Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Bejelentette a Windows Azure árát a Microsoft

Bodnár Ádám, 2009. július 15. 10:54
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A New Orleansban zajló Worldwide Partner Conference rendezvényén a Microsoft bejelentette az ősszel induló Azure szolgáltatások árazását. A cloud-platform a november második felére tervezett Professional Developers Conference-szel egy időben indul el éles, kereskedelmi szolgáltatásként, addig továbbra is ingyen használható, tesztelhető.

hirdetés

A cloud operációs rendszere

A Microsoft célja a Windows Azure-rel, hogy egy olyan operációs rendszert hozzon létre, amelyen a Windowsra írt alkalmazások ugyanúgy futnak mintha csak egy Windows Serverre telepítették volna őket. A Windows Azure tehát lényegében nem más, mint a cloud operációs rendszere, amely kezeli a hardvereket, tárolja az adatokat, gondoskodik az erőforrások kiosztásáról, illetve környezetet biztosít a programok futásához, így ezekkel a szolgáltatások fejlesztőinek már nem kell törődniük, ők magára az alkalmazásra koncentrálhatnak.

A Windows Azure Platform komponensei éppen ezért azokat a szolgáltatásokat hivatottak megvalósítani, amelyeket a Microsoft meglevő alkalmazás-platformja Windowson elérhetővé tesz, vagyis adatbázist (SQL Azure), hozzáférés-kezelési és adattovábbítási szolgáltatásokat (.NET Services) és dokumentum-kezelést (SharePoint Services). A Windows Azure Platform gyakorlatilag tehát a cloud alkalmazásplatformja.

Árak

A Wordlwide Partner Conference-en (WWPC) Bob Muglia, a Microsoft szervertermékekért és fejlesztői eszközökért felelős üzletágának vezetője bejelentette az Azure árazását, amely lehet fogyasztás-alapú számlázás, előfizetéses konstrukció vagy éppen mennyiségi licenc. A fogyasztás-alapú árazás előnye, hogy a felhasználók csak a valóban használt erőforrások után fizetnek, egy órányi CPU-idő ára 12 dollárcent, 1 gigabájtnyi adat egyhavi tárolása 15 cent, tízezer tranzakció pedig 1 centbe kerül majd a Windows Azure-ön.

A tavaly ősszel bejelentett Azure-be korábban egy SQL Serverhez hasonló, de korlátozott funkcionalitású adatbázist képzeltek el a Microsoft-mérnökök, azonban a beérkezett visszajelzések alapján ezt egy teljes értékű SQL Serverre cserélték. Ez a változás nagy lökést adhat a cloud-alkalmazásoknak, hiszen a fejlesztőknek nem kell beérniük egy egyszerű, "lebutított" adatbázissal, hanem egy teljes funkcionalitású relációs adatbáziskezelővel dolgozhatnak. A SQL Azure egyebek mellett támogatja a tárolt eljárásokat, triggereket, kompatibilis a Visual Studióval, az ADO.Net-tel és az ODBC API-val is, az összes meglevő fejlesztői és felügyeleti eszközzel, csakúgy mint a SQL Server.

A fejlesztők akár a meglevő alkalmazásaik alatt is elkezdhetik használni a SQL Azure-t adatbáziskezelőként, ehhez csupán annyit kell tenniük, hogy módosítják a connectrion stringet, amely az alkalmazás számára definiálja az adatbázis elérésének módját. A SQL kétféle árazásban lesz elérhető, a "web edition" konstrukcióban egy legfeljebb 1 gigabájtos relációs adatbázist havi 10 dollárért tárol saját szerverein a Microsoft, a "business edition" akár 10 gigabájtos adatbázist is megenged, havi 99 dollárért. Az alkalmazásokat és az adatbázisokat összekapcsoló .NET Services esetében 100 ezer üzenetért 15 centet számláz a Microsoft, beleértve a Service Bus üzeneteket és a Access Control tokeneket. Az Azure-alkalmazások által elfogyasztott sávszélességért gigabájtonként 10 centet számláz bejövő adatoknál a Microsoft, a kimenőeknél pedig 15 centet.

A redmondi cég az Azure platformon működő alkalmazások elérhetőségére 99,95 százalékos rendelkezésre állást vállal, míg a tárolt adatok esetében 99,9 százalékost. A cég folyamatosan monitorozza az alkalmazásokat és amennyiben egy folyamat leáll, 2 percen belül garantáltan megteszi a szükséges lépéseket.

Nem árban versenyez a Microsoft

Bob Muglia a WWPC-n elmondta még, a Microsoft nem az áraival, inkább a szolgáltatásaival fog versenyezni a cloud-szolgáltatások piacán az olyan meglevő megoldásokkal mint amilyen az Amazon EC2. Az Azure ugyanis számos olyan szolgáltatást tartalmaz alapáron, amelyet az EC2 vagy éppen a Google App Engine csak feláras extrakánt, például automatikus szolgáltatásmenedzsmentet vagy éppen az adatokról készített biztonsági másolatot.

A Microsoft hatalmas előnye ebben a versenyben, hogy az Azure lehetőséget biztosít a fejlesztők számára, hogy továbbra is eddig használt eszközeiket (pl. Visual Studio) vessék be cloud-szolgáltatások létrehozására. A Windows Azure Serices Platform alkalmazásai ASP.NET-ben, .NET-nyelveken (később PHP-ben, Rubyban, Pythonban, Javában is) készülhetnek, a működésükhöz magán a kódon kívül csak egy, a szolgáltatást leíró modellre van szükség, amely megmutatja a futtatókörnyezetnek az alkalmazás legfontosabb paramétereit: milyen feladatot tölt be (pl. weboldal, háttérszolgáltatás) és milyen erőforrásokat vesz igénybe, illetve hogy hány példányban, milyen rendelkezésre állással kell futnia.

A cloud-szolgáltatások nem feltétlenül váltják le a helyben telepített szoftvereket, sokszor csak kiegészítik azokat. Éppen ezért a Microsoft nagy figyelmet szentelt annak is, hogy a Windows Azure alkalmazásai zökkenőmentesen illeszthetők legyenek a meglevő környezetekbe is. Ennek érdekében Microsoft System Center rendszerfelügyeleti eszközcsaládja hamarosan egy "Atlanta" kódnevű komponenssel bővül majd, amely a cloud-szolgáltatások felügyeletét hivatott ellátni. A "Geneva" kódnevű projekt pedig a Windows Azure-re írt szoftverekben használt azonosságkezelési keretrendszert kapcsolja össze az Active Directoryval.

Az Azure platform novemberben indul el élesben, Magyarországról pedig 2010 márciusától lesz elérhető.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.