dániel

2009. október 22. 11:28

Az EU elégedetlen az Oracle magatartásával

Az Európai Unió elégedetlen az Oracle együttműködésével, pontosabban annak hiányával a Sun Microsystems felvásárlása kapcsán. Neelie Kroes versenyügyi biztos szerint az Oracle eddig nem tudott, és mintha nem is akarna megnyugtató választ adni a MySQL megszerzése körüli aggályokra.

Kroes szerdán találkozott az Oracle elnökével, Safra Catzcal, akinek kifejezte csalódottságát a vállalat eddigi produkciójával kapcsolatban. A biztos szerint az Oracle az elmúlt másfél hónap alatt az ismételt kérések ellenére sem prezentált bizonyítékokat azzal kapcsolatban, hogy a MySQL beolvasztása nem csorbítja a piaci versenyt, sem javaslatot nem tett arra nézve, hogyan oldják fel ezt a problémát. Az Oracle nem mutatkozik túlzottan rugalmasnak, Larry Ellison Oracle vezér a médiának közölte, hogy nem kíván megszabadulni a MySQL-től - attól a MySQL-től, melyet a Sun felvásárlásakor nem igazán tartott említésre érdemesnek sem.

Pedig éppen az Oracle számára volna sietős a kérdés, hiszen 7,4 milliárdos felvásárlása rohamosan veszít értékéből, a Sun ugyanis súlyos károkat szenved a bizonytalanságból kifolyólag. A vállalat stratégiai IT-rendszereinek forgalma drámai mértékben zuhant vissza a júniussal zárt negyedévben, és maga Ellison is állította, hogy a bizonytalanság, melyet az EU vizsgálata jövő januárig elnyújtott, havonta 100 millió dolláros veszteséget okoz. A Sun az eddigieken felül további 3 ezer alkalmazott elbocsátását jelentette be kedden, mely leépítést 12 hónap alatt hajt végre, beleértve az Egyesült Államokat, Európát és Ázsiát is - konkrétumokat egyelőre nem tudni. Az elbocsátásokat az egyesülés késlekedésével indokolta a cég, ez ugyanakkor lehet már az összeolvadásra történő felkészülés is, amelyben a redundanciákat igyekeznek megszüntetni.

Szeptember elején az Európai Bizottság némileg váratlan fordulattal közölte, hogy egyelőre nem hagyja jóvá az Oracle és a Sun egyesülését, ugyanis aggályai támadtak a MySQL megszerzésével kapcsolatban. \"A Bizottságnak nagyon körültekintően meg kell vizsgálnia a [felvásárlás] hatásait az európai versenyre, mikor a világ vezető tulajdonosi adatbázis vállalata javaslatot tesz a világ vezető nyílt forrású adatbázis vállalatának átvételére\" - nyilatkozta akkor Neelie Kroes versenyjogi biztos.

A Bizottságot sokan támadták és támadják azóta is, azzal érvelve, hogy a MySQL és az Oracle versenytársak, valamint a MySQL nyílt forrású, pedig Brüsszel azt is nyilvánvalóvá tette, hogy mindkét szempontot figyelembe vette elemzésénél. Brüsszel leginkább a MySQL potenciáljáért aggódik, a fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben ugyanis a MySQL az Oracle Database kihívójává válhat a piac egyre nagyobb szeletén - ki gondolta volna 10 évvel ezelőtt, hogy a Linux alternatívát jelent majd az üzletileg kritikus UNIX vagy mainframe operációs rendszerekre? A kérdésben maguk az MySQL atyái sem értenek egyet, Marten Mickos a felvásárlás mellett, Michael Widenius ellene van.

Arra, hogy két amerikai vállalat összeolvadását megakadályozza az EU, eddig egyetlen példa volt, az amerikai hatósági jóváhagyást követően Brüsszel akadékoskodása ezért is nevezhető váratlannak. Az egyetlen példa 2001-re datálható, mikor a GE csak az EU által diktált szigorú feltételek mellett szerezhette volna meg a Honeywellt, melyet végül a GE nem fogadott el, és kihátrált.

Elemzők szerint az Oracle-nek vigyáznia kell, hogyan bánik az EU-val, és óvakodnia kell attól, hogy kemény hangnemet üssön meg. A Gartner szerint például az Oracle rámutathatna arra, hogy a piacon számos más nyílt forráskódú RDBMS található, mint például a PostgreSQL is, mely szintén gyorsan fejlődik. A piackutató szerint egy másik eszköz, amivel talán meg lehetne nyerni a Bizottság tetszését, hogy a MySQL külön divíziót vagy leányvállalatot kapna, és önálló fejlesztési terméktervvel rendelkezne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról