:

Szerző: Bizó Dániel

2009. június 9. 17:18

Összejátszanak a bérek lenyomásában az IT-vállalatok, gyanítja az USA

Az egész technológiai iparra kiterjedő vizsgálatba kezdett az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma azt kutatva, a vállalatok toborzási gyakorlata vajon versenykorlátozó-e. A gyanú szerint néhány nagyvállalat megegyezhetett, hogy nem versenyeznek egymás alkalmazottaiért, így tartva féken a szakemberekért folytatott küzdelemben egekbe szökő juttatásokat.

A sztorit elsőként a Washington Post pattintotta ki, majd a New York Times is megerősítette azt saját forrásaira hivatkozva. A lapok úgy tudják, a vizsgálat még csak kezdeti stádiumban van, és az IT-ipar nagyágyúi mellett kiterjed néhány más szektorba tartozó cégre is, mint például a biotechnológiai társaságok. A figyelem középpontjába az olyan nehézsúlyú szereplők kerültek, mint a Google, a Yahoo!, az Apple, a Microsoft vagy az Intel, melyek munkaerő- és tehetségelszívó hatásukkal korábban nem csak a Szilícium völgyben, de világszerte rengeteg fejtörést okoztak más vállalatoknak.

A Times magukat megnevezni nem kívánó forrásai szerint a fent felsorolt vállalatok már megkapták hivatalos értesítésüket a vizsgálattal kapcsolatban. Hivatalosan sem a minisztérium, sem a vállalatok nem kommentálták az eljárást, így az egyelőre hivatalosan nincs megerősítve, az ügyhöz közel állók szerint a hivatal az vizsgálja, a cégek kötöttek-e egyezséget abban, hogy nem keresik fel és próbálják meg elcsábítani egymás alkalmazottait. A Google megerősítette, hogy a minisztérium felvette velük a kapcsolatot, és együttműködnek, ennél több részletet a megkeresés természetéről azonban nem árult el.

A nyilatkozó trösztellenes szakértők szerint az ilyen jellegű egyezség elfojthatja a munkaerőpiaci versenyt, és tisztességtelenül őrizhetik meg piaci erejüket. \"Ez a kereskedelem összehangolt korlátozása lehet, mely súlyos hatással bírhat a versenyre nézve\" -- kommentálta Albert Foer, az Amerikai Trösztellenes Intézet elnöke a Post számára, míg a Timesnak nyilatkozó jogi professzor szerint amennyiben megegyezést kötöttek egy iparon belül egymás alkalmazottainak fel nem vételéről, az a trösztellenes törvények megsértése. A Times beszámolója szerint hasonlóra már volt precedens, 2001-ben például a legfelsőbb bíróság helybenhagyta azt a panaszt, melyet olajipari geológusok és mérnökök nyújtottak be, mivel összejátszottak toborzási döntéseinkben, hogy leszorítsák a béreket.

A demokrata Obama-kormányzat ezzel újabb jelét adta, hogy újult erővel veti bele magát az erőfölényben lévő vállalatok ellenőrzésébe és a kartellek felkutatásába. A minisztérium váratlan lépéssel nemrég a Google és az Apple igazgatói közti átfedéseket és kapcsolatokat kezdte el vizslatni, továbbá általánosnak mondható az a vélekedés, hogy az Obama-adminisztráció nagyon kritikus szemmel fogja követni a Google tevékenységét, átlépi-e a törvényesség határait például akkor, mikor Chrome böngészőjét népszerűsíti dominanciájára alapozva.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.