Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Szoftver, szabadalom, Európa

roberto, 2003. május 07. 10:19
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az elmúlt két hétben több szabad szoftverekkel foglalkozó magyarországi szervezet is tiltakozni kezdett a szoftverszabadalmak európai bevezetése ellen, a téma azonban már évek óta foglalkoztatja az európai döntéshozókat, Linux-disztribútorokat és általában mindenkit, aki szoftverekkel dolgozik a kontinensen.

Az elmúlt két hétben több szabad szoftverekkel foglalkozó magyarországi szervezet is tiltakozni kezdett a szoftverszabadalmak európai bevezetése ellen, a téma azonban már évek óta foglalkoztatja az európai Linux-disztribútorokat, és általában az európai szoftvercégeket. Cikkünkben utánajárunk, hogy mi fán teremnek a szoftverszabadalmak, hol alkalmazzák őket, és miért lenne hátrányos korlátozások nélküli európai bevezetésük a szabad szoftverekkel foglalkozó független fejlesztők és vállalatok számára.

A jelenleg hatályos vonatkozó magyar törvény (1995. évi XXXIII.) szerint szabadalmaztatható minden új, feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható találmány, de nem minősül találmánynak a tudományos elmélet, felfedezés, matematikai módszer; esztétikai alkotás; szellemi tevékenységre, játékra, üzletvitelre vonatkozó terv, szabály vagy eljárás, valamint a számítógépes program és az információmegjelenítés. Igaz, a felsorolásban szereplő tételek szabadalmazhatósága csak akkor lehetetlen, ha a szabadalmat rájuk kizárólag e minőségükben igénylik, tehát egy nagyobb rendszer részeként már szabadalmaztatható akár egy számítógépes program is.

A magyar törvény megszületése a kilencvenes évek elején indult jogharmonizációs folyamat eredménye, és a törvény szövege híven követi az 1973-ban Münchenben elfogadott Európai Szabadalmi Egyezményt (EPC, European Patent Convention), amelynek értelmében tehát Európában nem lehetséges számítógépes eljárásokat önmagukban szabadalmi oltalom alá vonni.


Az Európai Szabadalmi Hivatal logója

Az utóbbi évtizedben azonban az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office), a Japán Szabadalmi Hivatal (Japan Patent Office) és az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalának (United States Patent and Trademark Office) együttműködése eredményeképp némileg megváltozott a helyzet Európában is. Az Európai Szabadalmi Hivatal, illetve az EPC egyes tagországainak hivatalai egy ideje már olyan nagyvonalúan értelmezik az EPC magyar törvénybe is átemelt szövegét, amennyire csak lehetséges, és úgy gondolják, hogy akkor is megengedhető a műszaki szempontból újdonságnak számító találmányok szabadalmaztathatósága, ha számítógépes programról van szó; érvelésük szerint ugyanis nem lehet jelentősége annak, hogy egy feltaláló hardveres vagy szoftveres megoldást választ egy adott feladat elvégzésére, hiszen ez sokszor csupán gazdasági vagy gyakorlati okok függvénye. A témát részletesebben is körüljárja Dr. Hajdú Tamásné a "Szoftverrel kapcsolatos találmányok szabadalmi oltalmának helyzete" c. tanulmányában, amely az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemlében jelent meg 1998-ban.

Összegezve az eddigieket: bár az Európai Szabadalmi Egyezmény szövegének egyes értelmezései szerint nem derül ki teljesen egyértelműen, hogy szabadalmaztathatóak-e a szoftverek, az illetékes szervezetek jogértelmezése mégiscsak lehetővé teszi a szoftverek szabadalmaztatását bizonyos esetekben. Így történhetett meg, hogy mára már az Európai Szabadalmi Hivatal több mint harmincezer szoftverrel kapcsolatos találmányt jegyzett be, köztük például olyan őrültségeket, mint az az 1993-ban (!) bejegyzett "találmány" (EP 0548645), amely a képernyőn megjelenő ablakok kezelési módszereit írja le...

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.