Szerző: Koi Tamás

2009. május 28. 15:13

Kész a Serial ATA 3.0 szabvány

A Serial ATA International Organization (SATA-IO) iparági konzorcium bejelentette, hogy elkészült a Serial ATA interfész legújabb, 3.0-s verziója. A zömében számítógépekben és különböző szórakoztatóelektronikai termékekben használt csatoló új változata kétszer gyorsabb adatátvitelt ígér elődjénél.

A soros szervezésű Serial ATA 6Gbps (vagy Serial ATA 3.0) interfész nevéhez híven megduplázza közvetlen elődje, illetve megnégyszerezi az első generációs eszközök átviteli sebességét, így a rá csatlakoztatott tárolóegységek számára egy elméletileg 6 gigabit/másodperces áteresztőképességű adatáttovábbító csatorna áll majd rendelkezésre. A szabvány egy új NCQ (Native Command Queueing) parancsot is támogat, mely az audio- és videotartalmak gördülékenyebb streamelését segíti, emellett energiatakarékosabb üzemmódot is ígér az új technológia.

Az új szabvány teljes visszamenőleges kompatibilitást ígér a SATA I és SATA II rendszerekkel, így az interfész csatlakozója sem változik, a kisebb eszközök (jellemzően 1,8 hüvelykes merevlemezek) számára azonban létrehoztak a fejlesztők egy kompakt csatolót, emellett a vékony noteszgépeknél használt 7 milliméter magas optikai egységekhez is készült egy újfajta konnektor.

A Serial ATA 3.0 szabvány bevezetéséből elsősorban nem a merevlemezek, hanem az SSD-k profitálhatnak majd. A  flash memóriás háttértárak az idő előrehaladtával ugyanis már nemcsak kapacitásukat tekintve, hanem a NAND flash chipek adatkezelési tempóját illetően is jelentős fejlődési utat járnak be -- a megnövekedett belső adatkezelési sebességet pedig idővel nem tudja majd kiszolgálni a csatolóinterfész jelenlegi változata, melynek határait már most is feszegetik a legújabb, még idén piacra kerülő megoldások, melyek olvasási csúcsteljesítménye elérheti a 250 megabájtos másodpercenként.

A SATA interfész napjaink legelterjedtebb tárolóeszköz-csatolóinterfésze: az IDC kalkulációi szerint 2001-től 2008-ig nagyjából 1,1 milliárd SATA-csatolós eszközt értékesítettek a gyártók -- ma a számítógépekbe építhető merevlemezek 98 százaléka ezt a csatolószabványt használja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról