Szerző: Bizó Dániel

2009. június 15. 14:34

Felmentette a Rambust az EU is

Nem találta bűnösnek a Rambust az Európai Bizottság, ugyanakkor a felek közti megegyezés értelmében a vállalat csökkenti licencdíjait. Ezzel lényegében megnyerte azt az évtizedes jogi háborúskodását a technológiai cég, melyet a teljes memóriaipar, majd az Egyesült Államok és Európa versenyhatóságai ellen folytatott.

Brüsszel 2007 augusztusában helyezte hivatalosan is vizsgálat alá a Rambust, azzal vádolva, hogy szabadalmi csapdát állított fel, ahogyan az angolszász zsargon mondja. Szabadalmi csapdáról akkor beszélünk, ha egy iparági szabványosító szervezet egy tagja tudatosan elhallgatja olyan szabadalmak létét, melyek relevánsak volnának a kidolgozás alatt álló szabvány szempontjából, majd hagyja a szabványra épülő termékek tömegtermelésbe kerülését, hogy aztán jogdíjat követeljen a gyártóktól.

Az Európai Unió vádjai szerint a Rambus félrevezette az iparágat azzal, hogy tudatosan nem jelezte a JEDEC DRAM-szabványokat kidolgozó munkacsoportjai számára szellemi tulajdonára vonatkozó igényeit, és hagyta, hogy védett szellemi tulajdona bekerüljön az SDR, DDR és GDDR memóriatechnológiákba. Az Európai vád hasonlatos az Egyesült Államok versenyhatósága, a Federal Trade Commission (FTC) által több alkalommal indított vizsgálathoz és több alkalommal emelt vádakhoz, melyek sorra elbuktak a bíróságok előtt. A gyártók közti kommunikáció feltárásából az elmúlt évek során kiderült, hogy a memóriagyártók nagyon is tudatában voltak tetteiknek, amit bírósági döntések is kimondtak az Egyesült Államokban -- nem a Rambus hallgatta el szellemi tulajdonát, hanem a gyártók próbálták meg a licencdíjakból élő céget elhallgattatni.

Százalékok

A Bizottsággal kötött megállapodás értelmében a Rambus felhagy az SDR és DDR DRAM chipek utáni jogdíjak szedésével, és 1,5 százalékra mérsékli a többi technológia esetében, mint például a DDR2 és DDR3. A memóriavezérlők után jövő áprilisával bezárólag rendre 1,5 és 2,65 százalékjár az SDR és DDR/DDR2/DDR3, GDDR3, GDDR4  memóriavezérlők után, mely díjak ezt követően 1 és 2 százalékra csökkennek. A Rambus a megállapodás ellenére kifejezte egyet nem értését a Bizottság által megállapítottakkal, ugyanakkor a megegyezés érdekében eltekint ezektől a nézeteltérésektől. A vállalat üdvözölte a megállapodást, és örömét fejezte ki, hogy ezentúl jobban fókuszálhat a memóriatechnológiák fejlesztéseire. A cég papírjai 15 százalékot ugrottak a hír hallatán.

A Rambus kapcsolata lényegében másfél évtizede romlott meg a memóriaiparral, aminek hatására kivonult a JEDEC munkájából, később pedig kiterjedt pereskedést kezdett, mivel a gyártók beépítették a Rambus által kidolgozott technikákat az SDR és a későbbi DDR-szabványokba. Mindez a memóriaipar részéről sem maradt viszonzatlan, a gyártók összejátszottak az eredetileg az Intel által is támogatott Rambus DRAM megbuktatásában -- szándékosan visszafogták a termelést és magasan tartották az árakat, miközben a DDR DRAM árait összehangoltan lenyomták. 

A bíróságok előtti hosszas jogi csatározás végül sikert eredményezett a Rambus számára, és idén márciusban a Hynix is elismerte a memóriatechnológiákat fejlesztő és licencelő cég követeléseinek jogosságát. A dél-koreai DRAM-gyártó beleegyezett, hogy 1 százalékos jogdíjat fizessen az SDR, és 4,25 százalékot a DDR SDRAM memóriatermékből befolyó nettó árbevétel után -- utóbbi alá a DDR2, DDR3, GDDR/2/3 is beletartozik. Az európai megállapodás ezeket a szerződéseket is felülírja, amennyiben azt a Hynix elfogadja. A Hynixnak és az olyan memóriagyártóknak, mint a Samsung Electronics, a Micron vagy az Elpida, egy hónap áll rendelkezésükre, hogy reagáljanak, ezt követően erőre emelkedik a megállapodás, és a feleknek be kell tartaniuk az ott részletezett feltételeket, különben éves árbevételük 10 százalékára büntethetőek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról