Szerző: Dojcsák Dániel

2009. július 20. 14:35

Hangokkal, videókkal bővülhet a Wikipedia

Már hosszú ideje keringenek pletykák arról, hogy a szöveges tudás internetes fellegváraként számon tartott Wikipedia a multimédia területére is belépne. Az elmúlt hetek híreszteléseit megerősítvén, Erik Moller, a Wikimedia Alapítvány vezető igazgatója most be is jelentette, hogy hamarosan videókkal bővül az oldal. Igaz az élesedésig még néhány hónapot várni kell.

A bejelentett technológián a Wikipedia mögött álló Wikimedia Alapítvány már évek óta dolgozik, de azon túl, hogy a videoplatform-szolgáltatóként ismert Kalturával egy együttműködés köttetett, nem sok információ vált publikussá. Múlt hónapban viszont több forrás számolt be arról, hogy a felhasználók számára olyan eszközök válnak majd elérhetővé, amivel a mozgóképek feltöltése és szerkesztése egyszerűen megoldható majd.

Moller most egy interjúban további részleteket is elárult. Fény derült arra, hogy a használt videokodek az Ogg Theora lesz, míg a hangokért annak párja, az Ogg Vorbis felel majd, s az egyébként szinte már univerzálissá vált H.264 szabványt hanyagolják majd. Ennek legfőbb oka Moller elmondása alapján, hogy a Wikipedia mindig is a nyílt szabványok nagy támogatója volt. A H.264 pedig egy licencelt megoldás, többnyire MP3 audióval megtámogatva, ami szintén licencköteles a legtöbb esetben. Igaz, hogy a H.264 némi előnyt jelentene a minőségben és a teljesítményben, illetve a legtöbb felhasználónak már nem kellene külön kodeket telepítenie a lejátszáshoz, de a Wikimedia inkább kitart az alapvető filozófia mellett, akkor is ha apró áldozatokat kell hozni érte.

Sőt, hogy a helyzet végképp ne legyen szokványos, a szájt nem az Adobe Flash-t vagy egyéb beágyazott szoftvert használ majd videolejátszásra, hanem úttörőként bevezeti a HTML 5 szabványban véglegesített címkéket. Ennek megvalósulásához elsősorban arra volt szükség, hogy a böngészők már támogassák ezeket a megoldásokat, de a Firefox 3.5 megjelenésével már van olyan széles körben használt program, ami teljes egészében támogatja a HTML 5 javaslatban szereplő megoldásokat, illetve a Chrome és az Opera is hamarosan megjelenik a legfontosabb funkciókat támogató fejlesztésekkel.

Amint a bögészők készen állnak arra, hogy támogassák a teljes képernyős lejátszást, illetve egyéb fejlett funkciókat is tartalmazó videolejátszót, ami a címkéken alapul, akkor várhatóan azon nyomban megjelenik a Wikipedia új változata is, kiegészülve a feltöltést segítő eszközökkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról