Szerző: Koi Tamás

2009. október 9. 16:50

A hidrogéncellákban hisz a T-Mobile

Sikeresen zárta a kísérletet a hidrogénnel is működő, környezetkímélőbb bázisállomásokkal a T-Mobile, az úgynevezett PEM-cellák (Proton Exchange Membrane) így a jövőben egyre több állomáson váltják le a szükségüzemű áramellátást biztosító akkumulátorokat.

A T-Mobile kísérleti állomásának csaknem egy éves sikeres tesztelése után elkészült a sorozatban is telepíthető energiaforrás műszaki megoldása - jelentette be a Magyar Telekom. Ennek révén 2009-ben a szükségüzemű áramellátáshoz öt újabb bázisállomásra telepítik a PEM-cellát, 2010-ben pedig további állomások épülnek ezzel a technológiával. Bucsy György, a szolgáltató szakembere lapunknak elmondta, hogy a jelenlegi tervek szerint jövőre 5 új állomást biztosan korszerűsítenek majd a környezetkímélőbb technológiával.

A PEM-cella legfontosabb előnye, hogy hidrogéngázt használ fel villamos áram termelésére oly módon, hogy a membrán felületén pozitív hidrogénionok és szabad elektronok keletkeznek. Az elektronok sokaságából villamos áram hozható létre, a hidrogénionok a levegő oxigénjével egyesülve pedig vízként távoznak a cellából. A PEM-cellában az energiaátalakítás csendben, mozgó alkatrész és káros anyagok felhasználása nélkül valósul meg. A környezetbe illeszkedését pedig a víz-hidrogén-víz körfolyamat jellemzi, ráadásul a PEM-cella rendkívül \"igénytelen\" és hosszú életű.

Bucsy a HWSW-nek elmondta, hogy a hagyományosan alkalmazott, zárt zselés akkumulátorok is hosszú életűek és viszonylag nagy kapacitásúak, ugyanakkor fizikai méretük tízszerese a hasonló kapacitású PEM-celláknak, ráadásul a zselés akkumulátorok hőtűrése lényegesen rosszabb, mint a hidrogénalapú üzemanyagcelláké. Éppen ezért a rendszer klímaköltsége is jóval kevesebb, így a beruházási költség összességében három év alatt megtérülhet - mutatott rá Bucsy.

Magyarországon a Pannon is kísérletezik környezetbarát bázisállomásokkal: a cég 2008-ban avatta fel azt a mobil adótornyot, melyre 17 napelem-panelet szereltek, ami összességében az állomás energiafelhasználásának a felét biztosítja. A Pannonnak mindeddig a tavaly Baracskán beindított adó az egyetlen napenergiával működő környezetbarát állomása, emellett egy szélenergiával működtetett tornyot is üzemeltet a cég Kállón.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról