Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 14. 10:54

A sárkány közbelép: SOYO P4S-645DX DRAGON ULTRA alaplap

Magyarországon viszonylag kevéssé ismertek a tajvani SOYO alaplapjai, noha nálunk nyugatabbra a cég termékeit a legnépszerűbbek között jegyzik. A cég bevallottan a legfelső kategóriás termékekre koncentrál, a minőség nemcsak magukon az alaplapokon érződik, hanem a csomagoláson, kézikönyvön és az egész körítésen.

Magyarországon viszonylag kevéssé ismertek a tajvani SOYO alaplapjai, noha nálunk nyugatabbra a cég termékeit a legnépszerűbbek között jegyzik. Az 1985-ben alapított cég már az XT-korszakban is saját neve alatt értékesítette alaplapjait, egyszóval a patinás gyártók közé tartozik. A cég bevallottan a legfelső kategóriás termékekre koncentrál, a minőség nemcsak magukon az alaplapokon érződik, hanem a csomagoláson, kézikönyvön és az egész körítésen.

A tajvani cég termékeinek hazai disztribútora az Elbatex - Hun Kft. A nálunk járt SiS645DX chipkészletes P4S-645DX DRAGON ULTRA alaplapot is tőlük kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani.

A SiS645DX az első olyan alaplapi chipkészlet, amely egyaránt támogatja az 533 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 processzorokat és a DDR333 SDRAM memóriákat. A tajvani Silicon Integrated Systems korábban nem éppen gyors chipkészleteiről volt "híres", azonban az utóbbi időben -- főként a Pentium 4-hez szánt lapkakészletek piacán -- a cég teljesen rácáfol korábbi önmagára: sorban jelenteti meg a gyorsabbnál gyorsabb termékeit, amelyeknél végre a stabilitásra sem lehet panasz.

A SiS645DX northbridge chipje PC133, valamint DDR200/266/333 SDRAM memóriákat támogat. A northbridge és southbridge chip egy 533 Mbyte/sec sávszélességű MuTIOL buszon kommunikál egymással. A 645DX chipkészlet southbridge chipje SiS691B névre hallgat, és egy kétcsatornás ATA33/66/100/133 IDE-vezérlőt tartalmaz, és legfeljebb hat USB1.1-eszközt támogat. Az USB2.0-perifériákat a SiS691B változat még nem képes kezelni, az -- a FireWire támogatással együtt -- egyelőre a SiS692 chip "kiváltsága".

Első ránézésre a DRAGON (magyarul sárkány) valami távol-keleti hangulatot árasztó típusjelzésnek tűnik, azonban ez valójában egy rövidítés, amelynek kifejtése az alábbiakban következik:

  • D : DDR333 SDRAM támogatás
  • R : integrált HighPoint HPT372 ATA/133 RAID-vezérlő
  • A : 5.1 csatornás C-Media CMI8738 audiovezérlő
  • G : AGP Pro foglalat
  • O : overclocking, azaz túlhajtási lehetőségek a BIOS-ban
  • N : network, vagyis integrált 10/100 Mbps Ethernet vezérlő

A SOYO csomagolása az egyik legigényesebb, amivel eddig találkoztam. A hatalmas méretű, műanyag fogantyúval ellátott kartondobozban minden alkatrésznek megvan a saját helye. A csomagban az alaplapon kívül egy USB2.0-vezérlőkártyát, a hozzá tartozó kivezetéseket, az integrált 5.1 csatornás audiochiphez tartozó bővítőpanelt, két CD-t, három IDE és egy floppy szalagkábelt, egy hihetetlenül igényes, 170 oldalas angol nyelvű kézikönyvet, egy hátlapot, valamint egy kis csomag hővezető pasztát találni. Természetesen mindent antisztatikus zacskóba csomagoltak, ahogy azt kell.

[oldal:Elsőrendű körítés]

Az ATX kivitelű alaplap egyszerűen gyönyörű, minden porcikájáról, minden alkatrészéről sugárzik a minőség és az igényesség. A fekete nyomtatott áramköri lapon hat lila PCI foglalat, egy AGP Pro aljzat, három DDR DIMM memóriahely, illetve egy Socket478 processzorfoglalat kapott helyet. A hűtőt tartó keretet nem műanyag csapokkal, hanem csavarokkal rögzítették, ráadásul az alaplap hátoldán is merevítéssel látták el. A northbridge chipen aprócska hűtőventilátor található. Az beültetett alkatrészek elrendezése hibátlan, a kondenzátorok katonás rendben sorakoznak, a csatlakozók könnyen hozzáférhetők. További pozitív tulajdonság, hogy az összes aljzat mellett vastag feliratok mutatják, mit hová kell csatlakoztatni, az összeépítéshez a kézikönyvre nem is igazán van szükség.

Egyedül az AGP foglalatba helyezett videokártyákkal kell vigyázni, ugyanis ha a kártya túl hosszú, az megnehezíti a hozzáférést a memóriafoglalatokhoz, illetve a második IDE-csatlakozóhoz. Az általunk használt Leadtek WinFast A250 Ultra TD grafikus kártya pont ilyen volt.

Az integrált audiovezérlőhöz külön bővítőpanel tartozik, amelyen nagy meglepetésre nemcsak a háttér-, center- és mélysugárzóhoz tartozó kimeneteket, illetve optikai és koaxiális S/PDIF kimeneteket találni, hanem S/PDIF bemeneteket is. A koaxiális S/PDIF csatlakozók aranyozottak.

Az alaplap másik érdekessége az a 3,5" vagy 5,25" meghajtóhelyre beépíthető doboz, amelyen négy USB2.0 csatlakozó, valamint az USB- és a hálózati vezérlő állapotát kijelző LED található. Mivel a SiS645DX chipset csak az USB1.1 eszközöket támogatja, a SOYO egy PCI bővítőhelyre illeszthető, VIA chippel rendelkező USB2.0-vezérlőkártyát is mellékel az alaplaphoz, ezt kell összekapcsolni a csatlakozókat tartalmazó dobozzal. Dícséretes, hogy a beépítéshez szükséges összes csavart, alátétet és kábelt mellékeli a gyártó.

Korábban már említettük, hogy az alaplaphoz két CD-t ad a SOYO. Az egyiken a meghajtóprogramok és segédprogramok találhatók, a másikon pedig összesen nyolc felhasználói szoftver kapott helyet: Norton AntiVirus 2002, Norton Ghost 2002, Adobe ActiveShare, Vcom AutoSave, InterVideo WinDVD (próbaverzió), Adobe Acrobat eBook Reader, Adobe Acrobat Reader, Imagemore. Bár a mellékelt tájékoztató szerint a programok csak és kizárólag SOYO alaplapokon használhatók, természetesen bármilyen gépre feltelepíthetők.

[oldal:Szintetikus tesztek: SiSoft Sandra, PCmark 2002]

A tesztkonfiguráció egy 300 Wattos táppal ellátott Chieftec házban kapott helyet, az alaplapokba egy Pentium 4 2,8 GHz processzort szereltünk be, amelyre gyári Intel hűtő fújta a levegőt. A tesztben használt memóriamodul egy 256 Mbyte méretű Micron DDR333 SDRAM volt. A képről egy Leadtek WinFast GeForce4 Ti 4600 grafikus kártya gondoskodott. A szoftvereket egy 20 Gbyte-os Seagate Barracuda ATA III merevlemezre telepítettük fel. Egész hétvégén át tartó tesztsorozatunkhoz magyar nyelvű Windows XP Professional operációs rendszert használtunk, az alaplapi chipkészletek meghajtóprogramjait, illetve az Intel Application Accelerator szoftvert a gyártók által mellékelt CD-ről telepítettük fel. NVIDIA GeForce4 Ti 4600 chipes videokártyánkhoz a 28.32 verziószámú, WHQL minősítéssel rendelkező Detonator XP drivert használtuk.

Tesztprogramjaink közé a SiSoft Sandra 2002 Standard, a PCmark 2002, a SYSmark 2002 irodai, 2D grafikai és multimédiás benchmark, a SPECviewperf 7.0 professzionális OpenGL benchmark, valamint a Quake III Arena, Unreal Tournament 2003 és a 3Dmark 2001SE "játékok" kerültek.

A SiSoft Sandra és a PCmark2002 tesztprogramok segítségével az egyes alaplapok, chipkészletek memória-sávszélességét mértük.

SiSoft Sandra 2002

PCmark 2002

A SiS645DX chipkészletes SOYO alaplap némileg rosszabbul teljesít a SiS648 és Intel i845GE lapkakészlettel szerelt ASUS termékeknél, de bőven túlteljesíti a VIA P4X400 chipsetes P4PB-400FL sebességét.

[oldal:Alkalmazástesztek: SYSmark 2002, SPECviewperf 7.0]

Tesztprogramjaink közé két "professzionális" alkalmazás került, az irodai, 2D grafikus és multimédiás alkalmazásokat futtató SYSmark 2002 és a professzionális OpenGL benchmark, a SPECviewperf. A SYSmark2002 teszt két részből áll, az egyik során egy videókkal, képekkel, flash animációkkal fűszerezett weboldalt állít össze a számítógép, a második részben pedig különféle irodai alkalmazásokat futtat: szöveget szerkeszt, táblázatot és grafikonokat készít, prezentációt állít össze, e-mailt ír, stb.

A SYSmark 2002 csomagban szereplő alkalmazások a következők:

  • Internet Content Creation:
    • Macromedia Dreamweaver 4
    • Adobe Photoshop 6.0.1
    • Adobe Premiere 6.0
    • Microsoft Windows Media Encoder 7.1
    • Macromedia Flash 5
  • Office Productivity:
    • Microsoft Word 2002
    • Microsoft Excel 2002
    • Microsoft PowerPoint 2002
    • Microsoft Access 2002
    • Microsoft Outlook 2002
    • Dragon NaturallySpeaking Preferred v.5
    • Netscape Communicator 6.0
    • WinZip 8.0
    • McAfee VirusScan 5.13

A SPECviewperf 7.0 professzionális OpenGL tesztprogram a következőket tartalmazza:

  • 3ds max (3D modellezés)
  • Unigraphics (műszaki tervezés)
  • Pro / Engineer (műszaki tervezés)
  • DesignReview (építészeti tervezés)
  • Data Explorer (adatvizualizáció)
  • Lightscape (fényhatások szimulációja)

SYSmark 2002

SPECviewPerf 7.0

[oldal:Játéktesztek: 3Dmark, Quake 3 Arena, Unreal Tournament 2003]

Játéktesztként a már unalomig ismert Quake III Arenát, a 3Dmark 2001SE-t, valamint az Unreal Tournament 2003 demóját futtattuk. A Quake timedemo eredményeket kétféle beállítás mellett is megnéztük, egyszer a gyári fastest beállításban, egyszer pedig a menüből elérhető legnagyobb részletesség, 1024x768 pixeles felbontás, 32 bites színmélység és trilineáris szűrés mellett. A 3Dmark 2001 SE és az Unreal Tournament 2003 a gyári alapértelmezett beállításokkal futott.

3Dmark 2001 SE

Quake III Arena

Unreal Tournament 2003

Ezen nincs mit szépíteni: a SOYO P4S-645DX DRAGON ULTRA nem tartozik a leggyorsabb alaplapok közé, úgyhogy akiknek vásárláskor a teljesítmény az első számú szempont, keressenek mást. Jómagam azonban a lassúságot megbocsájtom, egyszerűen annyira lenyűgözött az alaplap és a körítés minősége, igényessége, a bőséges szoftvermelléklet, az apró részletekre való odafigyelés. Nekem ez az alaplap olyan, mint egy galambősz angol lord: igényes, elegáns, megfontoltan teszi a dolgát, de nem szereti, ha sürgetik.

Sajnos a galambősz angol lord meglehetősen borsos árat kér a szolgálataiért: a SOYO P4S-645DX DRAGON ULTRA alaplap ajánlott viszonteladói ára nettó 38.980 forint. Az átlagosnál magasabb árért azonban átlagon felüli minőségű terméket és körítést kapunk, ez teszi a SOYO alaplapot vonzóvá. A magam részéről fenntartás nélkül ajánlom bárkinek, aki egy igényes alaplapot szeretne.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról