Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 12. 15:49

Oracle: újabb verbális csapások az IBM-re

Mivel a két vállalat összeolvadása továbbra is a küszöbön áll az Európai Bizottság által indított kiterjedt versenyügyi vizsgálat miatt, ezért az Oracle OpenWorld nyitóelőadásán konkrétumok helyett csak régi és új ígéretek hangzottak el.

\"Többet költünk a MySQL-re”

Az egyesüléssel kapcsolatos új információk helyett Larry Ellison, az Oracle vezére a már korábban ismertetett vállalásait mantrázta újra meg újra, hogy megnyugtassa a Sun felhasználóit arról, nem maradnak magukra, amikor az Oracle bekebelezi a Sunt. Az ígéretek között van, hogy az Oracle nem szabadul meg a Sun hardverrészlegétől, hogy a korábbinál többet költ majd a SPARC chipek fejlesztésére, ráadásul jelentős erőforrásokat fordít majd az Oracle szoftverek és a Sun hardverek összecsiszolására, hogy minden más kombinációnál nagyobb teljesítményt nyújtsanak.

Ellison emellett azt is elmondta, az Oracle nem csökkenti, hanem növeli a MySQL fejlesztésének ütemét. Amikor az Oracle bejelentette a Sun felvásárlását, sokan megkongatták a harangot a MySQL felett azt állítva, a relációs adatbázis-kezelők piacának közel felét uraló Oracle nem fogja fejleszteni a szabadon elérhető MySQL-t, mivel azzal saját drága szoftvereinek teremt konkurenciát. Ellison szerint azonban a MySQL nem az Orcle adatbázis vagy éppen a DB2 versenytársa, sokkal inkább a Microsoft SQL Serveré. Az Oracle korábban is vásárolt már fel nyílt forrású adatbázis-technológiával foglalkozó cégeket, köztük a SleepyCatet és az InnoBase-t. Ezek sem sorvadtak el, éppen ellenkezőleg, élnek és virulnak, erősebbek mint valaha – mondta Ellison.

Új OLTP benchmark-rekord

A Sun-ügyfelek megnyugtatására tett kísérletek mellett leginkább az IBM ostorozása volt Ellison fő mondanivalója. Az iparágszerte elfogadott, online tranzakciófeldolgozási képességet mérő TPC-C benchmark éllovasa jelenleg az IBM, egy Power System 595 szerverre épülő rendszerrel, amely percenként 6,085 millió tranzakció feldolgozására képes (tpmC). Ellison elmondása szerint az Oracle és a Sun együttműködéséből született konfiguráció, amely UltraSPARC T2+ processzoros Sun Fire T5440 szerverekből és F5100 flashmemóriás tárolókból áll, az IBM-énél 25 százalékkal nagyobb, 7,7 millió tmpC teljesítményű, és ár-teljesítmény viszonyban is felülmúlja azt.

Ráadásul az IBM rendszere összesen 76 rackszerkrényt foglal el, míg a Suné csupán 9-et – hívta fel a figyelmet Ellison, hozzátéve, az IBM Power-alapú konfigurációja hatszor több energiát fogyaszt, ráadásul nem is hibatűrő, vagyis a rekorder rendszerben vannak olyan komponensek, amelyek meghibásodása az egész gép leállását okozná. Emellett a Sun konfigurációja 16-szor jobb válaszidőkkel dolgozik mint az IBM-é – szögezte le Ellison. A bejelentés szépséghibája, hogy a Sun új rekordjának részletes dokumentációja egyelőre nem érhető el a Transaction Performance Council weboldalán, így annak részletes elemzésére még nincs lehetőség - éppen emiatt büntette meg nemrég a TPC, mert a nem hitelesített eredménnyel való példálózás szabálytalan (szerk: megjelent a benchmark a TPC oldalán).

\"\"

Az új csúcsteljesítmény elérésében nagy szerepe van a Sun Storage F5100 flashmemóriás tárolóinak, amelyekről az OpenWorldön rántotta le a leplet John Flowler, a vállalat szerverekért felelős vezetője. Az F5100 egy rackbe építhető, 1U kivitelű egység, amely pusztán flash memóriás tárolókat tartalmaz, legerősebb kiépítésben 1,92 terabájtnyit. Egy ilyen egység másodpercenként 1,6 millió véletlenszerű olvasási és 1,2 millió írási műveletre képes, kevesebb mint 400 wattos teljesítményfelvétel mellett. A Sun szerint egy ilyen rendszer üzembe állításával akár meglevő adatbázisok, tranzakciófeldolgozó rendszerek teljesítménye és többszörösére növelhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról