Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 10. 10:09

Eljárási hibát véthetett az Európai Bizottság

Nikiforos Diamandouros európai uniós ombudsman szerint az Európai Bizottság eljárási hibát vétett az Intel tevékenységének vizsgálata során, s erről hamarosan hivatalos jelentést is kiad -- írja bennfentesekre hivatkozva a Wall Street Journal.

Az Európai Bizottság májusban több mint 1 milliárd euróra büntette az Intelt, mivel a világ legnagyobb chipgyártója tisztességtelen eszközökkel szorította ki az AMD-t a piacról. Nikiforos Diamandouros ombudsman szerint azonban 2006-ban egy Dell-vezetővel készült beszélgetést nem jegyzőkönyveztek megfelelően és teljesen kihagyták a bizonyítékok közül. Ezen a meghallgatáson a Dell-vezető -- állítólag -- arról beszélt, a vállalata nem az Intel felől érkező nyomás miatt mellőzte az AMD processzorait, hanem mert az AMD kínálatában szereplő chipek rosszabbak voltak.

Jegyzőkönyv hiányában nem lehet pontosan visszaidézni, mit is mondott a Dell-vezető és hogy milyen időszakra vonatkozott az állítása, mivel a Dell éppen 2006-ban vette fel kínálatába az AMD-alapú szervereket és PC-ket. Az Intel 2008-ban kérte a Bizottságtól, hogy hadd tekintsen bele a meghallgatás jegyzőkönyvébe, ekkor derült ki, hogy ez nem készült el, csak pár nappal később egy belső használatra szánt emlékeztető, amely összegezte a beszélgetést, és amelyet nem is bocsátottak az Intel rendelkezésére.

Nem oszt, nem szoroz

Diamandourosnak nem áll jogában ítélete megváltoztatására kényszeríteni vagy kérni az Európai Bizottságot, csupán véleményt alkothat. Valójában ha a meghallgatásról készült is volna jegyzőkönyv és csatolták volna a bizonyítékok közé, az sem változtatta volna meg az ügy végkimenetelét. A vizsgálatok során az Európai Bizottság feltárta, hogy az Intel a Dellen kívül több számítógépgyártónak is titokban nyújtott árkedvezményeket és visszatérítéseket azzal a feltétellel, hogy az összes vagy majdnem az összes processzort az Inteltől vásárolják, emellett a cég megegyezett a Media Markt és Saturn üzleteket működtető Media Saturn Holdinggal, amely kizárólag Intel-alapú PC-ket kínált.

Másfelől -- állítja a Bizottság -- az Intel lefizetett egyes számítógépgyártókat, hogy függesszék fel vagy legalábbis halasszák el a versenytársak processzorára épülő termékek piacra dobását. Az Intel ezzel megfosztotta az európai vásárlókat a választás lehetőségétől, ez indokolja a büntetést. \"Az EU trösztellenes szabályozásának ennyire súlyos és hosszan tartó megszegése tűrhetetlen\" -- fogalmazott a hivatalos közleményben Neelie Kroes, az EU versenyjogi biztosa. Az 1,06 milliárd dolláros büntetés befizetése miatt az Intel az idei második negyedévben közel 400 millió dolláros nettó veszteséget könyvelt el.

Emberi jogait követeli az Intel

A cég minden lehetőséget megragad hogy védje magát, és szokatlan, de nem példa nélküli módon emberi jogainak megsértésére hivatkozva fellebbezte meg az elmarasztaló ítéletet. A Luxembourgban székelő európai Elsőfokú Bíróságnak benyújtott fellebbezésben azt állítja az Intel, sérült a független és pártatlan igazságszolgáltatáshoz fűződő joga, mivel a nyomozás, vád és ítélet egy kézben összpontosultak. Jelen esetben Neelie Kroes versenyjogi biztosról van szó, aki felügyelte a vizsgálatokat, majd meghozta a döntést, és a teljes Bizottság elé terjesztette, mely elfogadta azt.

Ugyan még nincs precedens arra, hogy bárki sikert ért volna el ezzel a taktikával, az Intel és a többi vállalat valószínűleg úgy értékelte, hogy versenyjogi alapokon, tehát a Bizottság ítéletének helyességét vitatva nem sok esélyük lenne megfordítani az ellenük hozott határozatokat. Bruce Sewell, az Intel vezető jogásza a cég májusi rendes részvényesi gyűlésén úgy fogalmazott, hogy széllel szemben hajózik az Intel a fellebbezéssel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról