:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 30. 11:39

A közösségi fejlesztést helyezi előtérbe a NetBeans 6.7

A Sun Microsystems kiadta a NetBeans integrált Java-fejlesztői környezet legújabb, 6.7-es változatát, amelyet bárki letölthet a www.netbeans.org oldalról.

A NetBeans 6.7 talán legfontosabb újdonsága a szoros integráció a Sun közösségi fejlesztési terével, a Kenai-jal, ami lehetővé teszi a felhasználók számára hogy közvetlenül a fejlesztői keretrendszerből indítsanak új projekteket, korábban megosztott forráskódokat töltsenek le és böngésszenek, illetve a Bugzillában nyomon kövessék a hibákat. A Kenai felhasználói profiljaival is összedrótozták a NetBeanst, így a felhasználók közvetlenül a keretrendszerből tarthatják a kapcsolatot a Kenai többi fejlesztőivel, chatelhetnek, szerkeszthetik a wikiket és írhatnak a levelezőlistákra.

Szintén a közösségi fejlesztést helyezi előtérbe a Maven projektmenedzsment-eszközzel történt integráció, emellett a NetBeans 6.7 összekapcsolható már a Hudsonnal is, amely egy automatikus Java-alapú megoldás a szoftverek rendszeres fordítására, a \"nightly buildek\" elkészítésére és azok megosztására. A fejlesztők munkáját a Zembly integrálása, amely gyakran használt webes API-k gyűjtőhelye, ezeket a NetBeans IDE felhasználói egyszerű drag-and-droppal beépíthetik a saját Java- vagy JavaFX-kódjukhoz és így alkalmazásaikat egyszerűen kapcsolhatják olyan népszerű webes szolgáltatásokhoz mint a Twitter, a Google Translate vagy az Amazon.

Az új NetBeans érdekessége még hogy már támogatja a GlassFish nyílt forrású alkamazásszerver v3 változatát, a JavaSxript 1.7-es verzióját, belekerült a Java ME SDK 3.0 is. A fejlesztői környezet egyelőre nem támogatja a JavaFX 1.2-t, de a Sun ígérete szerint rövidesen fogja. A Rubyban fejlesztők a távoli debuggolás miatt örülhetnek a NetBeans 6.7 megjelenésének, de minden támogatott nyelv (Java, JavaFX, PHP, Ruby, Groovy, C/C++, JavaScript, stb.) terén vannak kisebb-nagyobb előrelépések. A NetBeans 6.7 újdonságainak részletes listája elolvasható itt, a szoftver pedig letölthető innen.

Lehet hogy sokan nem is tudják, de a NetBeans cseh eredetű, a szoftver Xelfi néven látta meg a napvilágot 1997-ben a prágai Károly Egyetem matikatika és fizika tanszékén, majd később egy cég alakult a Xelfi útjának egyengetésére, amit 1999-ben vett meg a Sun Microsystems, amely még ugyanabban az évben nyilvánossá tette a szoftver forrását. A NetBeans egy Java fejlesztői környezetnek indult, azonban a 6.0 verzió óta már a Ruby on Railst, illetve a JavaScriptet is támogatja a C és a C++, illetve a Java Enterprise Edition 5 mellett, azóta pedig több más nyelvvel (pl. PHP) bővült a kínálata. A NetBeansre épült a Sun két további szoftverfejlesztő eszköze, a Java Studio Enterprise és a Creator is, azonban ezek élete 2007 decemberében véget ért, a Sun megszüntette a támogatásukat, helyettük a NetBeanst ajánlja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.