Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Microsoft Windows Longhorn előzetes

Budai Péter, 2004. április 26. 09:07
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

5. oldal: WinFS, adattárolás

A WinFS az új operációs rendszer adattárolási megoldásait foglalja magában. A Longhorn adattárolási képességei egyesítik a relációs adatbázisok és az NTFS fájlrendszer képességeit, ezáltal a fájlok szervezése, keresése és megosztása lényegesen egyszerűbbé válik.

A WinFS a fájlok és az adatok kapcsolatait gráfként tárolja el, aminek köszönhetően a fájlrendszer valamennyi eleme kapcsolatban állhat az összes többi állománnyal. Míg korábban egy fájl egyszerre csak egy könyvtárban lehetett megtalálható, addig a WinFS többféle csoportosítás szerint is képes a kérdéses állomány tárolására. A Longhorn minden elemhez hozzárendeli annak alaptulajdonságait, típusinformációját, valamint az elem típusától függően akár további adatokat is. Ha például a kérdéses fájl egy kép, a WinFS annak formátumát, méreteit és színmélységét is tárolja, és lehetőséget ad arra, hogy ezek segítségével később megtaláljuk azt. A felhasználók saját kategóriákat is létrehozhatnak, és ezekhez bármely fájlt hozzárendelhetik.

A fájlrendszer az adatok megváltozásakor, illetve adott kritériumok teljesülésekor képes üzeneteket küldeni a Microsoft SQL Serverben is megtalálható Notification Services segítségével. Ezek az üzenetek a rendszer Routing képességének kihasználásával kézi eszközökre is továbbküldhetőek, vagy akár MSN üzenet formájában is érkezhet hír az eseményről. A WinFS-ben található adatokat betűjelek segítségével nem lehet elérni, helyette UNC (Universal Naming Convention) elérési utat kell megadni. Ez pontosan úgy működik, mint a hálózati megosztások elérése a korábbi Windows változatokban.


Üzenettovábbítási kritériumok beállítása

Egy NTFS fájlrendszer tetszőleges számú WinFS tárhelyet, úgynevezett Store-t tartalmazhat. A Longhorn telepítésekor alapból rendelkezésre álló WinFS tárhely a DefaultStore, a Catalog Store pedig a rendszeren megtalálható összes WinFS tárhely metaadatait tartalmazza. Ennek segítségével állapíthatóak meg a különféle WinFS adatbázisok tulajdonságai, és az elérésükhöz szükséges paraméterek. A tárhelyek könyvtárait a FAT és az NTFS fájlrendszerhez hasonlatosan meg lehet osztani, ezáltal a hálózaton keresztül mások is elérhetik azokat.

A WinFS lehetőséget biztosít automatikus biztonsági mentések készítésére, valamint különféle tárhelyek közötti adatszinkronizációra, akár hálózaton keresztül is. A WinFS jogosultságrendszere szinte minden szempontból megfelel az NTFS által felállított szabványnak, egyedüli különbség a linkek kapcsán adódik, ugyanis a WinFS-ben egy állomány jogosultsága ténylegesen a fájlrendszerben betöltött helyétől függ és a szülők jogosultságai alapján kerül meghatározásra.


A Longhorn megosztásai

Míg az NTFS minden fájlt bájtok sorozataként tárolt, a WinFS állományok két részből tevődnek össze: az első a metaadat, ami a fájllal kapcsolatos kereséshez és feldolgozáshoz szükséges információkat tartalmazza, a másik pedig maga az adatfolyam, ami hagyományos NTFS állományként viselkedik. A Longhorn rendszerfájljai továbbra is kizárólag az NTFS fájlrendszerben találhatóak meg, ezeket nem lehet a WinFS tárhelyekbe áthelyezni. A WinFS tárhelyek állományai a Win32 fájlkezelő eljárások használatával is elérhetőek, de ilyenkor a hozzárendelt tulajdonságok kiolvasására és módosítására nincs mód.

A WinFS képes ACID tranzakciók kezelésére. Az ACID tranzakciók a következő viselkedést garantálják:

  • Atomicity (bonthatatlanság): minden tranzakció vagy hibátlanul sikerül, vagy nem. Amennyiben a tranzakció egyetlen részfeladata is hibával tér vissza, a teljes tranzakció hibásnak minősül.
  • Consistency (konzisztencia): garantálja, hogy a tranzakció sikertelensége esetén az eredeti, vagyis a tranzakció megkezdése előtti állapotok állnak helyre. Egy tranzakció futása során több folyamat is módosíthatja ugyanazokat az adatokat, ezért precízen naplózni kell az adott tranzakció által létrehozott módosításokat.
  • Isolation (elszigetelés): célja, hogy a párhuzamos tranzakciók csak a kérdéses tranzakciók befejezése után láthassák a másik tranzakció által módosított adatokat.
  • Durability (hibatűrés): a rendszer minden esetben létfontosságú célnak tekinti az adatok hibátlan megőrzését. A tranzakciók során módosított adatok eredeti állapota folyamatosan rendelkezésre áll, ezért rendszerhiba esetén az adatok nem vesznek el.

Az ACID tranzakciók segítségével könnyebben lehet ugyanazt a fájlt többféle tevékenységhez párhuzamosan használni, de fokozottan oda kell figyelni a megfelelő izolációs szint megadásához.

A WinFS programozására COM interfészeken és .Net osztályokon keresztül is lehetőség nyílik. Mindkettő képes az OPath nyelv használatára, amivel könnyedén megtalálhatóak az adott feltételeknek megfelelő állományok. A WinFS fájlok megnyitásakor az objektumok polimorfizmusának kihasználásával nemcsak fájlszintű adatok, hanem formátum-specifikus információk birtokába is könnyedén juthatnak a Longhorn alá fejlesztett alkalmazások.

Az adatok relációs elérésére egyedül az OLE DB adatbázis-interfész alkalmas, de azon keresztül a WinFS kapcsolatok és állományok ugyanúgy kezelhetőek, mint bármely adatbázisban található tábla vagy sor, és SQL lekérdezések is lefuttathatóak rajtuk. A rendszer a lekérdezések eredményét XML formátumban is visszaadhatja, valamint a kapcsolati gráfok, és az elemek XML szerializáció segítségével is tárolhatóak.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.