Szerző: Koi Tamás

2009. október 1. 11:10

Elkezdődött a 802.11n szabvány hitelesítési programja

A 802.11 családba tartozó vezeték nélküli kommunikációs szabványok kereskedelmi tevékenységét koordináló Wi-Fi Alliance elindította a hónap elején elfogadott 802.11n szabvány certifikációs programját.

A certifikációs programot a 2007-ben indult, úgynevezett \"draft-n\" program mintájára hozta létre a szervezet. A korábbiaknál elsősorban gyorsabb, valamint adott esetben nagyobb hatótávú kommunikációt eredményező 802.11n szabvány fejlesztése és előkészítése ekkor már öt éve zajlott, a gyártócégek, illetve az IEEE Szabványügyi Testülete több kérdésben nem tudott dűlőre jutni. A vita méretét jól jelzi, hogy az évek során több tízezernyi kiegészítő megjegyzés született a formálódó szabvánnyal kapcsolatban.

A 802.11n szabvány véglegesítése elől csak szeptember közepén hárult el minden akadály, a fenti testület ekkor adta ugyanis áldását az új technológiára, ezzel összesen hét év végeláthatatlan huzavonájának vetve véget. A 802.11 alapszabvány legújabb kiegészítése révén így több eszközt, számítógépet, mobiltelefont, médialejátszót és szórakoztatóelektronikai készüléket szerelhetnek fel az elméletileg akár 600 megabit/másodperces adatátviteli sávszélességet elérő rádiókkal.

\"\"
Az új logó

A végleges szabvány megszületése előtt két évvel a Wi-Fi Alliance lehetővé tette a gyártóknak, hogy a véglegeshez közel álló, 2.0-s szabványtervezetnek megfelelő eszközeik forgalmazását megkezdjék. A vezeték nélküli berendezéseknek egy laboratóriumi tesztvizsgálaton kellett megfelelniük ahhoz, hogy megkapják a \"drat-n certified\" logót, ami a vásárlókat arról igyekezett biztosítani, hogy a rádió képes együttműködni más draft-n-es megoldásokkal.

A Wi-Fi Alliance most ennek a programnak a mintájára kezdte el a végleges 802.11n tanúsítványok kiosztását, melyhez előbb szintén át kell esniük az eszközöknek a laboratóriumi teszten. A szervezetnél ezzel együtt úgy döntöttek, hogy a draft-n tanúsítványt szerzett berendezéseknél nincs szükség újabb tesztekre, ezek - hiába nőtt időközben 2.0-ról 11.0-ig a verziószám - automatikusan megfelelnek.

Az új programhoz természetesen új logókat is gyártott a szövetség, ezek a vásárlók egyértelmű tájékoztatása érdekében minden olyan készülék dobozára felkerülnek, melyek megfelelnek a fent említett teszten. Az új program opciós lehetőségként a rádióstreamek számát is vizsgálja, illetve a tesztek alapján a logóban feltüntethető, hogy az eszköz hány streammel, azaz lényegében hány antennával képes kommunikálni, illetve milyen frekvenciákon tud adatot forgalmazni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról