Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Az AMD története: a felnőtté válás

Barna József, 2003. március 24. 11:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az AMD történetét áttekintő cikksorozatunk negyedik, befejező részében a 90-as évek mozgalmas eseményeit idézzük fel. A vállalat az Intellel folytatott perek következményeként története során ekkor kényszerül először arra, hogy a maga útját járja.

hirdetés

E cikk az oldalunkon korábban közölt Az AMD története: a nyolcvanas évek hullámvasútja című írás folytatása.

Az Intel 1985-ben készült el 386 márkanéven ismertté vált 32 bites processzorával, mely jelentős teljesítménynövekedést ígért a korábbi generációhoz képest. A lapka karrierje azonban vontatottan indult. Az IBM ugyanis vonakodott annak felhasználásától, mivel -- joggal -- attól tartott, hogy a 32 bites PC megjelenésével jelentősen veszíthet vonzerejéből a cég által a PC árának közel tízszereséért értékesített minikomputer termékcsalád. Az Intel azonban rövid időn belül új szövetségesre lelt: a piacon akkor újoncnak számító, ám rendkívül dinamikusan fejlődő Compaq 1986 októberében mutatta be a világ első 386-os PC-jét. Ez volt az első eset a PC történetében, hogy a technológiát kifejlesztő IBM-et innováció tekintetében felülmúlta egy jóval kisebb riválisa; ezt követően folyamatosan csökkent az IBM befolyása a személyi számítógépek piacán.


Intel 386 (Fotó: Intel)

Jerry Sanders eközben hiába várta, hogy az Intel átadja az AMD-nek a 386-os processzorok gyártásához szükséges információkat. Az 1987-ben az Intel elnök-vezérigazgatójává kinevezett Andy Grove már korábban döntött arról, hogy a jövőben nem támaszkodik második forrásra: az Intel az x86-os processzorok egyedüli szállítója lesz. Mindezt azonban a Sanders csak akkor kezdte felismerni, amikor a 386-os processzorok sikerének köszönhetően az AMD által forgalmazott 286-os osztályú termékek értékesítéséből származó bevételek riasztó mértékben csökkenni kezdtek. Ezen a helyzeten nem segített az sem, hogy 1987-ben a sunnyvale-i vállalat piacra dobta a világ leggyorsabb 286-os modelljét, a 16 MHz-en működő 80286-16-ot.

1989-ben Sanders úgy döntött, nem vár tovább. A vállalatvezető megbízott egy csoportnyi fiatal mérnököt azzal feladattal, hogy a nyilvánosan hozzáférhető dokumentumok alapján két év alatt készítsenek egy, az Intel 386-tal teljes mértékben kompatibilis mikroprocesszort. A feladat nem tűnt egyszerűnek: a 386-os processzor a maga 275 000 tranzisztorával a kor egyik legösszetettebb áramköre volt. Az AMD-n belül többen is úgy vélték, hogy a Longhorn projekt néven elindított vállalkozás kudarcra van ítélve.

A mérnökök a vállalat austini üzemében bevetették magukat egy elszigetelt helyiségbe, leoltották a lámpákat, és számítógépeik, valamint a tervrajzokat megvilágító spotlámpák fényénél dolgoztak gyakorta napi 12 órán át a lehetetlennek tűnő feladat megoldásán. A "barlanglakók" -- ahogy magukat nevezték -- időközben harminc főre duzzadt csoportja 1990 augusztusára, 18 hónappal a projekt beindítása után elkészült az Am386 első revíziójával. Nyolc nap múlva legördültek az Am386 első példányait tartalmazó 150 milliméteres szilíciumszeletek az austini Fab 15 gyártósorairól.


Barlanglakók: egy tranzisztor, két tranzisztor...*

Az első revízióban egyetlen hibát találtak. Négy nap múlva, miután a hibát kijavították, a mérnökök összegyűltek egy szobában, ahol egyikük kicserélte az ott található PC-ben lévő Intel 386-os processzort a még ropogós Am386 tesztpéldányra. A gép működött. Sőt problémamentesen futtatta a Windows operációs rendszert, valamint a telepített táblázat- és adatbázis-kezelő alkalmazásokat. Öt évvel az Intel 386 megjelenése után az Am386 készen állt a bevetésre.

*A cikkben felhasznált illusztrációk, ha másként nem jelezzük, Jeffrey L. Rodengen, The Spirit of Advanced Micro Devices, (Write Stuff, 1998) című munkájából származnak a szerző szíves engedélyével. Courtesy of Jeffrey L. Rodengen, author and Write Stuff Enterprises, Inc., publisher of The Spirit of AMD.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.