Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az IT nem számít?

Bizó Dániel, 2004. április 21. 09:24
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egy tavaly, a májusi Harvard Business Review (HBR) hasábjain megjelent cikk hatalmas visszhangot váltott ki az informatikai élet szereplői között. Az azóta eltelt majdnem egy év alatt tetemes mennyiségű nyilatkozat, cikk, sőt, még egy könyv is született a provokatív, az informatikai iparág szereplőit kényesen érintő témában.


Nicholas G. Carr
Egy tavaly, a májusi Harvard Business Review (HBR) hasábjain megjelent cikk hatalmas visszhangot váltott ki az informatikai élet szereplői között. Az azóta eltelt majdnem egy év alatt tetemes mennyiségű nyilatkozat, cikk, sőt, még egy könyv is született a provokatív, az informatikai iparág szereplőit kényesen érintő témában. Az írás szerzője, Nicholas G. Carr merészen nem kevesebbet állított, mint hogy az informatika stratégiai jelentősége napjainkban rohamosan csökken, majd végképp el fog tűnni. Véleménye szerint a vállalatok nem lesznek vagy már most sem képesek jelentős és tartós versenyelőnyre szert tenni az informatika alkalmazásával. Indoklása szerint tömegáruvá válásával megszünt az informatika megkülönböztető képessége, és immár inkább kockázati tényező, mintsem versenyelőnyt nyújtó startégiai elem.

Meglátása az, hogy több, más infrastrukturális technológiához hasonlóan, mint a vasút, az elektromosság vagy a telefon, az informatika elterjedtsége, kiépítettsége már az érettség szakaszában van. Véleménye szerint az informatika segítségével szerezhető előny elenyésző, mivel az eszközök, berendezések bárki számára hozzáférhetővé váltak, miközben a pillanatnyi versenyelőnyhöz juttató megoldások túlságosan könnyen lemásolhatóak lettek. Ezáltal az informatika immár nem vállalati, hanem makrogazdasági szinten fejti ki kompetitív hatását, így stratégiai szempontból a nemzetgazdaságok számára bír jelentőséggel. Állítását részben azzal is igazoltnak látja, hogy az informatikai beszállítók napjainkban egyre inkább IT-közműként kommunikálják magukat, és ennek megfelelően alakítják ki árazási és finanszírozási politikájukat. Egyre több szolgáltatást az elektromossághoz, vízhez vagy gáhzoz hasonlóan fogunk vásárolni, azaz a használat függvényében.

Carr kutatási eredményekre alapozva azt állítja, hogy az informatikára fordított beruházások nincsenek összhangban a vállalati eredménnyel. Az IT általános elterjedtsége, tömegszerűsége következtében a megszerezhető előny minimális, és nem igazolja a költekezések mértékét. A kiemelkedő informatikai költekezéssel ritkán esik egybe kiemelkedő vállalati profit, sőt, a legjobb eredményeket azok a cégek érték el, melyek kevesebbet fordítottak IT-re.

Az írás kutatások eredményeire hivatkozva azt tanácsolja a döntéshozóknak, hogy védekező állásba helyezkedve kockázati és költségtényezőként tekintsenek az informatikára. Immár a pazarlás jelenti az egyik legnagyobb veszélyt, mely nem hogy előnyhöz nem juttat, hanem akár hátrányos helyzetbe is hozhat egy vállalatot.

Ezzel kapcsolatban óvja a cégeket attól, hogy úttörő szerepet vállaljanak és mindig a legutóbbi fejlesztéseket, termékeket alkalmazzák. Ezzel túl nagy kockázatot és költséget vállalnak fel, ami ritkán megtérülő befektetés. Moore törvénye nem csak azt garantálja, hogy az egy lapkára integrált tranzisztorok száma 2 évente megduplázódik, hanem azt is, hogy az adott képesség, teljesítmény költsége folyamatosan és rohamosan zuhan. Így minél tovább várunk ki, annál többet kapunk a pénzünkért. Erre példaként hozza fel a Dellt és a Wal-Martot, melyek véleménye szerint sosem jártak élen az új technológiák adaptálásában, hanem kivárásra játszottak, míg ki nem derült, mi a piac ítélete, mi lesz az adott technológia sorsa.

A szerző végezetül a kockázatokra hívja fel a figyelmet. Az informatika mára sokkal több veszélyt hordoz magában, mint amennyi előnyszerzési lehetőség lakozik benne. Gondoljunk például az elektromos áramra: mi történik, ha egy vállalat áram nélkül marad? Az informatika, bár elvesztette megkülönböztető képességét, alapvetővé vált egy modern üzlet működésében, ezért folyamatos működésének biztosítása kritikus jelentőségű. Meglátása szerint napjainkban, bár rengeteg pénz megy el adat- és üzembiztonsági kiadásokra, túl kis figyelmet szentelnek a döntéshozók erre a kérdésre.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.