Szerző: Dojcsák Dániel

2009. július 2. 12:19

Haldoklik a Joost

Korábban a televíziózás megreformálását ígérte, most pedig visszakozik a skandináv online videós startup, a Joost. Az elmúlt 1-2 évben nagy várakozások voltak az online tévézéssel kapcsolatban, de a remény a béta bemutatása óta csak csökkent, csakúgy, mint a szolgáltatások száma is. Mostanra a tévés hangulatból nem maradt semmi, egy átlagos videómegosztóvá silányult a Joost, a vezérigazgató is távozott és a dolgozók nagy részétől is kénytelen megválni a cég.

A Kazaa és a Skype alapítóinak most nem jött be

Az Advertising Age értesülései szerint a Joost a 90 megmaradt munkatársa közül 70-től megválna, így visszasüllyed a mikrovállalkozások szintjére. A távozó vezérigazgató, Mike Volpi helyére sem  kívülről hoznak új embert, hanem Matt Zelesko, az eddig a mérnöki részleget felügyelő alelnök lép a helyére. A Joost hollandiai kirendeltsége is megszűnik, illetve felhagy a publikus videómegosztó szolgáltatás nyújtásával is a cég. A siker pedig a markában volt a cégnek, főleg azután, hogy két \"startup celebritás\" alapította azt, mégpedig Niklas Zennström és Janus Friis, akik korábban a Kazaa, majd a Skype szekerét is elindították.

\"\"

Jó lett volna

A publikus szolgáltatások bezárása helyett a Joost \"white label\" videohoszting platformmá kíván válni, s az online piacra belépő cégeknek szeretne hosztingszolgáltatást nyújtani. Ezzel csupán az a baj, hogy ez a piac már most is túltelített, a white label szolgáltatók zöme a bukott videós szájtok túlélői, így a Joost hiába volt három évvel ezelőtt az egyik legígéretesebb online kezdeményezés, jelenleg halálos ágyán fekszik és gépek lélegeztetik.

Pedig Megvolt minden

Az áttörés lehetősége a zseniális alapítókon túl a technológiában is megvolt, hiszen a Kazaa, majd a Skype sikerét megalapozó peer-to-peer megoldás két esetben már működött, s elméletben jól szolgált volna a Joost videói alatt is. Pénzszűkében sem volt a cég, hiszen 45 millió dollárt kalapozott össze az Index Ventures, Viacom, CBS és a Sequoia Capital büdzséiből, illetve egy kínai milliárdos, La Ka-shing is beszállt. Az indulás előtt óriási felhajtás volt a Joost körül, világszerte ettől zsongott a technológiai sajtó és a blogszféra is, s az újonnan bemutatkozott p2p videoklienst tízezrek töltötték le pillanatok alatt már az első béta fázisban. A felhajtás révén sikerült a Joost mellé állítani néhány nagyobb médiavállalatot is, többek közt a Viacomot és a CBS-t, így vonzó tartalommal is rendelkezett a platform. A filmeken és sorozatokon túl az egyik legnagyobb dobás az MTV megjelenése a Joost csatornák között.

Sokat markol, keveset fog

Mégis megbukott a projekt, ennek okait a GigaOM szakblog szerzője gyűjtötte össze részletesen. Om Malik szerint a Joost példája tanulságos lehet minden startup számára. Egyrészt túl gyorsan növekedett, sokkal több embert vett fel hirtelen, mint amennyit képes lett volna kezelni, s startup létére úgy viselkedett mint egy felnőtt cég. Felesleges bürokratikus rétegek alakultak ki, ráadásul földrajzilag is szétosztották a céget (London, New York, Hollandia).

\"\"

Lapos siker

Malik szerint a Joost körül túl hamar kialakult a felhajtás, és hiába jelentkezett negyedmillió felhasználó már a pre-beta fázisban, az első tesztek után néhány igen zavaró technológiai és tartalmi problémát látva a lelkesedésük elhalt és gyakorlatilag mindenki elfelejtette a szolgáltatást. A fejlesztők nem tudták idejébe áthidalni a peer-to-peer technológia gyengeségeit, így szép lassan még a legkitartóbb felhasználók is távoztak, akik később zászlóvivői lehettek volna a már jól működő programnak. Eközben telt-múlt az idő, s a kliensalapú megoldásokat felváltották a platformfüggetlen, böngészőkben futó szoftverek, a Joost viszont 19-re lapot húzva megpróbált kitartani a kliens mellett.

A Joost vállalati szinten úgy működött, mintha a 90-es évekből érkezett őskövület lenne, alapvető hibákat követett el, nem volt megfelelő SEO (keresőoptimalizálás) stratégiája, nem foglalkozott eleget a közösségi médiastratégia kidolgozásával, önmaga lehetetlenítette el a vírusszerű terjedést. Emellett az sem segített a cégen, hogy soha nem sikerült meggyőznie a tartalomszolgáltatókat, hogy igazi ütős anyagokat vigyenek be a Joost-ba, inkább egy mozitemetőt képzeltek el benne a filmesek.

A sokkal frissebb, sokkal kreatívabb Hulu belépése pedig utolsó döfés volt a Joost testén. A komoly forgalmat elérni soha nem tudó cég először csak a tévékliensből menekült ki, most pedig a webes videómegosztóvá silányult szájtjától is elbúcsúzik. Ha nincs tartalom és nincsenek látogatók, akkor nincs üzlet sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról