Szerző: Bizó Dániel

2009. június 30. 14:58

OSDtBench: platformfüggetlen benchmark a desktop Linuxnak

Mintegy másfél évi munkát követően elkészült a desktop Linux operációs rendszerek és nyílt forrású szoftverek számára készített benchmark specifikációja. A Linux Solutions Group által készített, nyílt forrású tesztcsomag célja, hogy összehasonlíthatóvá tegye az egyes operációs platformokat, megnyitva az utat elsősorban az előtt, hogy nyílt forrású szoftverek egyenlő esélyekkel indulhassanak a közbeszerzéseke.

Az uniós direktíva értelmében a kormányzati szféra beszerzési kiírásainak gyártó- és szállítófüggetlennek kell lennie, hacsak valamilyen oknál fogva nem indokolt a vállalathoz kötődő specifikáció, mint például az üzembiztonság garantálása érdekében. Az eredetileg 1995-ös gyökerű direktíva kimondja, márkajelzések, szabadalmak, származási hely vagy terméktípusok jelzése a kiírásban tiltott kell hogy legyen, és a hírhedt \"vagy azzal egyenértékű\" kitétel akkor elfogadható, amennyiben a kiíró képtelen más módon leírni a követelményeit.

A beérkező ajánlatok összevetéséhez ideális esetben független mérőeszközöket kell alkalmazni, így a különböző számítógépes rendszerek képességeit például releváns benchmarkokkal összemérni. A Linux Solutions Group (LSG) úgy látta, hogy míg szerveroldalon rendelkezésre állnak a szakmailag elfogadott tesztprogramok, addig a Linux operációs rendszerek asztali alkalmazásához nincsenek megfelelő szoftvereszközök. A többek közt az irodai környezetben történő használhatóságot felmérni igyekvő elterjedt Bapco SYSmark, de a PCMark Vantage is kizárólag Windows platformot támogatnak, így a Linux jelentős hátránnyal indul, hiszen nem mérhető ezekkel az eszközökkel.

OSDtBench, a független benchmark

A nyílt forrású szoftverekben érdekelt szereplőket tömörítő LSG ezért hozta létre az Open Source based Desktop Benchmark (OSDtBench), vagyis a nyílt forráskódú szoftvereken nyugvó asztali tesztprogram létrehozását megcélzó csapatot. Az elképzelés egy nyílt licenccel rendelkező, a tipikus irodai munkás által futtatott feladatokat szimuláló, elsősorban az európai igényeket szem előtt tartó teszt kifejlesztése volt, mellyel viszonylag egyszerűen összevethetőek a PC beszerzésekre beérkező ajánlatok. Mintegy másfél évnyi munkát követően a berlini LinuxTag 2009 rendezvényen prezentálta a specifikációkat Dr. Jutta Kreyss, aki az IBM német kutatás-fejlesztési részlegénél dolgozik.

Az OSDtBench olyan felhasználási szituációkat próbál utánozni, mint az e-mailezés (e-mailek és csatolmányok megtekintése, elmentése, létrehozása, törlése), a dokumentumkezelés (létrehozás, nyomtatás, keresés és csere, grafikonok, dokumentumon belüli komplex számítások, konverziók), fájltömörítés, titkosítás, képfeldolgozás, webböngészés, videolejátszás. Ezen feladatok futtatása alatt a szoftvernek mérnie és rögzítenie kell a processzor, memória, merevlemez terheltségét, az eltelt időt, majd ezekről riportot készíteni. További követelmény az eredmények reprodukálhatósága, az egyszerű, automatizált kezelhetőség, és a kód portolhatósága.

A tesztbe foglalt alkalmazásokkal szembeni két elsődleges szempont volt: lehetőség szerint legyenek nyílt forrásúak, és Linuxon és Windowson egyaránt elérhetőek. A választások nem túl meglepőek: OpenOffice.org, GIMP, Firefox, Thunderbird, Acrobat Reader, zip/unzip, GnuPG, VLC Player, Nutch + Apache Lucence. A teszt futtatásához legalább 512 megabájt memória szükséges. A benchmark implementációja jelenleg is folyik, egyelőre egy prototípus áll rendelkezésre, melyet hamarosan le lehet tölteni. A projektben olyan vállalatok vesznek részt, mint az AMD, az IBM, a Novell, a Red Hat vagy a Sun Microsystems, de képviselteti magát München városa is, mely a Linux desktop alkalmazásának egyik legnívósabb referenciája.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról