Szerző: Ady Krisztián

2003. április 3. 15:54

Alsó kategóriás digitális fényképezőgépek

A digitális fényképezőgépek lassan felváltják filmes társaikat. Szerkesztőségünknek alkalma nyílt kipróbálni három alacsony árfekvésű, a kategória legalsó szegmensét képviselő modellt: két Polaroid és egy AIPTEK digitális fényképezőgépet. Csapjunk a közepébe!

Villámtesztünk első alanya a Polaroid legkisebb, PDC330 jelzésű modellje. A kamera típusjelzésében található szám a szenzor felbontására utal, mely történetesen nem megapixeles felbontást jelent, csupán 640 x 480 pixeles valós felbontású képek készítésére alkalmas a Polaroid legkisebb modellje.

Az aprócska készülék ára és igazi "ultra-low-end" tulajdonságai ellenére masszív, a Polaroid nevéhez méltó kialakítással rendelkezik. Bár az ezüstös festésű ház műanyagból van, az illesztések a helyükön vannak, s az egész fényképezőgép "egyben van, nem ropog".

A kis készüléken csak egy picike állapotjelző LCD-kijelző található, így az elkészített képek csak a számítógépen tekinthetők meg. Az LCD-ről leolvasható a készülékben található fényképek száma, a vaku állapota, a beállított képminőség és az elemek töltöttségi szintje. A fényképezés paramétereinek (fehéregyensúly, stb.) állítására nincs lehetőség.

A készülék két méretben képes fényképet készíteni: 640x480 VGA és 320x240 pixeles felbontásban. Videó rögzítésére szintén nincs lehetőség, de egy ilyen kategóriájú géptől ezt nem is várhatjuk el. A vezérlést három gombon és az exponálógombon keresztül oldhatjuk meg.

A készülékben 4 MB flash memória található, mely a gyártó szerint 50 darab VGA-felbontású kép rögzítésére elegendő. A teszt során ez be is bizonyosodott, egy esetben 51, később pedig 53 felvételt tudtam rögzíteni a készülékkel. További memóriabővítésre nincs lehetőség. A fényképeket a készülék az akkumulátorok eltávolítása után sem felejti el.

A beépített vaku körülbelül 10-11 mp alatt töltődik fel. Az energiakímélésről 1 perc után gondoskodik a készülék, egyszerűen kikapcsolja magát. Az üzemeltetéshez két darab ceruzaelem vagy -akkumulátor szükséges.

Az elkészített felvételeket USB-kábellel tölthetjük át a számítógépünkbe. A Polaroid ehhez egy kábelt is mellékelt a fényképezőgép csomagolásában, de bármelyik szabványos USB-kábel megfelelő a feladathoz. A mellékelt CD-n található szoftver egy twain-meghajtót telepít az operációs rendszer alá, így bármilyen grafikus alkalmazásból elérhetjük a Polaroid kamerában található fényképeket. A képek áttöltése gyors és egyszerű. A fényképezőgép webkameraként is üzemelhet, a megjelenített kép frissítése körülbelül 10 kép/mp bármilyen felbontásban. Webkameraként is kihasználható a készülék maximális 640x480 pixeles felbontása.

A mellékelt CD-n a twain-driver mellett egyszerű képmanipuláló szoftvereket, az ArcSoft alkalmazásait találhatjuk meg: FunHouse 1.0, PhotoPrinter 2000, PhotoStudio 4.0 és VideoImpression 1.6 áll a rendelkezésünkre.

A kis kamera fix fókusszal rendelkezik, így mint minden alsó kategóriás termék, közeli témák fotózására nem igazán alkalmas, az elkészített kép ugyanis nagyon homályos. Ennek ellenére dokumentumfotózásra, munkához (biztosító, ingatlanügynökség, stb.), e-mailben továbbítandó, webes megjelenítésre szánt képek elkészítésére olcsó alternatívát nyújthat. Nem kell túlságosan a zsebünk mélyére nyúlni: a Polaroid PDC330 11000 Ft bruttó áron már megvásárolható.

A Polaroid következő készülékéért ennél az összegnél már jelentősen többet kell letenni az asztalra.

[oldal:Polaroid PDC1050]

Rövid tesztünk második szereplője a Polaroid 1 megapixeles, PDC1050 típusjelzésű fényképezőgépe volt. A hasonlóan robusztus házban egy nagyobb felbontású szenzorral, videó rögzítésére is képes elektronikával ellátott gépet találhatunk. A fix fókusztávolságú, élességállítás nélküli fényképezőgéppel 1600x1200 pixeles interpolált, 1152x864 pixeles normál, a valós 1 megapixeles felbontásnak megfelelő, és 576x432 pixeles felvételek készíthetők.

A szenzor valós felbontásánál magasabb, interpolálás utáni képrögzítés sajnos egyre elterjedtebb a low-end készülékek között, a forgalmazók-gyártók így próbálják a vásárlókat "elcsábítani". Ezért nem árt az olcsóbb készülék megvásárlása előtt tájékozódni a készülék valós felbontásáról. A Polaroid kameráinak típusjelzésében a valós felbontásra található utalás.

A Polaroid PDC1050 valós felbontása tehát 1152x864 pixel, s mint minden készüléknél, ezt érdemes használni. Az utólagos nagyítást vagy kicsinyítést érdemesebb lehet képmanipuláló szoftverekből végezni, melyek jobb minőséget nyújthatnak a fényképezőgép általában sebességre optimalizált processzoránál, elektronikájánál.

Ugyanez a kitétel alkalmazható a 2x-es digitális zoomra is, csak akkor használjuk, ha nincs lehetőség közelebb jutni az adott témához és az utólagos képmanipulációra sem megoldható.

A Polaroid PDC1050 modellen az optikai kereső mellett már egy 1,4"-os LCD-kijelző is található, melyről nemcsak az aktuális információkat -- vaku állapot, képminőség, stb. -- olvashatjuk le, hanem a készülék beállítását és a képek menedzselését is elvégezhetjük általa.

A beépített 8 MB-nyi flash memória CompactFlash memóriakártyával tovább növelhető. A 8 MB-nyi memória körülbelül 25-40 darab normál, 1152x864 pixeles kép elkészítésére elegendő. A tömörítés állítására sajnos nincs lehetőség, az elkészített képek mérete 180-300 kbyte között alakul.

A fehéregyensúly állítására sajnos nincs lehetőség, azonban az expozíciót kompenzálhatjuk (EV-kompenzáció) 0,5-es lépésekben -2,+2 tartományban. Egyszerűbben fogalmazva a képen sötétíthetünk vagy világosíthatunk az elektronika által automatikusan beállított értékhez képest.

Az olcsóbb készülékek egyik gyenge pontja általában a gyengébb fényviszonyok melletti kép elkészítése. Az EV-kompenzációt ilyenkor alkalmazhatjuk eredményesen, ekkor azonban a zaj jelentős mértékű emelkedésével kell számolnunk. A PDC1050-en egy beépített vaku is található, mely segíthet ezekben az esetekben.

A képek számítógépbe történő átvitele itt is USB felületen történhet meg a mellékelt kábel segítségével. Az átvitelt egyszerűsíti, hogy a fényképezőgép eltávolítható meghajtóként látszik Windows operációs rendszerek alatt, s Windows XP mellett a meghajtóprogram telepítésére sincs szükség a képek, videoállományok lementéséhez. Nagyobb CompactFlash kártyával akár még nagyobb állományokat is hordozhatunk számítógépek között, vagy kártyaolvasóként is alkalmazhatjuk a készüléket.

[oldal:AIPTEK PocketCam 3 Mega]

A trió harmadik tagja a tajvani AIPTEK PocketCam 3 Mega digitális fényképezőgépe. A három készülék közül ez a modell rendelkezik -- papíron legalábbis -- a legjobb felbontással, lényegesen jobb minőségű az LCD-kijelzője a Polaroid PDC1050-énél, és a menürendszere is jóval fejlettebb.

Kivitelezése azonban gyengébb: a tajvanon összeszerelt fényképezőgép "ropogós" műanyagból készült, darabjai meglehetősen szabadosan illeszkednek egymáshoz. Lényegesen jobb felépítést várna a vásárló egy 2 megapixeles szenzor köré.

A fókusztávolság manuálisan, az objektív elforgatásával állítható három fokozatban, tájkép, portré és "makró" módra képes a digitális fényképezőgép. A PocketCam 3 Mega nem rendelkezik élességállítással, ezért az üzemmódok közötti váltást saccra kell elvégeznünk. A "makró" mód körülbelül 30-70 cm-es távolságról biztosít éleseb képet, a portré állást körülbelül 1,2-2 m-es távolság esetén használhatjuk eredményesen, a tájkép üzemmód pedig az ennél távolabbi témákhoz kell.

Az expozíció két előre beállított értékű (hátsó megvilágítás, átlagos) és automatikus lehet, a fényerő-kompenzáció pedig 0,3-es lépésekben -1,5, +1,5 között választható meg. A fényszegényebb helyeken történő fotózást a beépített és igen jó teljesítménnyel rendelkező vaku biztosítja, ami ráadásul a nyúlszem-effektust, a vörös szemet is korrigálhatja.

A fényképezőgép 2048x1536 pixeles interpolált, 1600x1200 pixeles normál és 1024x768 pixeles képek elkészítését teszi lehetővé. A kamera valós felbontása -- nevével ellentétben -- csak 2 megapixel, így a legjobb minőség érdekében az 1600x1200-as, középső felbontást érdemes használni. Az interpolálás egyébként érezhetően növeli a kép elmentésének idejét. A készülék "fokozatmentes", maximálisan 4x-es digitális zoommal is rendelkezik.

A mai divatnak megfelelően már ez a készülék is képes videoállományok rögzítésére. A 320x240 pixeles, 10 kép/mp sebességű videó méretét csak a készülékbe helyezett CompactFlash kártya mérete korlátozza.

Az 1,5"-os TFT LCD-kijelző egy külön gomb segítségével ki- és bekapcsolható, az akkumulátorok kímélése érdekében a fényképezőgép körülbelül 30 másodperc után automatikusan kikapcsolja az LCD-t. Az optikai keresővel ebben az esetben is azonnal el lehet a fényképet készíteni.

A kapcsolódási felület itt is USB, valamint -- a Polaroid PDC1050-hez hasonlóan -- ez a fényképezőgép is cserélhető meghajtóként látszik Windows XP és egyéb Windows operációs rendszerek alatt. A készülék így Compact Flash kártyaolvasóként is használható. A készülék sokoldalúságát tovább növeli a webkamera-üzemmód.

A csomagban a PocketCam 3 Mega fényképezőgép mellett egy USB-kábelt, hordtáskát, 16 MB-os CF-kártyát, szoftvereket és meghajtóprogramot tartalmazó CD-t, egy Ulead Video Studio SE CD-t és két darab elemet találhatunk a kezelési útmutatóval egyetemben. A gyártó még egy kis háromlábú állványt is mellékelt a digitális fényképezőgéphez. A CF-kártyát mindenképpen használnunk kell, mivel a kamera nem rendelkezik belső memóriával.

A CD-mellékleten a PocketCam 3 Mega v1.0 szoftvert, Ulead PhotoExlorer, PhotoExpress, VideoLive Mail, Cool 360 alkalmazásokat találhatunk.

[oldal:Tapasztalatok, végszó]

A három fényképezőgéppel készített képek önmagukért beszélnek. A kis PDC330 ma már valóban csak alap feladatokra lehet alkalmas, profi felvételeket ne várjunk tőle. Az általa nyújtott 640x480-as felbontás ma már nagyon kevésnek mondható.

A PDC1050 kamera 1 megapixeles képeit a dupla felbontású, 2 megapixeles AIPTEK-ével összehasonlítva leszűrhetjük az eddig is jól ismert konzekvenciát: az optika és az elektronika (képalkotás) minősége sokkal fontosabb a szenzor felbontásánál, a megapixelek számánál. A Polaroid PDC1050 számos esetben élesebb, részletgazdagabb képet nyújtott az elméletileg jobb paraméterekkel rendelkező PocketCam 3 Megánál.

Az alábbi képeken balra az AIPTEK, jobbra a Polaroid PDC1050 digitális kamera képe látható:

A képekből kivágott azonos részletek átalakítás nélkül:

Az AIPTEK 2 megapixeles képe 1 megapixelre kicsinyítve, interpolálva már felveszi a versenyt a Polaroid PDC1050 képével, de nem ezt várnánk egy 2 megapixeles fényképezőgéptől:

A PDC1050 LCD-kijelzője sajnos jobbnak mondható képminősége ellenére rosszul vizsgázott: felbontása rendkívül alacsony, s nappali fényben szinte láthatatlan a tartalma. Ebben az esetben lehet nagyon jó hasznát venni az optikai keresőnek. A PDC1050 negatív tulajdonságai közé tartozik még az is, hogy négy darab ceruzaelemre vagy -akkumulátorra van szükség a beüzemeléséhez, a teszt másik két alanya csupán két darabbal is beéri.

A képeken jól megfigyelhető a kamerák optikáinak további hibái, a kép szélei homályosabbak, kevesebb a rögzített részlet. Az AIPTEK vakuja viszont nagyságrendekkel erősebb a Polaroid készülékeiben találhatónál, így este, szürkületben nagyobb távolságról jobb (?) minőségű képek készíthetők vele.

A tesztképeket a következő linkekre kattintva lehet elérni, új ablakban nyílnak meg. A PDC330-as kamera képeit sajnos csak grafikus alkalmazásokból lehet elérni, ezért a képeket a teszt "hitelessége" érdekében maximális minőségre állított JPG formátumba mentettem el.

Polaroid PDC330:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12

Polaroid PDC1050:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13

AIPTEK PocketCam 3 Mega:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15

A monitoron látható erőteljes különbség nem minden esetben köszön vissza a kidolgozott, nyomtatott képeken, s ez a tény még nehezebbé teszi a választást a két nagyobb kamera között.

A Polaroid PDC330 digitális fényképezőgépet 11 000 Ft-os, a Polaroid PDC1050-et 34 500 Ft-os, az AIPTEK PocketCam 3 Mega fényképezőgépet pedig 40 750 Ft-os bruttó áron lehet 1 év garanciával megvásárolni. A tesztelt készülékeket az ATCOMP biztosította szerkesztőségünk számára, ezúton köszönjük a lehetőséget.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról