Szerző: Dojcsák Dániel

2009. június 15. 14:08

Acrobat.com: irodai programcsomag a weben

Nem béta többé az Acrobat.com, az Adobe online kikötője dokumentumkészítéshez, -kezeléshez, közös munkához az üzleti szféra számára. A Google Docs és a Microsoft még meg nem született webes Office változatának riválisa komolyan gondolja, hogy egy ütőképes online irodai szoftvercsaláddal lép be a piacra, s kihasználja a cloud felé tartó vállalatok kísérletező kedvét.

Egy évesen felnőtté vált az Acrobat.com

Éppen egy évvel az indulás után már élesben is működik az Acrobat.com. Az Adobe idén sorozatosan durrantja el nagy bejelentéseit, s mostanra már egy elég meggyőző, professzionális irodai alkalmazáscsomag várja a vállalati felhasználókat. A béta fázis levedlése után, mostantól elérhetőek az üzleti előfizetések, illetve a múlt hónapban megjelent prezentációkészítőn felül egy fejlett táblázatkezelő is bemutatkozott.

Az Adobe dolgos évet tudhat maga mögött, hisz az Acrobat.com 2008-as bejelentése óta gyorsan és agresszíven fejlesztettek, aminek most egy igen robusztus rendszer lett az eredménye. A teljes felület természetesen Adobe Flash alapú, de ezen felül az Adobe közös munka támogatására irányuló fejlesztései is látványosak. Az Acrobat.com felhozatala jelenleg öt alkalmazásból áll.

Buzzword: minden benne van

Az első a 2007-ben megvásárolt Buzzword szövegszerkesztő, ami egy teljes értékű, közös munkát támogató dokumentumkezelő és szövegszerkesztő rendszer. A dizájn sötétszürke/fekete alapokon nyugszik, s kihasználva a Flash lehetőségeit színes-szagos látványelemekkel dúsul az egyébként minimalista, csak a legfontosabb és hasznos funkciókat felvonultató menü. Szerencsére szerkesztés közben nem legördülő ablakokkal kell bajlódni, úgy tűnik ez kezd kimenni a divatból, hanem a Microsoft szalagmenüjéhez hasonló módon egy fő ikonra kattintva kapjuk az adott kategória lehetőségeit, mint a betű, bekezdés, listák, táblázatok, képek, megjegyzések, illetve a fájlböngésző.

Az ablakok átváltása, a menük beúszása, illetve valójában a szövegkijelölés, megjelenítés jól néz ki, egyszerűen szép és működik is. Az egyetlen probléma, hogy nagyon lassan indul maga az alkalmazás. A működés nem döcög, egy erősebb géppel teljesen simán fut, a szövegszerkesztő megnyitása viszont hosszú másodperceket, akár fél percet is elvehet a felhasználó életéből.

A szövegszerkesztő természetesen megbirkózik a szabványos dokumentumformátumokkal, s pillanatok alatt beimportálja akár a régi (.doc), akár az új (.docx) Word-dokumentumokat is, exportálni pedig ugyanolyan egyszerűséggel képes PDF-be, illetve Word 97-2003, Word 2007, HTML, RichText és egyéb formátumokba. A kelet-európaiaknak viszont kellemetlen meglepetés lesz, hogy az itteni karakterkódolás egyelőre nem került be a rendszerbe, az \"árvíztűrő tükörfúrógép\" tesztben az \"ű\" és \"ő\" karakterek helyett csak egy pötty jelenik meg.

Rajzolni is lehet a ConnectNow webmeetingen

Szintén lassan töltődik be és egy új kapcsolat létrehozásánál is sokáig képes elmélázni a ConnectNow. Ennek segítségével a partnerek az online információtovábbítás és kommunikáció legtöbb ismert módján képesek egymással érintkezni. A regisztrált felhasználó szabadon hívhat meg partnereket, akik külön regisztráció nélkül beléphetnek vendégként, hisz Flash szinte mindenkinek a gépén van, telepíteni nem kell semmit. Bár a regisztrált felhasználáshoz szükség van egy települő modulra, ami pillanatok alatt letöltődik és elindul, innen vezérelhető a későbbiekben a találka.

Ezután kezdődhet a munka vagy a móka. A partnerek behívása után az egyszerű fájlmegosztás, chat, webkamerás kapcsolat és hangalapú kommunikáció mellett a felhasználók megoszthatják képernyőképüket is a többiekkel, de akár egy táblára is rajzolgathatnak, illetve egy közös jegyzettömbbe írhatnak. A képernyőmegosztás kiválóan alkalmas weboldalak, szövegek, programok mutogatására, prezentálni, vagy egyszerűen távolról segíteni valakinek. Külön be lehet állítani, hogy a teljes asztal vagy csak egy adott alkalmazás képe menjen ki, így az eszmecsere közben el is lehet kalandozni anélkül, hogy arról a többiek tudomást szereznének, vagy belelátnának olyan dolgokba, amikbe nem kellene. A felbontással nincs komoly gond, s a frissítés is elfogadható, igaz videolejátszásra nem ajánlott.

Profi prezi

A harmadik eszköz a május 27-én élesített Presentations, illetve a ma bemutatott Spreadsheets, amik egyelőre maradtak béta állapotban, s az éles Acrobat.com-on keresztül egyelőre nem is elérhetőek, csak a labs1.acrobat.com linken keresztül. Ott viszont a Spreasheetshez alapos demó és oktatóvideó-csomag készült, ami az alapoktól építkezve mutatja be a táblázatkezelést, illetve ennek a programnak a különlegességeit. Erre szükség is lesz, mert az Exceltől elég eltérő a kezelése, illetve a függvények létrehozásának értelmezése. Ez az alkalmazás még kiforratlannak tűnik, érdemes várni 1-2 hónapot a véleménynyilvánítás előtt.

A Presentation viszont már korrekt. Ugyan a régimódi diavetítést nem hagyja el mint a Prezi.com, de  kellemes eszköztár és pofás megjelenés jellemzi a programot. Minden prezentáció három szintből épül fel, a \"Master\" rétegben a hátteret, a betű-, alakzat- és vonalstílusokat lehet összeállítani, a \"Layouts\" rétegben előre le lehet gyártani diasablonokat, s az új slide létrehozásánál már csak a meglévőkből kell kiválasztani egyet, s feltölteni szöveggel, képekkel, illusztrációkkal. A megoldás  egyszerűvé teszi a gyors prezentációkészítést, s könnyedén testre szabható, egy prezi megjelenése pillanatok alatt teljesen átalakítható.

Nem is maradhatott ki az Acrobat.com palettájáról a PDF-kezelő sem. Valójában ez egy céges igényekre csiszolt dokumentumtár, kereséssel, kategorizálással és minden egyéb funkcióval, ami egy virtuális iratszekrényhez illik. Az Acrobat.com felhasználói az ingyenes hozzáférés mellé 5 gigabájt helyet kapnak, így már a próbálkozók is komoly irattárat hozhatnak létre, de az üzleti előfizetéseknél ez persze fokozható.

Nem játékszer

Mindegyik alkalmazáson látszik, hogy nem a fogyasztói szegmensnek szánták őket, néhol talán érződik is, hogy laikusok számára görcsös a kezelés, de közben süt az egészről a profizmus. A megjelenés \"cool\", viszont a Flash környezet miatt arra mindenképp számítani kell, hogy kemény lassulásokat képes produkálni egy nagyobb művelet, s alkalmasint az egész gép szenvedhet tőle. Cserébe viszont online felületen kínálja a vállalati dolgozók irodai szoftverszükségleteinek nagy részét, összekötve az egészet a közös munka lehetőségével. Az egyetlen komoly hátrány az erőforrásigény, ami már az ad hoc teszt során is megizzasztotta a böngészőket, illetve a rendszert, masszív, összetett használat nélkül.

Egyelőre Internet Explorer vagy Firefox böngészők alatt lehet az Acrobat.com előnyeit élvezni, a Chrome még véletlenül sem támogatott. Regisztrálni az Acrobat.com-on lehet, továbbra is ingyenesen, de akik vállalati szinten is használni akarják az Adobe online monstrumát, azok havi 15-40 dollár közti áron juthatnak hozzá a szolgáltatáshoz felhasználónként. Az alap, 15 dolláros változatban maximum 5 ember gyűlhet össze egy webes meetingen, a plusz változatnál a korlát 20 főre emelkedik. A közös dokumentumszerkesztés esetén a részvevők száma viszont nincs korlátozva.

Otthon marad a Google Docs

Az Acrobat-nak már jelenleg is van 5 millió felhasználója, s ez feltehetőleg a végleges változattal együtt csak nőni fog. Ugyan a kezelés eltér a korábban megszokottaktól több fontos szempontból, de a tanulási folyamat után egy érthető és használható rendszernek tűnik. Ennek ellenére a nem nagyvállalati, nem üzleti felhasználás esetén a Google Docs még mindig egy pörgősebb, átláthatóbb megoldás, nem érdemes egyből az új szereplőhöz szaladni. Az viszont tény, hogy az üzleti világ szemében az Adobe méltó ellenfele lesz a Microsoftnak és a Google-nek.Üzleti felhasználás esetén esetén azonban mindenképp érdemes számolni vele.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról