Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Táblázatokba rendszerezi a találatokat a Google új keresője

Koi Tamás, 2009. június 05. 10:23
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A héten újabb keresőszolgáltatást indított útjára a Google. A Google Squared néven futó kereső az eddigi gyakorlattól eltérően nem hagyományos találati listát ad, hanem a keresőszavak alapján fellelt találatokat egy egyedi kategóriák szerint felosztott táblázatban jeleníti meg.

hirdetés

A Google Squared májusi bemutatóján a cég illetékes alelnöke, Marissa Mayer hangsúlyozta, hogy az alkalmazás célja elsősorban az, hogy a nem rendszerezett információkat rendszerezett formában tárja a felhasználók elé. A Squared a vállalat szerint áttekinthető formában közöl tényszerű információkat a keresőszavakkal kapcsolatban,a táblázatban az adatok mellett képek is megjelennek, valamint minden esetben szerepel a hivatkozás a forrásoldalra. A felhasználó ráadásul további oszlopokkal egészítheti ki a táblázatot, melyek többé-kevésbé a kérdéses témakörben releváns információkat jelenítenek meg.

"A kísérleti stádiumban lévő Google Squared tényeket gyűjt össze a webről, majd azokat rendszerezve, táblázatszerűen tárja a felhasználók elé. (...) Bár a tények összegyűjtése az interneten a felhasználók számára viszonylag könnyű és magától értetődő dolog, a számítógépek sokkal nehezebben végzik el ezt a feladatot automatikusan" -- írja blogjában Alex Komoroske, a szolgáltatás termékmanagere. Komoroske szerint a Google Squared egyelőre korántsem tökéletes, ezért is hasznos, hogy a felhasználók saját maguk választhatják ki, hogy milyen oszlopokat szeretnének látni a táblázatban.

A Google Squaredet többen a május közepén elindult tudományos keresőhöz, a Wolfram Alphához hasonlítják, illetve a keresőcég válaszának tekintik a matematikus által megalkotott rendszerre. A Wolfram Alpha ugyanakkor más elven működik: egy hatalmas tudományos adatbázist és a hozzá kapcsolódó matematikai modellt használja a válasz kiszámításához. Bár az újszerű kereső adatbázisában elsősorban tudományos tételek, a fizikai világgal kapcsolatos alaptézisek és információk szerepelnek, a rendszerhez a különböző technológiákkal, az időjárással, üzlettel, utazással, személyekkel és zenével vagy mással kapcsolatban is lehet kérdéseket intézni.

A keresőhöz elsősorban ismert tényekkel kapcsolatos kérdések intézhetők, de bonyolultabb matematikai képletekre is választ ad, a rendszer emellett a legtöbb válasznál grafikonokat is rajzol. A Wolfram Alpha a fentiek mellett összehasonlító információkat is képes megjeleníteni a találati oldalon.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!