Szerző: roberto

2003. november 15. 20:50

Ötödik GNU/Linux szakmai konferencia

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének (LME) szervezésében rendezett szokásos évi GNU/Linux szakmai konferencia a hazai linuxos élet egyik legfontosabb eseménye. Rövid beszámolónkból kiderül, hogy a hazai linuxos élet szereplői mivel érkezetek az idei konferenciára.

Az elmúlt hétvégén került megrendezésre Budapesten, a Rákóczi úti Novotel hotelben az V. GNU/Linux szakmai konferencia. A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének (LME) szervezésében rendezett egynapos esemény a hazai linuxos élet egyik legfontosabb éves fóruma. Az idei konferencián az LME elnökének, Sári Gábornak a megnyitója után öt szekcióban kezdődtek el az előadások, összesen huszonnégy előadásból válogathattak az érdeklődők. A közönség szavazatai alapján a legjobb előadónak járó díjat Kadlecsik József, a Netfilter csomagszűrő rendszer fejlesztőcsapatának tagja kapta tűzfalteljesítmény-tesztelésről szóló előadásáért.


A konferencia helyszíne

A további előadók:

  • Bálint Sándor: Linux és a Common Criteria
  • Baráth Gábor: Megjelenésfüggetlen dokumentáció készítése szabad szoftverekkel
  • Bodnár Csaba: Mitől megy a villamos, avagy a HA-telepekben használt technológiák
  • Bodnár Csaba: openMosix: Live free() or die()
  • Cserép János (SUN): A Sun Java System
  • Deim Ágoston: Hálózatfelügyeleti megoldások Linux alapon
  • Deim Ágoston: Különleges levelező kiszolgálók
  • Mlinarics József: Hazai pályázatok és a magyar részvételi lehetőségek az EU programjaiban
  • Fejős Tamás: Csoportmunka/Együttműködés/Projekttámogatás linuxos eszközökkel
  • Kabai József: Az Sql-ledger
  • Kadlecsik József: Linux alapú tűzfalak Gbit-es környezetben
  • Keszei Csaba: Biztonságos hálózati elérés vezetéknélküli kapcsolat felett
  • Köntös Zoltán (IBM): Nyílt, új világ: a Linux lehetőségei a kormányzati informatikában
  • László Gábor: Nyílt forráskódú szoftverek és a kormányzatok - Egy kutatás tapasztalatai
  • Nagy Bence: Scribus - DTP Linux alatt
  • Nemes Dániel: A tűzfalon túl -- A kéretlen levelek szűrésétől a teljes tartalomszűrésig
  • Németh László: A Szószablya projekt
  • Noll János: Az OpenOffice.org múltja és jövője
  • Sárecz Lajos (Oracle): Oracle adatbáziskezelő Linux grid-en
  • Szabó László (Konzumbank): GNU/Linuxszal visszük a bankot!
  • Tomka Gergely: Információs forradalom
  • Tóth Sándor: Tartalomkezelő Rendszer(ek) TYPO3
  • Verók István: FSRv2: Fordítást Segítő Rendszer v2 (elmaradt)
  • Vomberg István: Felhasználói programok fejlesztése Gnome/GTK környezetben a Glade fejlesztőrendszer segítségével


Előadás a Szószablya Projektről

Minden látogató megkapta azt a kiadványt, amelyben az előadások szerkesztett változata olvasható, és amelynek a szabadon terjeszthető elektronikus változata remélhetőleg hamarosan felkerül a konferencia honlapjára. A rendezvényre az idén is többféle belépővel lehetett bejutni, ám a konferencia támogatóinak köszönhetően kizárólag az üzleti belépő nem volt térítésmentes.

A konferencia fő támogatója a Konzumbank Rt. volt, a banknak, amint az az egyik előadásból is kiderült, a teljes ügyviteli rendszere GNU/Linux környezetben működik, és a terveik közt szerepel a munkaállomások körülbelül nyolcvan százalékának Linuxra való átállítása is. További támogatók voltak: Computerword Számítástechnika (média), Prím Online (média), IBM hungary, Novell Magyarország, Oracle Hungary, Sun Microsystems, a Linuxvilág, a Linux Support Center, a Matáv, az ULX Kft., a Balabit IT Biztonságtechnikai Kft., a Direkt Kft., a Lafisoft, a Mission Critical Linux Kft és a Software Station.

[oldal:Kiállítók]

A rendezvény területén szokás szerint kiállítás és vásár is helyet kapott, ahol linuxos szakkönyveket, szoftvereket és egyéb érdekességeket kínáltak. Az LME asztalánál térítőmunka folyt a javából, egymás után készültek a különböző Linux-disztribúciókat tartalmazó CD-k. A Zorp moduláris tűzfalszoftverről ismert, biztonságtechnikai szoftverek fejlesztésével foglalkozó Balabit cégismertetőkkel és termékismertetőkkel érkezett a rendezvényre. A Linux Support Center Kft. szolgáltatásait reklámozta, a cég számos Linux-disztribúcióhoz vállal támogatást, továbbá rendszerépítési, rendszerfelügyeleti, alkalmazásfejlesztési és oktatási szolgáltatásokkal vállal. A DOS, Windows és Linux operációs rendszerekre fejlesztő Lafisoft asztalánál a cég linuxos raktárkészlet-kezelő programját lehetett kipróbálni.


Kiállítás és vásár

A Software Stationnél a legfrissebb angol nyelvű unixos és linuxos szakkönyvekhez -- például Rob Flickenger Linux Server Hacks című könyvéhez, vagy éppen Eric S. Raymond legújabb művéhez, a The Art of UNIX Programming-hoz, továbbá többféle Linux-disztribúció dobozos változatához lehetett hozzájutni. A cég, mint a Red Hat hivatalos hazai terjesztője, már magyar nyelvű szórólapon reklámozta az októberben piacra dobott Red Hat Enterprise Linux vállalati operációsrendszer-család hármas verzióját.

A Mission Critical Linux Kft. egy magas rendelkezésreállsú (HA), Kimberlite rendszerrel megvalósított linuxos fürtöt mutatott be. Bodnár Csaba, a cég ügyvezető igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy az elmúlt évben leépített egyesült államokbeli Mission Critical Linuxhoz már nem sok minden fűzi a magyar vállalatot, a társaság teljesen magyar tulajdonban van, csupán a márkanév-használatért fizetnek jogdíjat a jobb napokat is megélt amerikai jogtulajdonosnak. A kft profilja a Linux-alapú fürtrendszerek, illetve linuxos szerverek telepítése, az ezzel kapcsolatos szaktanácsadás, technikai támogatás, illetve rendszerintegráció.

Az FSF.hu alapítvány aktivistái csaknem teljes létszámban jelen voltak a szervezet asztalánál, a csapat többféle szórólappal és demonstrációs anyaggal érkezett, köztük a szabad szoftvereket népszerűsítő FSF.hu roadshow-n bemutatott prezentációkkal. Varga S. Csaba, az alapítány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy elsősorban az alapítvány munkájával szeretnék megismertetni a közönséget, és bíznak abban, hogy a növekvő ismertség több támogatást is jelent majd az FSF.hu számára.


A SuSE Linux magyarországi képviselete, az ULX Kft. a legújabb SuSE-termékeket mutatta be, köztük a SuSE Linux 9.0 magyar változatát is, ezt a jövő héten fogja a cég piacra dobni. A konferencia látogatói egyébként tájékozódhattak a SuSE Linux pár nappal korábban bejelentett Novell általi felvásárlásáról is, kérdéseikre a Novell délutáni szekcióülésén Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója, valamint Vámosi Tamás a SuSE Linux magyarországi irodájának értékesítési vezetője válaszolt.

A Kiskapu Kft. magyar nyelvű szakkönyvekkel és a Linuxvilág magazin eddigi számaival készült a konferenciára. A kiadó által kínál újdonságok közül figyelemre méltó a UNIX-GNU/Linux -- programozás C nyelven című kiadvány (Pere László), illetve a már említett Linux Server Hacks című könyv (Rob Flickenger), amelynek magyar fordítása már készül a kiadó műhelyében, Kelényi Attila, a kiadó marketingvezetője szerint a kötet decemberben már kapható lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról