Szerző: Koi Tamás

2009. október 20. 10:09

Komoly kihívást jelent a Google Books az európai kultúrpolitikának

Az Európai Bizottság a mai napon elfogadta „Szerzői jog a tudásalapú gazdaságban” c. közleményét, melynek célja a – különösen a könyvtárak állományában fellelhető – könyvek tömeges digitalizálása és terjesztése szempontjából lényeges kulturális és jogi kérdések rendezése.

A hétfőn publikált közleményt két európai csúcspolitikus, Viviane Reding távközlési és Charlie McCreevy belső piacért felelős biztos jegyezte. A törekvés nem titkoltan a Google, illetve annak szolgáltatása, az európai könyvkereskedők által korábban hevesen támadott Google Könyvkereső piaci monopóliumát próbálja megakadályozni, ám - hívják fel a figyelmet a biztosok - ehhez európai szintű összefogásra van szükség.

Viviane Reding a közlemény kapcsán elmondta: \"Ma már érdemi digitalizálási munkálatok folynak mindenütt a világon. Európának élnie kell a kínálkozó lehetőséggel, és a vezető szerepet megszerezve gondoskodnia kell róla, hogy a könyvek digitalizálása az európai szerzői joggal összhangban, az európai kulturális sokszínűség teljes mértékű tiszteletben tartása mellett történjék. A könyvek digitalizálása terén a gazdag kulturális örökséggel rendelkező Európa tehet és nyerhet a legtöbbet. Ha gyorsan cselekszünk, a versenyalapú európai könyvdigitalizálási megoldások jó eséllyel előbb kerülhetnek használatba, mint a Google Könyvkeresőről kötött egyezség alapján jelenleg az Egyesült Államokban tervezett módszerek.\"

A Google Könyvkeresőről kötött egyezségről szóló, nemrégiben megtartott bizottsági tájékozódó meghallgatásból az derült ki, hogy az egyezség elfogadása esetén fonák helyzet állna elő, hiszen az USA-beli könyvtárakban található, a Google által digitalizált európai művek sokasága csak az amerikai fogyasztók és kutatók számára lenne hozzáférhető, az európaiak számára nem. Az Unió szerint gondoskodni kell arról, hogy az európaiak számára elérhető legyen saját kulturális örökségük, és eközben az európai szerzők méltányos díjazásban részesüljenek.

A közlemény sorra veszi a Bizottság által javasolt intézkedéseket, úgymint a tudományos és kulturális anyagok, valamint a gazdátlan művek digitális megőrzése és terjesztése, illetve a fogyatékos személyek tudáshoz való hozzáférése. A Bizottság az említett feladatokat egy tavalyi nyilvános konzultáció eredményei, a digitális könyvtárakkal foglalkozó magas szintű bizottsági szakértői csoport véleménye és az európai digitális könyvtár, az Europeana tapasztalatai alapján tűzte ki.

A Bizottság kezdeményezésére most párbeszéd indul az érdekeltek között, melynek célja olyan egyszerű és költséghatékony jogviszony-rendezési megoldások keresése, amelyek kiterjednek a mai napig szerzői jogi oltalom alatt álló könyvtári állomány tömeges digitalizálására és online terjesztésére is. Ez vonatkozik a kereskedelmi forgalomban már nem lévő és gazdátlan művekre is, vagyis azokra, amelyek esetében a jogosult személye nem azonosítható, vagy holléte nem ismert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról