Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Microsoft Windows Longhorn előzetes

Budai Péter, 2004. április 26. 09:07
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

2. oldal: Avalon, prezentációs réteg

Az Avalon kódnévre hallgató réteg felelős a Windows valamennyi megjelenítéssel és médiával kapcsolatos funkciójáért. Ezek a technológiák szükségesek a felhasználók és a számítógép közötti kommunikáció megteremtéséhez. Tervezésekor a legfontosabb célkitűzések között a felület- és a komponensprogramozás megkönnyítése, valamint a felhasználói élmény növelése szerepelt.

A felhasználói felület kirajzolása DirectX segítségével történik, ezáltal a rendszer kihasználja a modern grafikus kártyák valamennyi hardveres gyorsítófunkcióját. Az alkalmazások ClearType betűket jelenítenek meg, amit a Longhorn nem pixelenként renderel, hanem egy sokkal részletesebb képet készít el az adott betűről, és ezt rajzolja ki a képernyő felbontásától és a beállított színmélységtől függő élsimítással. A hardveres gyorsításnak köszönhetően az alkalmazások könnyebben animálhatóak, és akár futó videókat is beállíthatunk egy gomb vagy ablak hátterének, ami utána három dimenzióban mozgatható, transzformálható.


Az új Explorer

A nagyobb biztonság elérésre érdekében az operációs rendszer részeként megjelent a Trust Manager, ami egységes felületen tájékoztatja a felhasználókat a futó programok biztonság szempontjából kritikus műveleteiről. A felhasználók az alkalmazások futása előtt beállíthatják, hogy milyen jogosultságokat adnak a kódnak, ennek eldöntésében szöveges segítség is rendelkezésükre áll.

A Longhornban fontos célkitűzés, hogy minden alkalmazás által küldött üzenet és kirajzolt ablak egységes módon, egy helyen jelenjen meg, hogy a felhasználónak ne okozzon gondot az értesítések nyomon követése, és képes legyen rájuk az általa kiválasztott sorrendben reagálni. Ennek egyik eszköze a Sidebar névre hallgató panel, ami alapbeállítások mellett a képernyő jobb oldalán látható, és egy órát, valamint a Quick Launch Bart tartalmazza. A Sidebar képes tetszőleges tartalom megjelenítésére, de ehhez előre elkészített modulokra van szükség, csakúgy, mint a unixos Gnome panelének.

A Sidebaron megjeleníthető a rendszer tálcája is, ahonnan a Windows korábbi verzióiban a legtöbb értesítés érkezett. A Longhorn jelenlegi verziójában a Sidebaron elérhető továbbá a Synchronization menü -- ami számítógépek és más adattárolásra alkalmas eszközök fájljainak összehangolására szolgál -- és egy Slideshow modul, ami az általunk beállított képeket mutatja meg meghatározott sorrendben.


A Longhorn szinkronizációs eszköze

Az Avalon képes a beszéd felismerésére és szintézisére. Az alkalmazásokat könnyen fel lehet ruházni ezekkel a funkciókkal, ezért várható, hogy a jövő programjainak többsége már élőszóban kiadott parancsokat is meg fog érteni.

A Longhorn felületének alaptémája Slate névre hallgat, és nagyban hasonlít a Windows XP témájához, szinte csak sötétszürke színeivel tér el tőle. Természetesen a felületet a Windows XP és a korábbi Windows változatok szín- és formavilágára is vissza lehet állítani, azonban a Longhorn jelenleg elérhető változatában nincs semmilyen lehetőség a Sidebar és a Taskbar kinézetének megváltoztatására.

Az Avalon már támogatja a jövő nagyfelbontású monitorait is, amik a Microsoft szerint a következő évek során fognak elterjedni. Ezzel együtt érdemes megjegyezni, hogy a Longhorn olyan hardverekhez készül, amelyek 2006-ban már elterjedtnek fognak számítani, ezért tényleges hardverkövetelményeit megfelelő előrelátással lehet csak megjósolni. A hardverkövetelmények hivatalos bejelentése május elején, a WinHEC-en várható, de mivel a megjelenés időpontja még meglehetősen bizonytalan, és a végleges termék semmiképpen sem várható másfél-két éven belül, ezért fel kell készülni arra, hogy a Microsoft bejelentése is csak óvatos becsléseket tartalmaz majd.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.