Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 13. 11:22

iPhone-támogatás kerül a Lotusba

Az IBM népszerű levelező- és csoportmunka-szoftvere is támogatja már az iPhone-t, a Lotus Notes 8.5.1 bétában megjelenő Lotus Notes Traveler a Microsoft Exchange ActiveSync-en keresztül teszi elérhetővé a push e-mail szolgáltatást.

Egyre több üzleti szoftver jelenik meg az Apple okostelefonjára, amelyet nyilvánvalóan a fogyasztói igényekhez igazítottak, azonban mindent elsöprő népszerűsége miatt az üzleti életben is megkerülhetetlen tényezővé vált.

A Lotus iNotes segítségével az iPhone-felhasználók eddig elérhették az IBM csoportmunka-megoldásában tárolt adataikat, azonban csak akkor, ha internetre kapcsolódtak, az iNotes lényegében egy webes Notes-kliens, semmi más.Az Exchange ActiveSync megjelenése a Lotus Notes Travelerben azonban már lehetővé teszi, hogy a levelek, naptárbejegyzések és más információk automatikusan megérkezzenek a telefonra és ott akkor is elérhetőek legyenek, ha nincs élő internetkapcsolat. Természetesen a Lotus Notes Traveler nem csak iPhone-nal használható, hanem bármilyen, Exchange ActiveSync-et támogató telefonnal.

A Nagy Kék azt állítja, a Lotus Notes 8.5.1 fejlesztéséhez felhasználták a modern webes eszközöket, számos felhasználói visszajelzést gyűjtöttek be például blogokon, fórumokon vagy akár a Twitteren keresztül. Több száz Lotus-felhasználó tapasztalatait felhasználva finomítottak a keresésen, az e-mailek szerkesztéségn vagy éppen a widgetek kezelésén.Az új Lotusnak része a Symphony 1.3-as verziója is. Az OpenOffice.org kódjára épülő irodai csomag szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt is tartalmaz, az 1.3-as verzió egyik legfontosabb újdonsága, hogy kompatibilis a Microsoft Office Open XML állományokkal -- az alapértelmezett forumátum persze továbbra is az ODF maradt.

Az üzleti felhasználásra tervezett Blackberryket már régóta támogatja az IBM, a januári Lotusphere rendezvényen hozta nyilvánosságra a Research In Motionnel kötött megállapodását a cég, amelynek értelmébena Blackberryk tulajdonosai nem csak a leveleikhez férhetnek hozzá, hanem a Symphonyban készült szöveges dokumentumokhoz, táblázatokhoz és prezentációkhoz, a Quickrben tárolt fájljaikhoz, illetve a Lotus Connectionben levő blogokhoz és közösségi terekhez is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról