Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Elkezdődött a 802.11n szabvány hitelesítési programja

Koi Tamás, 2009. október 01. 11:10
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A 802.11 családba tartozó vezeték nélküli kommunikációs szabványok kereskedelmi tevékenységét koordináló Wi-Fi Alliance elindította a hónap elején elfogadott 802.11n szabvány certifikációs programját.

A certifikációs programot a 2007-ben indult, úgynevezett "draft-n" program mintájára hozta létre a szervezet. A korábbiaknál elsősorban gyorsabb, valamint adott esetben nagyobb hatótávú kommunikációt eredményező 802.11n szabvány fejlesztése és előkészítése ekkor már öt éve zajlott, a gyártócégek, illetve az IEEE Szabványügyi Testülete több kérdésben nem tudott dűlőre jutni. A vita méretét jól jelzi, hogy az évek során több tízezernyi kiegészítő megjegyzés született a formálódó szabvánnyal kapcsolatban.

A 802.11n szabvány véglegesítése elől csak szeptember közepén hárult el minden akadály, a fenti testület ekkor adta ugyanis áldását az új technológiára, ezzel összesen hét év végeláthatatlan huzavonájának vetve véget. A 802.11 alapszabvány legújabb kiegészítése révén így több eszközt, számítógépet, mobiltelefont, médialejátszót és szórakoztatóelektronikai készüléket szerelhetnek fel az elméletileg akár 600 megabit/másodperces adatátviteli sávszélességet elérő rádiókkal.


Az új logó

A végleges szabvány megszületése előtt két évvel a Wi-Fi Alliance lehetővé tette a gyártóknak, hogy a véglegeshez közel álló, 2.0-s szabványtervezetnek megfelelő eszközeik forgalmazását megkezdjék. A vezeték nélküli berendezéseknek egy laboratóriumi tesztvizsgálaton kellett megfelelniük ahhoz, hogy megkapják a "drat-n certified" logót, ami a vásárlókat arról igyekezett biztosítani, hogy a rádió képes együttműködni más draft-n-es megoldásokkal.

A Wi-Fi Alliance most ennek a programnak a mintájára kezdte el a végleges 802.11n tanúsítványok kiosztását, melyhez előbb szintén át kell esniük az eszközöknek a laboratóriumi teszten. A szervezetnél ezzel együtt úgy döntöttek, hogy a draft-n tanúsítványt szerzett berendezéseknél nincs szükség újabb tesztekre, ezek - hiába nőtt időközben 2.0-ról 11.0-ig a verziószám - automatikusan megfelelnek.

Az új programhoz természetesen új logókat is gyártott a szövetség, ezek a vásárlók egyértelmű tájékoztatása érdekében minden olyan készülék dobozára felkerülnek, melyek megfelelnek a fent említett teszten. Az új program opciós lehetőségként a rádióstreamek számát is vizsgálja, illetve a tesztek alapján a logóban feltüntethető, hogy az eszköz hány streammel, azaz lényegében hány antennával képes kommunikálni, illetve milyen frekvenciákon tud adatot forgalmazni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.