Szerző: Bizó Dániel

2009. október 16. 10:29

Az AMD is meglovagolta a PC-piacot

Az AMD is sikeresen lovagolta meg a PC-piac felerősödését, és az Intelhez hasonló ütemben tudta növelni forgalmát. Ennek hatására a vállalat processzorai és grafikus chipjei ismét nyereséget termelnek. Az eredmények azonban némileg elmaradnak a felfokozott várakozásoktól.

Az Intel és a piackutató elmúlt két napban felszínre került jelentései alapján a harmadik negyedévben a PC-piac globális léptékben rendkívül sokat erősödött, elsősorban az egyéni felhasználók felőli erős kereslet hatására, ami elsősorban az amerikai iskolakezdési szezonnak és a fogyasztásra éhes új kínai középrétegének köszönhető. Ennek hatására az AMD negyedéves jelentésének közzététele előtt erősödtek a cég papírjai. A várakozásoknak bár az AMD nem tudott maradéktalanul megfelelni, lépést tartott az Intellel, és nyereségessé tette termékrészlegeinek működését.

A vállalat 1,4 milliárd dolláros árbevételről számolt be az idei harmadik negyedévvel kapcsolatban, ami 22,3 százalékkal múlja alul a tavalyit, ugyanakkor közel 18 százalékos növekedést jelent a második negyedévhez képest, összhangban az Intel árbevételének 17 százalékos negyedéves bővülésével. Az AMD x86 processzorokból származó forgalma 17,5, míg a grafikus chipek értékesítése 22 százalékos ugrást mutatott a második negyedévhez képest, így mindkét részleg működése nyereségessé vált üzemi szinten: a processzorok 76 millió, a Radeonok pedig 8 millió dollárt hoztak, szemben a korábbi veszteségekkel. A bruttó hányad 42 százalékot tett ki, ami sokkal gyengébb ugyan az Intel 58 százalékánál, 5 pontos javulást jelent.

A vállalat egészének eredményeit azonban lehúzta a vegyesvállalatba kiszervezett gyártásnál keletkezett veszteség. A Globalfoundries 101 millió dolláros negatívumot hozott össze, ami a további kiadásokkal és leírásokkal együtt végül 77 millió dolláros üzemi veszteséget okozott, a hiteleket törlesztő kamatköltségekkel együtt 135 millió dolláros nettó negatívumhoz vezetett. A cég kimutatása szerint a Globalfoundries jelentette teher nélkül az AMD 56 millió dolláros profitot termelt volna . A 135 millió dolláros veszteség azonban így is 200 milliós javulást jelent három hónap alatt, amit a termékek javuló értékesítése és nyereségessége hozott össze. A cég pénzügyi helyzete stabil.

\"Világszerte nagyon erős igényt tapasztaltunk a diszkrét grafikus chipjeink iránt, különösen a notebook szektorban [...] Igazán biztatónak látom a negyedéves pénzügyi teljesítményünket . [...] Javítottuk a bruttó marzsunkat azáltal, hogy folytattuk a 45 nanométeres processzorokra történő áttérést, növeltük a gyárak kihasználtságát és emeltünk a processzorok átlagos eladási árán is. Eközben nagyon jól sikerült kézben tartani a kiadásokat is, 9 százalékkal csökkentve a működési kiadásokat\" - kommentálta a bejelentést Dirk Meyer elnök-vezérigazgató.

Lassabb 45 nanométer

A vállalat a vártnál némileg lassabban tud áttérni a 45 nanométeres eljárásra. A korábbi elképzelések szerint már idén év közepére teljesen 45 nanométeren folyt volt Drezdában a processzorok termelésre, ezt azonban a gazdasági krízishelyzet keresztülhúzta. A cég értékesítésének többsége még mindig az alacsonyabb nyereségtartalmú 65 nanométeres termékekből áll, amit főként a válság hatására hirtelen felhalmozódott készletek magyaráznak, a 45 nanométer csak ebben a negyedévben kerül túlsúlyba.

A vállalat 2010 második felében tervezi bevezetni a 32 nanométeres eljárást, méghozzá gyorsan, mindössze 2 negyedév alatt kíván átállni, amennyiben ezt megengedi a piaci környezet. Az Intel ezekben a hetekben kezdte meg a 32 nanométeres termékeinek kereskedelmi tömegtermelését, és jövő év elejére esedékes azok piaci megjelenése. Az első 32 nanométeres AMD processzorok prototípusai 2010 első felében kerülnek a kiemelt ügyfelekhez, a tömegtermelés pedig az év vége felé indulhat be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról