:

Szerző: Bizó Dániel

2009. július 9. 10:30

Itt vannak az első 40 nanométeres GeForce chipek

Szépen titokban két új GeForce kártyát jelentett be az NVIDIA. Az alkalmazott chipek két érdekességgel is rendelkeznek, történetesen hogy immár 40 nanométeres csíkszélességű eljárással készülnek, valamint DirectX 10.1 API-t valósítanak meg -- igen, azt a DirectX 10.1-eset, melynek jelentőségét az NVIDIA korábban hangosan vitatta, miközben mérnökei dolgoztak annak implementálásán. A GT 220 és G210 kiskereskedelmi változatban nem, kizárólag számítógépgyártók részére elérhető.

Az NVIDIA GT 220 és G210 a vállalat belépőkategóriás modelljei, melyekkel a cég a piac leginkább árérzékeny szegmenseit célozza meg. A két chipet a szerződéses bérgyártó TSMC már a 40 nanométeres csíkszélességű félvezető eljárásán termeli, szemben a többi chip 55 nanométeres csíkszélességével, ami a tranzisztorok mintegy 47 százalékos miniatürizációját, és az adott áramköri blokkok által elfoglalt szilíciumterület tipikusan 20-30 százalékos zsugorítását teszi lehetővé.

Tekintve, hogy a GT 220 mindössze 48 magot, míg a G210 16 magot használnak, szemben a 200-as sorozat eredeti 240 magjával, a memóriabusz szélessége pedig 512 bit helyett 128 bit , miközben kisebb geometriájú eljáráson állítja elő a TSMC, nyilvánvaló, hogy az új chipek előállításának költsége töredéke a jelenlegieknek, a HWSW becslése szerint kevesebb mint ötödébe kerülhet egy betokozott GT 220, mint egy GT 285 GPU-- amennyiben egy valóban 48-magos natív implementációról van szó. A G210, amennyiben egy teljesen másik implementáció, még ennél is drasztikusan olcsóbb lehet, kevesebb mint fele költséggel, mint a GT 220.

Mindez lehetővé teszi majd az NVIDIA számára, hogy a piac legalsóbb, 15 ezer vagy akár 10 ezer forint alatti szegmenseibe is nyereségesen hatoljon be, leváltva a GeForce 9000-es szériát, történetesen a 9500 GT és 9400 GT termékeket. A 200-as sorozat jelenlegi alsó küszöbe valahol 30-35 ezer forint környékén húzódik meg a boltokban. A GT 220 és G210 grafikus processzorok azonban egyelőre nem kerülnek kiskereskedelmi változatban a piacra, kizárólag OEM kiszerelésben, PC-gyártók és összeszerelők számára elérhetőek, mindez persze nem jelenti azt, hogy jó szokás szerint \"zacskós\" változatban esetleg nem lehet majd vásárolni belőlük.

A gazdaságossági szempontból versenyképességi problémákkal küzdő NVIDIA már korábban be szerette volna vezetni a piacra architektúrájának 40 nanométeres változatait, a TSMC azonban láthatóan gyártási problémákkal küzdött, a selejtarány a vártnál jóval magasabban alakult, így hiába a kisebb méretből fakadó előny, a szilíciumszeletenként 70 százalékkal több chip, ha azok többsége vagy működésképtelen, vagy nem teljesíti a kívánt elektronikai paramétereket. Hasonló probléma az AMD 40 nanométeres ATI Radeonjait (HD  4770) is sújtja, hiszen azokat is elsősorban a TSMC állítja elő, a pletykák szerint azonban cserébe kedvezményes árakat kap, vagyis a TSMC hajlandó lenyelni legalább a veszteség egy részét. Ezeknek a problémáknak a megoldására nem sok ideje maradt a feleknek, ugyanis ősz elején, még a Windows 7 piacra kerülése előtt kell megjelennie a Radeonok következő generációjának, amivel kétségtelenül az NVIDIA is igyekszik lépést tartani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.