Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 8. 14:04

Illegális IBM-monopólium a mainframe-piacon?

Hivatalos vizsgálatot kezdeményezett az amerikai igazságügyi minisztérium, hogy feltárja, az IBM jogellenesen próbálta-e meg monopolizálni a mainframe számítógépek piacán. A Nagy Kék ma lényegében egyedüli szereplője ennek a szegmensnek, részesedése 90 százalék feletti.

Az iparági szerepőket tömörítő Computer & Communications Industry Association (CCIA) panaszt nyújtott be az igazságügyi minisztériumhoz azt állítva, az IBM törvénytelenül tett szert egyeduralomra a mainframe-piacon - írja a Wall Street Journal. A szervezet elnöke, Edward Black szerint a minisztérium a vizsgálat keretében már be is kért dokumentumokat egyes CCIA-tagoktól.

Az 1950-es években az IBM már megégette magát a számítógéppiac monopolizálási kísérlete miatt. A vállalat ugyanis nem adta el, csak bérbe adta tabuláló (adatrendező) gépeit és szigorúan korlátozta azok felhasználhatóságát, ezt a modellt pedig később kiterjesztette a számítógépeire is annak érdekében, hogy lehetetlenné tegye a gépek használtpiaci kereskedelmét. 1956-ban egy bírósági ítélet kötelezte az IBM-et többek közt arra, hogy értékesítse gépeit és licencelje mainframe-technológiáját a versenytársai számára. Ezt követően a 70-es évekre az IBM mellett több mainframe-gyártó is létrejött, azonban ezek a cégek (pl. Burroughs, Univac, NCR, Control Data, RCA) sosem tudtak akkora piaci súlyra szert tenni mint a Nagy Kék, többségük ma már nem is létezik vagy teljesen feladta a számítógépgyártást.

Több jogvita a közelmúltban

A CCIA panaszában azt állítja, az ezredfordulót követően az IBM egyre szorosabb ellenőrzés alá vonta a mainframe-piacot azáltal, hogy a szoftverét saját hardveréhez kötötte, azaz jogilag lehetetlenné tette a futtatását más gyártók gépein. A Platform Solutions (PSI) nevű mainframe-gyártó ezért be is perelte az IBM-et: a PSI Intel Itanium processzorokon alapuló rendszert fejlesztett, amely állítása szerint kompatibilis volt a z/OS operációs rendszerrel, az IBM szerint azonban ez a gép nem volt alkalmas a szoftver futtatására és az ügyfelek elégedetlensége ártott volna a saját jó hírének.

A Nagy Kék végül a Platform Solutions felvásárlásával és megszüntetésével vetett véget a jogi vitának. A vállalat romjain éledt újra a T3 Technologies, amely szintén IBM-kompatibilis mainframe-ek gyártására és szállítására jött létre. A T3 tavaly perelte be az IBM-et a z/OS licencjogok megtagadásáért, ám végül vesztett.

Sok pénzről van szó

A mainframe-ek olyan, nagy teljesítményű és nagy megbízhatóságú, leállítás nélkül akár éveken át üzemeltethető számítógépek, amelyek a legkritikusabb folyamatokat támogatják a vállalatoknál és szervezeteknél. Tipikus mainframe-feladatok közé tartozik a pénzügyi tranzakciók kezelése bankoknál, hitelkártya-cégeknél vagy tőzsdéken, üzleti adminisztrációs feladatok (pl. bérszámfejtés), illetve a termelésirányítás iparvállalatoknál. Noha már sokan sokszor jósolták meg a mainframe-ek halálát, a kategória továbbra is tartja magát, elsősorban vélhetően azért, mert a vásárlói a rajtuk futó alkalmazásokat nem merik más technológiára (pl. UNIX/RISC) migrálni.

Egyes elemzők szerint az IBM évi 104 milliárd dolláros forgalmának mintegy negyede származhat mainframe-ekből, beleértve a hardverek és szoftverek eladását, valamint a kapcsolódó szolgáltatásokat. Az idei második negyedévben a vállalat a recesszió ellenére közel 900 millió dollár értékű mainframe-et értékesített, ami a teljes szerverpiaci forgalomnak közel tizede volt. Ez az összeg azonban nem tartalmazza a szoftverek és kapcsolódó szolgáltatások árát, amely a hardverköltség többszöröse lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról