Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 31. 10:36

HTC Touch Pro2: nehéztüzérség

A Touch Pro2 a tajvani HTC nagyágyúja, ezt nem csak képességeivel érdemelte ki, hanem méreteivel és tömegével is. Az okostelefon 187 grammot nyomott a mérlegünkön, ez biztos sokakat elriaszta majd a vásárlástól, pedig a készülék egyébként nagyon jó.

A HTC az elsők között dobott piacra érintőképernyős windowsos okostelefont, a Touch sorozat ma már egész nagy családdá vált, amelynek a Pro2 az egyik legfiatalabb és legtöbbre hivatott tagja. A készülékbe tényleg mindent belezsúfoltak, ami egy okostelefonba belezsúfolható, a részletes specifikációkat felsorolni felesleges is lenne, akit érdekel, megtalálja őket a gyártó weboldalán.

A telefon nagyon szépen kidolgozott, elegáns hatást kelt. A ház elsőre fémnek tűnik, valójában műanyagból van, de ez nem hiba, ha tényleg fémből készítették volna, az még tovább növelte volna az amúgy sem csekély tömeget. Az előlapon a hatalmas érintőkijelző terpeszkedik, sajnos ez gyorsan gyűjti az ujjnyomokat. Alatta a kijelzőn megjelenő tartalom nagyítására szolgáló zoomsáv, majd négy hardvergomb, ezek közül kettővel természetesen a hívásokat kezeljük, a harmadik a Start menübe visz, a negyedik pedig a vissza gomb. A baloldali élen a hangerőszabályzó, jobbra pedig a fényképező exponálógombja kapott helyet, alul pedig a HTC telefonjairól ismert USB-csatlakozó, amelyen keresztül az adatkommunikáció és az akku töltése is zajlik.

\"\"

Kellemes a kezelőfelület

A telefonon Windows Mobile 6.1 operációs rendszer fut, amelyet a HTC TouchFLO 3D kezelőfelület igyekszik eltakarni, többnyire sikerrel. A TouchFLO 3D legújabb generációja, a Manila bámulatosan jól sikerült, egy modern okostelefon minden funkcióját lefedi. Néhány helyen azonban sajnos előbukkan a Windows Mobile, ami nem csak azért probléma mert a felület felett már eljárt az idő, hanem mert nem kezelhető ujjal, ilyenkor muszáj elővenni a stylust. Nem lenne ezzel semmi baj, ha nem pont a naptárbejegyzések felvitele lenne az egyik őskori lelet, ezt pedig a Touch Pro2 tulajdonosai alighanem gyakran fogják használni. Az SMS- és MMS-küldést is a Windows végzi, a felület itt is elég nehézkesen használható ujjal.

\"\" \"\" \"\"

Jó ötlet, hogy a fejlesztők a kontaktlistát integrálták a Facebookkal, ha a felhasználó megadja bejelentkezési adatait, a telefon megkeresi a telefonkönyvben található ismerőseinket a Facebookon, letölti képeiket, születésnapjukat elmenti a naptárba és persze státuszüzeneteiket is megmutatja. További apró figyelmesség, hogy ha megadtuk időzónánkat, a telefon a naptárbejegyzéseknél is megmutatja a várható időjárást.

A HTC Touch Diamond 2 kapcsán már bemutatott TouchFLO 3D Manila összességében egy látványos és jól használható grafikus interfész a Windows Mobile felett, a korábbi változatok ismeretében azt is mondhatnánk, hogy beérett. A paneljei szépek, könnyen kezelhetők ujjal, amiben persze nagy szerepe van a megfelelő érzékenységű és nagy felbontású érintőkijelzőnek és az erős hardvernek is: a felület sosem lassul le vagy akadozik, az animáció teljesen folyamatos, jó érzés használni. Annak idején az eredeti HTC Touchot szinte össze kellett roppantani hogy érzékelje a nyomást, a Touch Pro 2 már tényleg érintésre reagál.

\"\" \"\" \"\"

Briliáns billentyűzet

A kijelző elég nagy ahhoz, hogy a rajta megjelenő virtuális billentyűzeten is gyorsan könnyen lehessen adatot bevinni, érdemes ujjunkkal a gombok alá, kicsit balra célozni, tapasztalataink szerint így lehet a legkevesebb hibával, a leggyorsabban gépelni. A virtuális billentyűzet tájkép-módban is rendelkezésre áll. Ha még ennél is gyorsabb és kényelmesebb szövegbevitelre vágyik valaki, a kijelző alól előhúzható egy teljes QWERTY billentyűzet , ami a Touch Pro2 ékessége, ennél jobb billentyűzettel egy okostelefonban sem találkoztam még. A Touch Próhoz hasonlóan itt is öt gombsor kapott helyet, azaz a betűkön és speciális karaktereken kívül a számoknak is jutottak külön billentyűk, így keveset kell a funkcióbillentyűkkel bíbelődni, ami egyértelműen jó hatással van a szövegbevitel sebességére.

\"\"

A gombok nagyok, nyomáspontjuk határozott és a háttérvilágítás is jól működik, a Touch Pro2 nagyon kényelmesen használható akár hosszabb szövegek beírására is. A billentyűk szerencsére nem alkotnak egybefüggő felületet, elválnak egymástól, így akár odafigyelés nélkül is lehet gépelni, pár nap után majdnem olyan gyorsan, mint egy notebook billentyűzetén. A nálunk járt telefon angol nyelvű volt, de egy pár perces szoftveres trükközés után már a magyar ékezetes karakterek bevitele is problémamentesen ment, a Touch Pro2 simán vette az \"árvíztűrő tükörfúrógép\" tesztet. A billentyűzetkiosztás módosításhoz csupán néhány registry-bejegyzést kell szerkeszteni, innentől fogva pedig az ékezetes karaktereket mindenki arra a billentyűre teheti, amelyikre csak akarja, ahol a legkényelmesebb. Összesen 49 billentyűvel gazdálkodhatunk.

\"\"

A Touch Pro2 billentyűzetben és kijelzőben a legerősebb. Képernyője hatalmas, 3,6 hüvelykes, felbontása 480x800 pixel, fényereje és színei is jók, igaz, erős napsütésben sajnos nehezebben látható, de ez szinte minden érintőkijelzős készülékre igaz manapság. A nagy kijelző szövegolvasáskor, netezéskor vagy filmnézéskor is jó szolgálatot tesz, szerencsére az 528 MHz-es Qualcomm MSM7200A processzor és a 288 megabájt RAM elegendő teljesítményt biztosít még a legnagyobb igénybevételt jelentő feladatoknak is. A telefon memóriája  szerencsére microSD kártyával bővíthető. Némi csalódás, hogy a készülékhez nem jár memóriakártya.

Nagyon jó böngésző

A TouchFLO 2 böngészője az Opera Mobile-on alapul, a nagy kijelzőnek, az erős hardvernek és a 7,2 megabites HSPA-kapcsolatnak köszönhetően az internetezés villámgyors (feltölteni elvileg akár 2 megabittel lehet), alig kell várni az oldalak letöltésére, a renderelés pedig folyamatos, görgetéskor is jól mozognak az oldalak, legalábbis ami a függőleges gördítést illeti, a vízszintes kicsit lassabb, de még ez sem zavaró. A hatalmas felbontású kijelzőnek hála tájképnézetben a legtöbb weboldal kicsinyítés nélkül megjelenhet. Nagyítani az iPhone-hoz hasonlóan egy szövegrészre vagy képre duplán rábökve lehet, vagy a kijelző alatt található sávon húzva az ujjat. Utóbbival pontosabban lehet beállítani a nagyítás mértékét, de kicsit lassabb, körülményesebb. Érzésre az iPhone 3G-nél is jobb a böngésző, ami az okostelefonok mai mezőnyében talán a legnagyobb dicséret, ami adható.

\"\"

Sajnos az Opera Mobile egyelőre nem támogat Flasht, így az ilyen oldalakról le kell mondania a felhasználónak, de várhatóan az év második felére az Adobe tényleg kiadja a népszerű multimédiás platform okostelefonokon futó változatát. Szerencsére az egyik legtöbbet használt Flash-alapú webes szolgáltatás, a YouTube egy külön panelen elérhető, a HSDPA-nak köszönhetően a filmek ugyanolyan gyorsan indulnak és akadásmentesen töltődnek, mintha csak vezetékes szélessávon csatlakozó PC-n néznénk őket. Önfeledt YouTube-ozáshoz persze nem árt, ha van az előfizetésünkhöz adatcsomag is.

A telefonban van mozgásérzékelő, így elforgatáskor a kijelző tájolását is villámgyorsan megváltoztatja, de sajnos erre egyes alkalmazások nincsenek felkészítve, a javás Gmail-kliens például ilyenkor újraindítást kért. A billentyűzet a HTC TyTN II-höz (nálunk T-Mobile MDA Vario III néven is ismert) hasonlóan nem csak előcsúszik, a kijelzőt akár fel is hajthatjuk, ilyenkor a Touch Pro2 úgy néz ki mint egy apró notebook. A mechanika tartósságáról azonban nem vagyunk meggyőződve, a nálunk járt készüléken a kijelző már némiképp laza volt, lötyögött, de ennek oka valószínűleg az, hogy a korábbi tesztelők nem vigyáztak rá eléggé.

Nem multimédiára termett

Két kamera is van a Touch Pro2-ben, az előlapon egy VGA-felbontású, a hátlapon pedig egy 3,2 megapixeles, autófókuszos fényképező kapott helyet. Örvendetes, hogy a fényképezőt kezelő szoftvert milyen sokoldalúan be lehet állítani (fehéregyensúly, ISO, időzítő) és hogy van touch fókusz is, vagyis a kijelzőn megjelenő képre bökve lehet a fókuszt állítani. Mindez azonban csak szépségtapasz, a fényképező ugyanis igazán borzalmas fotókat csinál. Persze egy üzleti okostelefonnál nem ez a legfontosabb szempont, de ennyi pénzért már tökéletest várnánk. Vaku sincs.

\"\" \"\" \"\"

A Touch Pro2 ízig-vérig üzletembereknek készült, ezt erősíti az is, hogy nincs rajta szabványos 3,5 mm-es fülhallgató-csatlakozó, csak a készülékhez mellékelt saját headsetet lehet használni, ami szerencsére egész jó hangminőséget ad. A TouchFLO 3D-ben megtalálható zenelejátszó alkalmazás látványos, ujjal is könnyen kezelhető, van az iPdodéhoz hasonló cover flow nézet is, amikor az albumborítók között lapozhatunk, ráadásul tízsávos hangszínszabályzót is tartalmaz.

A nagy kijelző videolejátszáshoz is ideális, sajnos a szoftverháttér ehhez alapkiépítésben nem adott, a Windows Media Player képességeiben sehol nincs a kedvelt Core Playerhez képest, amellyel gond nélkül lejátszhatók az XviD filmek, akár a \"kétcédés\" DVD-ripek is folyamatosan, akadás nélkül futnak. Érthetetlen módon FM-rádió ugyan van a Touch Pro2-ben, de nincs aktiválva, szoftveres bűvészkedéssel ezt a felhasználónak kell megtennie, ha igényli.

Az akkumulátoros üzemidőre senkinek sem lehet panasza, nálunk a Touch Pro2 a tesztidőszak alatt folyamatosan nyúzva, sok netezéssel, folyamatosan bekapcsolt Wi-Fivel is majdnem 3 napig működött egy feltöltéssel, ami mindenképpen tiszteletet parancsoló, persze ehhez egy 1500 mAh kapacitású lítiumion akkumulátorra van szükség . A telefonban A-GPS is helyet kapott, de ha utólag telepített iGóval vagy akár Google Mapsszel navigációra szeretnénk használni, mindenképp ajánlott egy autós töltő beszerzése.

Az ítélet: pozitív

A Windows Mobile 6.1 platform szerencsére elég fejlesztőt vonz ahhoz, hogy minden problémára találjunk kész szoftvert, ráadásul a Microsoft hamarosan induló alkalmazás-piactere várhatóan még egyszerűbbé fogja tenni ezek megtalálását és beszerzését. Bár a 800x480 pixeles felbontás és az egyujjas vezérlés támogatása ma még nem általános a Windows Mobile-ra írt programokban, az ilyen stílusú telefonok terjedésével valószínűleg ez is hamar megváltozik.  A TouchFLO felületet is számtalan módon testre lehet szabni, illetve tovább lehet finomítani, ehhez jó kiindulópont az xda-developers.com weboldal, amelynek fórumában számos hasznos tippet és programot be lehet gyűjteni. Az operációs rendszer vállalati környezetbe is könnyedén illeszthető, az üzleti felhasználók pedig biztos örülnek az előre telepített Office-nak és PDF-olvasónak.

\"\"

Nagyvonalú kijelentés, tudom, de a HTC Touch Pro2 az általam eddig próbált legjobb okostelefon, nagy mérete és tömege ellenére is. Ezt sajnos az ára is tükrözi, szolgáltatófüggetlenül 160-170 ezer forintot kérnek érte, reméljük hamarosan felbukkan a hazai szolgáltatók akciós kínálatában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról