Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Bemutatkozik az AMD Hammer

Barna József, 2003. június 19. 12:48
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Cikkünkben régi adósságunkat törlesztve a K8 architektúra leglényegesebb jellemzőit és újdonságait mutatjuk be. Célunk, hogy az olvasónak támpontokat adjunk a rövidesen az asztali számítógépekbe is beköltöző új processzorok megítéléséhez.

Fred Weber, az AMD főmérnöke nem kis meglepetést okozott, amikor 1999 őszén a Microprocessor Forum rendezvényen tartott előadásában arról számolt be, hogy cégének eltökélt szándéka az x86-os architektúra 64 bitesre bővítése. Egyrészt akkoriban aligha gondolt volna bárki is arra, hogy a sunnyvale-i vállalat ilyen merész lépésre szánja el magát és maga kezd neki az Intel által bevezetett utasításkészlet nagyléptékű bővítésének, másrészt pedig a szakemberek nem hittek abban, hogy a sokat szidott x86 életciklusát érdemes ilyen fejlesztésekkel meghosszabbítani. A kétkedés nem nélkülözött minden alapot, hiszen az AMD a története során mindig egy lépéssel az Intel mögött haladt, és az Athlon (K7) 1999-es bemutatóját megelőzően kevés jelét mutatta annak, hogy képes lenne új processzor-architektúrák zökkenőmentes bevezetésére.


Fred Weber és gyermeke, a Hammer
(Fotó: Paul Sakuma, AP)

A vállalat azonban rendíthetetlenül folytatta a fejlesztést: 2000-ben elkészült az akkor x86-64, ma AMD64 néven ismert kibővített architektúra specifikációjával, miközben gőzerővel dolgozott az azzal kompatibilis nyolcadik generációs, Hammer (K8) kódnéven ismert processzor tervezésén. A 64 bites mikroprocesszor az eredeti tervek szerint 2001 végén jelent volna meg, azonban többszöri halasztást követően a premier az idei évre tolódott. Ma már kapható a munkaállomásokba és szerverekbe szánt Opteron, míg küszöbön áll az asztali számítógépek számára tervezett Athlon 64 megjelenése.

Cikkünkben régi adósságunkat törlesztve a K8 architektúra leglényegesebb jellemzőit és újdonságait mutatjuk be. Célunk, hogy az olvasónak támpontokat adjunk a rövidesen az asztali számítógépekbe is beköltöző új processzorok megítéléséhez. Így számos fontos területre nem térünk ki, például nem szólunk a több Opteron processzort tartalmazó rendszerekről vagy az AMD64 utasításkészlet-architektúra előtt álló kihívásokról sem.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.