Szerző: Bizó Dániel

2009. június 11. 11:30

Megkezdődik a Globalfoundries új chipgyárának építése

Jövő héten megkezdődik a Globalfoundries új, New York-i gyárának építése. A Fab 2 nevet kapó létesítmény 28 nanométeres és kisebb csíkszélességű eljárásokat alkalmaz majd, kiegészítve a drezdai kapacitást.

Az AMD félvezetőgyárait megöröklő és arab olajpénzekkel feltőkésített Globalfoundries jövő hétfőn kezdi meg a Saratoga megyében található Luther Forest Technology Campuson az új chipgyár építkezéseit. A 90 hektáros területet elfoglaló zöldmezős beruházás teljes költsége 4,2 milliárd dollár, és a komplexum várhatóan két év múlva készül el, és összesen 6400 munkahelyet hoz létre közvetlenül és közvetve.

A helyszín mellett nyomós érv volt a New York állama által adott 1,2 milliárd dollár értékű támogatás, de az félvezetőtechnológiák IBM-mel közös kutatás-fejlesztésének helyt adó East Fishkill, valamint az Albany NanoTech központ is közel esik. Az AMD évek óta az IBM-mel közös kutatás-fejlesztési szövetségben tesz szert félvezetőtechnológiákra, amit a Globalfoundries is megörökölt, sőt kiterjesztett, hiszen nem csak az AMD processzorgyártását, hanem más ügyfeleket, más igényeket is ki kell szolgálnia, így a jövőben több technológiai platformot is bevezet -- az elsődleges célpont kimondatlanul is a TSMC ügyfélköre.

View Larger Map

A 300 milliméteres szilíciumszeleteket feldolgozó üzem 2011 nyarára készül el, melyet követően beindul a teszttermelés, hogy 2012-ben már 22 nanométeres csíkszélességű félvezetőtechnológiát alkalmazhasson tömegtermelésben, mellyel a jelenlegi 45 nanométeres eljáráshoz képest fele-harmad méretben alakíthatóak ki áramkörök, vagy két-háromszor több tranzisztor integrálható ugyanakkora szilíciumterületre.Thomas Sonderman, a Globalfoundrieshez került gyártástechnológiai alelnök a Computexen elmondta, hogy Drezdában jövőre futtatják fel a 32 nanométeres termelést, 2011-ben pedig bevezetik a 28 nanométeres félgenerációs eljárást, amire az ügyfelek könnyen migrálhatnak. Sonderman úgy fogalmazott, hogy az Intelt megelőzve tervezik bevezetni a 32 nanométeresnél kisebb geometriájú eljárásokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról