Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Átlépte a 10 ezres határt az androidos alkalmazások száma

Dojcsák Dániel, 2009. szeptember 08. 14:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Négy hónap alatt megnégyszereződött a Marketen elérhető programok száma, pedig még meg sem érkeztek az idei őszre várt új készülékek, s az ezeket megvásárló felhasználók. A fejlesztők bizalmat szavaztak a még fiatal és kicsi mobil platformnak.

A Google Android akármennyire szép, akármennyire forradalmi, még továbbra is egy fiatal, mondhatni csecsemő szereplője a mobilos piacnak. Az operációs rendszer szép számmal maga mellé állított készülékgyártókat, de a siker szempontjából sokkal fontosabb, hogy milyen ütemben csábulnak el a fejlesztők.

10k

Tegnap mérföldkőhöz érkezett a platform, hiszen az Android Marketen fellelhető alkalmazások száma átlépte a 10 ezret, a ma reggelre pedig már 10110 program volt elérhető az AndroLib weboldal tanúsága szerint, ami a weben is böngészhetővé teszi a kínálatot, ellentétben az eredeti piactérrel, ami csak mobilról elérhető. A statisztikák szerint naponta átlagosan 60 új programmal bővül a kínálat, de július elején például előfordult ennek a duplája is.

Az Android esetében eredetileg csak ingyenes alkalmazások voltak feltölthetőek, s csak később lépett be a lehetőség a fizetős alkalmazások elhelyezésére. Ennek hatása most is érezhető, ugyanis mindössze a programok 36 százalékáért kérnek pénzt a fejlesztők, s a 64 százalék ingyenes. Érdekes adat az is, hogy a letölthető programoknak mindössze 20 százaléka játék, a maradék 80 valamilyen felhasználói alkalmazás.

Tízezer program esetén már érdemes megnézni azt is, hogy darabonként mennyire népszerűek a feltöltött programok. A long tail elmélet igazi példája, hogy a programok 25 százalékát, körülbelül 2500 darabot kevesebb mint 50-en próbáltak ki, s további 23 százalék 50 és 500 közötti érdeklődőt vonzott. A csúcsalkalmazásokból sincs túl sok, 250 ezernél többen csak 0,9 százalékát választották a programoknak, de van 1500 alkalmazás, ami 10 ezer és 250 ezer közötti letöltést ért meg. A maradék kicsivel több mint egy negyed pedig 1000-10000 közti alkalommal kelt el.

Van még tartalék

A növekedés mindenesetre figyelemre méltó, a 2008 október 22-én startolt piactérről legutoljára hivatalos nyilatkozatban idén májusban hallottunk, amikor Cole Brodman, a T-Mobile amerikai műszaki igazgatója nyilatkozta, hogy 2300 darab alkalmazás elérhető a Marketen. Ez azt jelenti, hogy alig négy hónap alatt egy már korrekt szintről is több mint négyszeresére növekedett a választék, ami főleg úgy érdekes, hogy fizetős alkalmazások csak idén február óta tölthetőek fel amerikai és brit fejlesztők által. Tehát a világ nagyobbik része még altatva van, magyar fejlesztők például egyelőre nem árulhatják portékájukat Androidos telefonra.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.