Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 21. 11:34

Fellángolt a harc a MySQL körül

Látszólag sokaknak szúrja a szemét, hogy a MySQL az Oracle kezére juthat, több szervezet is azt várja az Európai Bizottságtól, tiltsa meg az Oracle számára a Sun felvásárlását.

Több, a szabad szoftvereket támogató szervezet és maga Richard Stallman, a legismertebb aktivista is aláírta azt a nyílt levelet, amelyet Neelie Kroesnak, európai versenyügyi főbiztosnak címeztek. A levélben az áll, hogy a Bizottságnak meg kell akadályoznia, hogy a MySQL az Oracle kezére jusson, ezért csak úgy lenne elfogadható az Oracle és a Sun összeolvadása, ha köteleznék a cégek a MySQL leválasztására és eladására.

Az Oracle rossz gazdája lenne a MySQL-nek?

A nyílt forrású MySQL komoly kompetitív nyomás alatt tartja a drága adatbázis-kezelőket, mint amilyen az Oracle-é, ami egyfelől a licencköltségek csökkenését eredményezi, másfelől nagyvállalati képességek beépülését a MySQL-be - áll a levélben, amelynek aláírói szerint  amennyiben az Oracle megszerzi a MySQL-t, minden bizonnyal el fogja sorvasztani azt saját adatbázisának védelmében. Az Oracle már korábban is meg akarta vásárolni a MySQL-t, azonban 2006-ban az ügylet azért nem jött létre, mert a cégvezetés nem látta biztosítottnak a nyílt forrású adatbázis fejlődését az Oracle berkein belül és attól tartott, a szoftveróriás csak azért pályázik a MySQL-re, hogy visszafogja a fejlődését.

Marten Mickos, a MySQL korábbi elnök-vezérigazgatója nemrégiben az Oracle-Sun összeolvadás jóváhagyását sürgette Neelie Kroesnak írt nyílt levelében. Mickos úgy látja, mivel a MySQL szabad szoftver, ezért sem a program sorsa, sem a fejlődése, sem pedig a felhasználói nem függnek az Oracle-től. Amennyiben az Oracle olyan irányba viszi el a MySQL fejlesztését, amellyel a közösség nem ért egyet, vagy csak egyszerűen nem fejleszti elég gyorsan, a nyílt forrás miatt a közösség saját kezébe veheti az irányítást, \"forkolhatja\" a kódot és a számára előnyös irányban és ütemben folytathatja a fejlesztést - érvel Mickos.

A Kroesnak írt \"ellenlevél\" szerint ez az érvelés hibás, ugyanis csak a MySQL vállalat jogosult arra, hogy a jelenlegi GPLv2-n kívül más licenccel kiadja a nyílt forrású adatbázist, és az Oracle egyáltalán nem lesz rászorítva arra, hogy kereskedelmi licenccel is tegye elérhetővé a szoftvert, vagy hogy megfelelően árazza azt. Ilyen körülmények mellett ráadásul a forkolt változat nem rendelkezhet kettős licenccel, illetve nagyon lassan tudna odáig fejlődni, hogy biztosítsa a MySQL folyamatos fejlődését - olvasható a levélben.

Sok pénz az asztalon

Michael \"Monty\" Widenius, a MySQL társalapítója és egykori vezető fejlesztője is síkra szállt az adatbázis védelmében. Blogbejegyzése szerint a MySQL-nek nem az Oracle-nél kell legyen az otthona, hanem máshol, ahol nem lesz érdekkonfliktusok forrása az, hogy fejlődik tovább. Widenius azt kéri az Oracle-től, adja el a MySQL-t és ne hagyja szenvedni a Sunt. Az uniós vizsgálat miatt nem zárulhatott még le az Oracle és a Sun 7,4 milliárd dolláros összeolvadása, a késlekedés pedig Larry Ellison szerint havonta mintegy 100 milliós veszteséget okoz és a bizonytalanság teljesen megbénítja a Sun üzletmenetét.

A késlekedésre hivatkozva a vállalat ma 3000 fős, azaz 10 százalékos leépítést jelentett be, amelyet az elkövetkező 12 hónap során fog végrehajtani. Az elbocsátásokkal kapcsolatban a következő negyedévek során 75-125 millió dolláros költségeket fog elkönyvelni a cég, elsősorban a végkielégítések miatt. Egyelőre nincs hír arról, pontosan milyen pozíciókat érintenek majd a leépítések, az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentum szerint minden régióban csökkenni fog a létszám.

Az Európai Bizottságnak legkésőbb 2010. január 19-ig kell határoznia arról, engedélyezi-e az Oracle számára a Sun felvásárlását és ha igen, akkor milyen feltételek mellett, bár egyes hírek szerint a döntés akár már idén ősszel megszülethet. Larry Ellison, az Oracle vezére többször is hangoztatta, cégének nem áll szándékában megválni a MySQL-től, A múlt heti OpenWorld konferencián Ellison elmondta, a MySQL alatt működő nyílt forrású InnoDB tranzakcionális motor is 2005 óta az Oracle tulajdona, ennek ellenére \"él és virul\", ezzel arra utalva, hogy a MySQL-nek semmi félnivalója nincs.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról