Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 8. 10:48

Tévével és tartalommal újít Európában a Toshiba

Egyre nehezebben differenciálnak a gyártók hardveres szinten, így logikus lépés egyre több szoftvert adni a termékekhez. Ez a filozófia egy ideje elérte a tévégyártókat is, a Toshiba most egy szinttel feljebb lépett: a japánok egész ökoszisztémát pakolnak a tévék (és laptopok) mellé.

Jól vannak a Toshiba alkalmazottjai Japánban - kezdte a római tévés dzsemborit a Toshiba. Bár a földrengés és az azt követő cunami súlyosan érintette a japán gyártót, a cég úgy látja, hogy legfontosabb piacain képes tartani a tervezett termékbevezetéseket, így az új tévék - és a hozzájuk kapcsolódó technológiák - európai rajtját nem halasztották el. Az olasz fővárosban, pontosabban annak híres filmgyárában, a Cinecittá stúdióiban tartott bemutatókon a HWSW is részt vett.

Szebb tévék

A csúcskategóriás tévéket már tavaly meghódította a 3D, idén pedig a középkategóriás készülékek "háromdésítése" van napirenden. A technológia egyre olcsóbbá válik, köszönhetően a passzív szűrésű és a szemüvegmentes tévékben alkalmazott technológia fejlődésének. Mint ismeretes, az aktív szűréssel rendelkező szemüvegek ára kifejezetten borsos, és a 3D-s tartalom élvezetéhez minden nézőnek kell egy ilyen. A megoldás a passzív szűrésű tévék felfutása, ezek jellemzője azonban, hogy csökkentik az élvezhető felbontást. A passzív szűrés megfelezi a felbontást (jellemzően a sorok számát). Emiatt az abszolút csúcskategóriában az aktív szűrés továbbra is egyeduralkodó, az olcsóbb modellekben viszont valószínűleg a fapadosabb, ám lényegesen megfizethetőbb rendszer fog dominálni.

A passzív szűréses technológia már most elérhető, a Toshiba VL-sorozatú Regza televíziói erre a rendszerre épülnek. A Toshiba megoldása természetesen kompromisszumokkal jár, a passzív szemüvegekkel elérhető felbontás ugyanis fele az aktív rendszerűeknek, cserébe nagyon olcsó szemüvegekkel élvezhető az adás - és a tévé ára sem megy a csillagos égig. A japán tévék soronként a jobb illetve a bal szemnek küldik az adást, köszönhetően a panelgyártókkal közösen kifejlesztett alacsony szintű technológiának, amely egypixeles szélességben is képes váltani a polarizációt. Ez azt jelenti, hogy - megfelelő szemüveggel - a páros sorokat csak az egyik, a páratlan sorokat pedig a másik szem látja, így képes három dimenziós illúziót kelteni.

Az év folyamán fognak megjelenni az abszolút csúcskategóriában a szemüvegmentes tévék. A Toshiba ilyen rendszerű 3D tévéi kilenc lehetséges szögből nézhetőek - vagyis egy-egy nézőpontból a pixelek kilencede látható. Ez egy 3840 x 2160 (pontos elnevezése Quad Full High Definition) natív felbontás esetében 720p élvezhető felbontást jelent. A kilenc nézőpont bevezetése természetesen nem azt jelenti, hogy ennyi nézőre van szükség a tévé teljes élvezetéhez - inkább azt, hogy ennyivel szélesebb a betekintési szög, ami alatt a 3D-s effektus látható. Összehasonlításul a Nintendo 3DS kézi játékkonzol csupán egyetlen pontból nyújtja a 3D-s hatást, ha elmozdítjuk a fejünket bármilyen irányba, akkor értelmezhetetlen képet kapunk. A Toshiba római bejelentése szerint az előzetes várakozásokkal ellentétben nem lesz szükség 5 évre a technológia kiforrásáig - a valóban élvezhető szemüvegmentes tévék már a következő 12 hónapban az európai piacra kerülnek.

Cell helyett Cevo

A Cell processzor az eredeti remények szerint forradalmasította volna a tévézést: a nagy teljesítményű, 8+1 magos, párhuzamos feladatokra optimalizált chipet a Sony és a Toshiba eredetileg is a fogyasztói elektronikát szem előtt tartva fejlesztette ki. Az eredeti Cell azonban túlságosan magas energiafelvétellel rendelkezett, ami egyrészt nagy fogyasztást eredményezett, másrészt extra hűtést igényelt - így nem lehetett integrálni az egyre vékonyabb tévékbe. Áthidaló megoldásként a Cell a tévén kívül, kis dobozban kapott helyet, ezzel viszont pont az eredeti célokat sikerült feladni.

A Toshiba azonban nem adta fel, Cevo néven most új vezérlőlapkát jelentett be, ezt építi be a jövőben a csúcskategóriás tévékbe - később pedig várhatóan valamilyen formában a középkategóriába is megérkezik. Ugyan a Cell és a Cevo rokonságát a Toshiba nem hangsúlyozza, a "hétmagos, videofeldolgozásra optimalizált, magas sávszélességű memóriaeléréssel rendelkező" Cevo valószínűleg nem esett messze a Cell fájától, annak valamilyen, alacsony fogyasztású változata lehet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ennek ugyanakkor ellentmond az Electronics Weekly értesülése, amely szerint a Cevónak semmi köze a Cellhez, hanem egy speciális, házon belül összerakott sokmagos ARM-architektúráról van szó. A Toshibára hivatkozó oldal szerint a Cevo egy három lapkából álló rendszer. Ennek első tagja egy 40 nanométeren készülő, hat darab ARM Cortex-A9 magot tartalmazó chip, amelyben három mag rendelkezik NEON multimédiás kiterjesztéssel is. A Cevo emellett tartalmaz egy "házi készítésű" videofeldolgozót és egy 65 nanométeres, csak a 2D-3D konverzióval foglalkozó chipet is.

Ez utóbbi amúgy a cevós Regzák egyik specialitása, vagyis némi képfeldolgozás után képesek eredetileg 2D-s tartalmat 3D-s formában megjeleníteni. A Toshiba cambridge-i laborjában kifejlesztett technológia azonban rendkívül erőforrásigényes, így a Cevo feldolgozóegységei megfelelő munkát találhatnak. A rendszer másik felhasználási módja a ProLED nevű megoldás, amely a háttérvilágítás fényerejét akár 512 különböző területen képes állítani, a megjelenítendő kép függvényében.

Places

Bár a Places-t már tavaly ősszel leleplezte a Toshiba, a rendszer eddig csak Japánban és Amerikában volt elérhető. A Places most Európában is debütál, azonban egyelőre nem tudni, hogy mely országok részesülnek belőle az első, és melyek a második vagy harmadik körben. A bevezetés nem elsősorban a Toshiba üzleti döntésének függvénye, a korlátot inkább a szerzői és terjesztői jogok bonyolult európai helyzete jelenti - ameddig országonként lehet exkluzív jogokat szerezni filmekre, zenékre, addig ez így is marad.

Ettől függetlenül a Places jó, mert ambiciózus. A rendszer teljes kiépülése esetén elérhető lesz a zenei, filmes, közösségi Place tévén és számítógépen is, a demók szerint pedig jól sikerült a kétféle felhasználói felület kialakítása is. A tévén így kellemes, távirányítóval kezelhető rendszert kapunk, a számítógépen pedig billentyűzetre és egérre optimalizált felületet - miközben mindkettőn ugyanazt a tartalmat érhetjük el. A tévén emellett elérhető még hírszolgáltatás és tévéprogram, a PC-ken pedig játékokat, alkalmazásokat és Toshiba szolgáltatásokat (adatmentés, kiterjesztett garancia) vásárolhatunk.

A Places használatához persze nem kell Toshiba számítógép, a webes felületnek köszönhetően minden gyártó gépén fut a rendszer - egyszerűen csak regisztrálni kell és használhatjuk is. Egyetlen azonosítóval elérhetjük a Places-t tévéről és PC-ről is, a már megvásárolt tartalmaink és a közösségi szolgáltatások pedig folyamatosan szinkronban lesznek az eszközök között.

A megközelítés elterjedése jelentősen átalakíthatja a tévés iparágat - míg a fogyasztók a tévét hagyományosan hosszú időre vásárolnak, elsősorban a kijelző minősége szerint. Amennyiben azonban egyre több számítógépszerű vonás kerül a tévékbe, a technológia gyorsabb avulása révén felgyorsulhat a tévé lecserélésének frekvenciája is. A fogyasztók szempontjából a megoldás a "kijelző" és a számítógépes háttér különválasztása lenne (például set top box vagy HTPC formájában), a gyártók érdeke azonban a funkciók minél teljesebb integrálása, amelyet hozzáadott értékként tudnak kommunikálni, a nagyon vékony profitokat pedig feljebb tudják tornázni.

Új noteszek

A főszereplő tévék mellett a Toshiba két új Satellite notebookja is bemutatkozott Rómában, az L- és a P-sorozat is szintet lépett, ezután L700 illetve P700 néven keressük a japánok új termékeit. A Satellite L hagyományosan a Toshiba legkelendőbb notesze, ez minden bizonnyal ezután is így marad. A Sandy Bridge jövetelével esedékes frissítés sok újat nem hozott, a noteszek 13,3, 15,6 és 17,3 hüvelykes méretben érhetőek el, maradt az előző generációban bemutatkozó 3D-támogatás is, amely a csúcstévékhez hasonlóan kiegészül 2D-3D-s konverzióval is - egyes modelleken.

Az L-sorozat fölé illeszkedik a Satellite P-széria, amely Harman-Kardon hangszórókkal és prémium kategóriás anyaghasználattal próbálja magasabb árát elfogadhatóvá tenni 15,6 és 17,3 hüvelykes kivitelben. A Satellite P laptopok egyértelműen a multimédiás tartalomfogyasztásra vannak kihegyezve (szemben a hordozhatósággal), ezt már a 2,6 illetve 3,4 kilogrammos tömegük is jelzi.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról