:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 8. 10:48

Tévével és tartalommal újít Európában a Toshiba

Egyre nehezebben differenciálnak a gyártók hardveres szinten, így logikus lépés egyre több szoftvert adni a termékekhez. Ez a filozófia egy ideje elérte a tévégyártókat is, a Toshiba most egy szinttel feljebb lépett: a japánok egész ökoszisztémát pakolnak a tévék (és laptopok) mellé.

Jól vannak a Toshiba alkalmazottjai Japánban - kezdte a római tévés dzsemborit a Toshiba. Bár a földrengés és az azt követő cunami súlyosan érintette a japán gyártót, a cég úgy látja, hogy legfontosabb piacain képes tartani a tervezett termékbevezetéseket, így az új tévék - és a hozzájuk kapcsolódó technológiák - európai rajtját nem halasztották el. Az olasz fővárosban, pontosabban annak híres filmgyárában, a Cinecittá stúdióiban tartott bemutatókon a HWSW is részt vett.

Szebb tévék

A csúcskategóriás tévéket már tavaly meghódította a 3D, idén pedig a középkategóriás készülékek "háromdésítése" van napirenden. A technológia egyre olcsóbbá válik, köszönhetően a passzív szűrésű és a szemüvegmentes tévékben alkalmazott technológia fejlődésének. Mint ismeretes, az aktív szűréssel rendelkező szemüvegek ára kifejezetten borsos, és a 3D-s tartalom élvezetéhez minden nézőnek kell egy ilyen. A megoldás a passzív szűrésű tévék felfutása, ezek jellemzője azonban, hogy csökkentik az élvezhető felbontást. A passzív szűrés megfelezi a felbontást (jellemzően a sorok számát). Emiatt az abszolút csúcskategóriában az aktív szűrés továbbra is egyeduralkodó, az olcsóbb modellekben viszont valószínűleg a fapadosabb, ám lényegesen megfizethetőbb rendszer fog dominálni.

A passzív szűréses technológia már most elérhető, a Toshiba VL-sorozatú Regza televíziói erre a rendszerre épülnek. A Toshiba megoldása természetesen kompromisszumokkal jár, a passzív szemüvegekkel elérhető felbontás ugyanis fele az aktív rendszerűeknek, cserébe nagyon olcsó szemüvegekkel élvezhető az adás - és a tévé ára sem megy a csillagos égig. A japán tévék soronként a jobb illetve a bal szemnek küldik az adást, köszönhetően a panelgyártókkal közösen kifejlesztett alacsony szintű technológiának, amely egypixeles szélességben is képes váltani a polarizációt. Ez azt jelenti, hogy - megfelelő szemüveggel - a páros sorokat csak az egyik, a páratlan sorokat pedig a másik szem látja, így képes három dimenziós illúziót kelteni.

Az év folyamán fognak megjelenni az abszolút csúcskategóriában a szemüvegmentes tévék. A Toshiba ilyen rendszerű 3D tévéi kilenc lehetséges szögből nézhetőek - vagyis egy-egy nézőpontból a pixelek kilencede látható. Ez egy 3840 x 2160 (pontos elnevezése Quad Full High Definition) natív felbontás esetében 720p élvezhető felbontást jelent. A kilenc nézőpont bevezetése természetesen nem azt jelenti, hogy ennyi nézőre van szükség a tévé teljes élvezetéhez - inkább azt, hogy ennyivel szélesebb a betekintési szög, ami alatt a 3D-s effektus látható. Összehasonlításul a Nintendo 3DS kézi játékkonzol csupán egyetlen pontból nyújtja a 3D-s hatást, ha elmozdítjuk a fejünket bármilyen irányba, akkor értelmezhetetlen képet kapunk. A Toshiba római bejelentése szerint az előzetes várakozásokkal ellentétben nem lesz szükség 5 évre a technológia kiforrásáig - a valóban élvezhető szemüvegmentes tévék már a következő 12 hónapban az európai piacra kerülnek.

Cell helyett Cevo

A Cell processzor az eredeti remények szerint forradalmasította volna a tévézést: a nagy teljesítményű, 8+1 magos, párhuzamos feladatokra optimalizált chipet a Sony és a Toshiba eredetileg is a fogyasztói elektronikát szem előtt tartva fejlesztette ki. Az eredeti Cell azonban túlságosan magas energiafelvétellel rendelkezett, ami egyrészt nagy fogyasztást eredményezett, másrészt extra hűtést igényelt - így nem lehetett integrálni az egyre vékonyabb tévékbe. Áthidaló megoldásként a Cell a tévén kívül, kis dobozban kapott helyet, ezzel viszont pont az eredeti célokat sikerült feladni.

A Toshiba azonban nem adta fel, Cevo néven most új vezérlőlapkát jelentett be, ezt építi be a jövőben a csúcskategóriás tévékbe - később pedig várhatóan valamilyen formában a középkategóriába is megérkezik. Ugyan a Cell és a Cevo rokonságát a Toshiba nem hangsúlyozza, a "hétmagos, videofeldolgozásra optimalizált, magas sávszélességű memóriaeléréssel rendelkező" Cevo valószínűleg nem esett messze a Cell fájától, annak valamilyen, alacsony fogyasztású változata lehet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ennek ugyanakkor ellentmond az Electronics Weekly értesülése, amely szerint a Cevónak semmi köze a Cellhez, hanem egy speciális, házon belül összerakott sokmagos ARM-architektúráról van szó. A Toshibára hivatkozó oldal szerint a Cevo egy három lapkából álló rendszer. Ennek első tagja egy 40 nanométeren készülő, hat darab ARM Cortex-A9 magot tartalmazó chip, amelyben három mag rendelkezik NEON multimédiás kiterjesztéssel is. A Cevo emellett tartalmaz egy "házi készítésű" videofeldolgozót és egy 65 nanométeres, csak a 2D-3D konverzióval foglalkozó chipet is.

Ez utóbbi amúgy a cevós Regzák egyik specialitása, vagyis némi képfeldolgozás után képesek eredetileg 2D-s tartalmat 3D-s formában megjeleníteni. A Toshiba cambridge-i laborjában kifejlesztett technológia azonban rendkívül erőforrásigényes, így a Cevo feldolgozóegységei megfelelő munkát találhatnak. A rendszer másik felhasználási módja a ProLED nevű megoldás, amely a háttérvilágítás fényerejét akár 512 különböző területen képes állítani, a megjelenítendő kép függvényében.

Places

Bár a Places-t már tavaly ősszel leleplezte a Toshiba, a rendszer eddig csak Japánban és Amerikában volt elérhető. A Places most Európában is debütál, azonban egyelőre nem tudni, hogy mely országok részesülnek belőle az első, és melyek a második vagy harmadik körben. A bevezetés nem elsősorban a Toshiba üzleti döntésének függvénye, a korlátot inkább a szerzői és terjesztői jogok bonyolult európai helyzete jelenti - ameddig országonként lehet exkluzív jogokat szerezni filmekre, zenékre, addig ez így is marad.

Ettől függetlenül a Places jó, mert ambiciózus. A rendszer teljes kiépülése esetén elérhető lesz a zenei, filmes, közösségi Place tévén és számítógépen is, a demók szerint pedig jól sikerült a kétféle felhasználói felület kialakítása is. A tévén így kellemes, távirányítóval kezelhető rendszert kapunk, a számítógépen pedig billentyűzetre és egérre optimalizált felületet - miközben mindkettőn ugyanazt a tartalmat érhetjük el. A tévén emellett elérhető még hírszolgáltatás és tévéprogram, a PC-ken pedig játékokat, alkalmazásokat és Toshiba szolgáltatásokat (adatmentés, kiterjesztett garancia) vásárolhatunk.

A Places használatához persze nem kell Toshiba számítógép, a webes felületnek köszönhetően minden gyártó gépén fut a rendszer - egyszerűen csak regisztrálni kell és használhatjuk is. Egyetlen azonosítóval elérhetjük a Places-t tévéről és PC-ről is, a már megvásárolt tartalmaink és a közösségi szolgáltatások pedig folyamatosan szinkronban lesznek az eszközök között.

A megközelítés elterjedése jelentősen átalakíthatja a tévés iparágat - míg a fogyasztók a tévét hagyományosan hosszú időre vásárolnak, elsősorban a kijelző minősége szerint. Amennyiben azonban egyre több számítógépszerű vonás kerül a tévékbe, a technológia gyorsabb avulása révén felgyorsulhat a tévé lecserélésének frekvenciája is. A fogyasztók szempontjából a megoldás a "kijelző" és a számítógépes háttér különválasztása lenne (például set top box vagy HTPC formájában), a gyártók érdeke azonban a funkciók minél teljesebb integrálása, amelyet hozzáadott értékként tudnak kommunikálni, a nagyon vékony profitokat pedig feljebb tudják tornázni.

Új noteszek

A főszereplő tévék mellett a Toshiba két új Satellite notebookja is bemutatkozott Rómában, az L- és a P-sorozat is szintet lépett, ezután L700 illetve P700 néven keressük a japánok új termékeit. A Satellite L hagyományosan a Toshiba legkelendőbb notesze, ez minden bizonnyal ezután is így marad. A Sandy Bridge jövetelével esedékes frissítés sok újat nem hozott, a noteszek 13,3, 15,6 és 17,3 hüvelykes méretben érhetőek el, maradt az előző generációban bemutatkozó 3D-támogatás is, amely a csúcstévékhez hasonlóan kiegészül 2D-3D-s konverzióval is - egyes modelleken.

Az L-sorozat fölé illeszkedik a Satellite P-széria, amely Harman-Kardon hangszórókkal és prémium kategóriás anyaghasználattal próbálja magasabb árát elfogadhatóvá tenni 15,6 és 17,3 hüvelykes kivitelben. A Satellite P laptopok egyértelműen a multimédiás tartalomfogyasztásra vannak kihegyezve (szemben a hordozhatósággal), ezt már a 2,6 illetve 3,4 kilogrammos tömegük is jelzi.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.