Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 17. 12:42

Szoftverlicencelési rémálom a Windows 7 downgrade korlátozása?

Fél évvel a Windows 7 megjelenése után a Microsoft nem engedélyezi a downgrade-et Windows XP-re -- állítja számos forrás. Mit tehetnek azok a cégek, amelyek ki akarják hagyni a Vistát?

Jövő április után nincs downgrade

Dobozos Windows XP operációs rendszert vagy Windows XP-vel telepített PC-t (a netbookokon kívül) már nem kapni a boltokban, azonban a PC-gyártóknak van downgrade joga, ami azt jelenti, hogy a Vista Business vagy Ultimate változattal telepített gépek tulajdonosai a számítógépgyártón keresztül kérhetik az operációs rendszer cseréjét Windows XP-re.

A Windows 7 megjelenésével ez a gyakorlat nem változik, a Professional és Ultimate változatról a felhasználók visszatérhetnek még Windows XP-re ha akarnak, azonban ez a lehetőség csak az új operációs rendszer megjelenésétől számított 6 hónapig áll majd rendelkezésre, ezt követően csak Vistára lehet downgrade-elni. A Windows 7 világszerte október 22-én kerül forgalomba, ezek szerint a vásárlók 2010 áprilisának végéig válthatnak vissza Windows XP-re.

\"\"Forrás: InfoWorld

Licencelési csapda

Amennyiben a hír igaz, csapdába kerülhetnek azok a kis- és középvállalatok, amelyek ki szeretnék hagyni a Windows Vistát a frissítési ciklusukból. Ha nem akarnak kétféle operációs rendszert üzemeltetni, a Windows 7 megjelenését követő 6 hónapban kell megvásárolniuk az összes PC-t, amit a Windows 7 bevezetése előtt használni szeretnének, vagy olyan mennyiségi licencszerződést kell kötniük a Microsofttal, amely megengedi a downgrade-et. További megoldást jelenthet a számítógépeket Windows Vista Business-szel vagy Ultimate-tel vásárolni, majd downgrade-elni Windows XP-re, ezt később upgrade licenccel lehet Windows 7-re cserélni. Windows XP-ről azonban közvetlenül nem lehet Windows 7-re frissíteni, csak Vistáról. Szoftverlicencelési rémálom?

Az is megoldás, ha az adott cég még 2010 áprilisa előtt bevezeti a Windows 7-et, de ezt aligha fogják sokan megtenni. Általános gyakorlattá vált a vállalatoknál, hogy egy új Windows-verzió bevezetésével az SP1 érkezése előtt nem is foglalkoztak, és csak az első javítócsomag megjelenésekor kezdték el egyáltalán tervezni az átállást. A Gartner szerint azonban ideje leszámolni ezzel a gyakorlattal: a Vista és a Windows 7 is már egész korai stádiumától kezdve bárki számára tesztelhető volt, így a cégek jóval korábban elkezdhették tervezni a migrációt, amelyet a Microsoft ma már külön erre a célra létrehozott eszközökkel is támogat. Az elemzőcég azt javasolja a cégeknek, a Windows 7 megjelenésekor kezdjék meg az migrációhoz szükséges felkészülést és a tesztelést.

A hazai cégek láthatóan várják már a Windows 7-et: a szoftver újdonságait bemutató TechNet rendezvényen megkérdezett több mint 600 informatkai szakember 6 százaléka fél éven belül, további 20 százaléka pedig egy éven belül be akarja vezetni az új operációs rendszert. A nem reprezentatív felmérés szerint a hazai vállalatoknál a legnépszerűbb vállalati asztali operációs rendszer továbbra is a Windows XP, a válaszadók több mint háromnegyede ezt jelölte meg mint elsődlegesen használt szoftvet.

Az InfoWorld eközben arról ír, a Microsoft 2011 áprilisáig vagy a Windows 7 SP1 megjelenéséig tolta ki a Windows XP downgrade lehetőségét, azonban ezt az információt a HWSW forrásai nem erősítették meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról