Szerző: Koi Tamás

2009. június 5. 10:23

Táblázatokba rendszerezi a találatokat a Google új keresője

A héten újabb keresőszolgáltatást indított útjára a Google. A Google Squared néven futó kereső az eddigi gyakorlattól eltérően nem hagyományos találati listát ad, hanem a keresőszavak alapján fellelt találatokat egy egyedi kategóriák szerint felosztott táblázatban jeleníti meg.

A Google Squared májusi bemutatóján a cég illetékes alelnöke, Marissa Mayer hangsúlyozta, hogy az alkalmazás célja elsősorban az, hogy a nem rendszerezett információkat rendszerezett formában tárja a felhasználók elé. A Squared a vállalat szerint áttekinthető formában közöl tényszerű információkat a keresőszavakkal kapcsolatban,a táblázatban az adatok mellett képek is megjelennek, valamint minden esetben szerepel a hivatkozás a forrásoldalra. A felhasználó ráadásul további oszlopokkal egészítheti ki a táblázatot, melyek többé-kevésbé a kérdéses témakörben releváns információkat jelenítenek meg.

\"A kísérleti stádiumban lévő Google Squared tényeket gyűjt össze a webről, majd azokat rendszerezve, táblázatszerűen tárja a felhasználók elé. (...) Bár a tények összegyűjtése az interneten a felhasználók számára viszonylag könnyű és magától értetődő dolog, a számítógépek sokkal nehezebben végzik el ezt a feladatot automatikusan\" -- írja blogjában Alex Komoroske, a szolgáltatás termékmanagere. Komoroske szerint a Google Squared egyelőre korántsem tökéletes, ezért is hasznos, hogy a felhasználók saját maguk választhatják ki, hogy milyen oszlopokat szeretnének látni a táblázatban.

A Google Squaredet többen a május közepén elindult tudományos keresőhöz, a Wolfram Alphához hasonlítják, illetve a keresőcég válaszának tekintik a matematikus által megalkotott rendszerre. A Wolfram Alpha ugyanakkor más elven működik: egy hatalmas tudományos adatbázist és a hozzá kapcsolódó matematikai modellt használja a válasz kiszámításához. Bár az újszerű kereső adatbázisában elsősorban tudományos tételek, a fizikai világgal kapcsolatos alaptézisek és információk szerepelnek, a rendszerhez a különböző technológiákkal, az időjárással, üzlettel, utazással, személyekkel és zenével vagy mással kapcsolatban is lehet kérdéseket intézni.

A keresőhöz elsősorban ismert tényekkel kapcsolatos kérdések intézhetők, de bonyolultabb matematikai képletekre is választ ad, a rendszer emellett a legtöbb válasznál grafikonokat is rajzol. A Wolfram Alpha a fentiek mellett összehasonlító információkat is képes megjeleníteni a találati oldalon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról