Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 9. 16:50

Pentium 4: mobilt vagy ne mobilt?

A márciusi premier után végre Magyarországon is kezdenek feltűnni a Pentium 4 mobil változatára épülő számítógépek. Tesztünk főszereplője a világ első, mobil Pentium 4 processzorral szerelt notebookja, a Dell Inspiron 8200, amelyet DDR SDRAM-mal és GeForce4 Go grafikus processzorral láttak el.

A 2001-es év vártnál kedvezőbb PC-eladási mutatóit egyértelműen a notebookok számlájára lehet írni. Egyre több és több felhasználó dönt úgy, hogy asztali gépe mellé egy hordozható számítógépet is beszerez, mások egyszerűen notebookra cserélik asztali konfigurációikat. A tavalyi évben még a Pentium III volt a legerősebb processzor a hordozható gépekben, azonban idén tavasszal megjelentek az asztali használatra szánt Pentium 4 chippel szerelt notebookok is.

Az asztali gépekbe tervezett chipek használatával jelentős költségeket lehet megtakarítani -- vélik a gyártók. Elemzők szerint az ilyen gépek azok körében számíthatnak nagy sikerre, akiknek már van számítógépük és olyan konfigurációra vágynak, amely nagy teljesítményű, mégis könnyen hordozható. Az asztali processzoros notebookok ötlete eredetileg kisebb, ismeretlenebb nevű gyártóktól származik, akik a magas órajel marketingerejét felhasználva keltették fel a vásárlók érdeklődését.

Március elején aztán az Intel bejelentette mobil Pentium 4 processzorait, amelyek ma már 1,4 és 1,8 GHz közötti órajeleken hozzáférhetők. A chipek a 0,13 mikronos csíkszélességű Northwood magra épülnek, 512 KByte másodszintű cache-t tartalmaznak és 400 MHz-es front side buszt használnak. A mobil Pentium 4 hálózati üzem esetén 1,3 Volt feszültséggel működik, az Enhanced SpeedStep technológiának köszönhetően azonban akkumulátoros használat esetén a működési feszültség 1,2-1,1 Voltra csökken. Az Enhanced SpeedStep, Deep Sleep és Deeper Sleep energiatakarékos technológiák segítségével az Intel elérte, hogy a mobil Pentium 4 lapkák átlagos teljesítményfelvétele mindössze 2 Watt legyen, és a számítógépek a ma kapható akkumulátorokról akár 3 órán át is üzemeltethetőek legyenek.

A mobil Pentium 4 processzorokhoz az Intel az i845MP lapkakészletet ajjánlja, amely külső AGP 4X grafikus chipet, 400 MHz-es processzor-rendszerbuszt, és legfeljebb 1 Gbyte 266 MHz-es DDR SDRAM-ot támogat. Az Intel 845MP az Enhanced Intel SpeedStep technológiát, a Deep és Deeper Sleep energiatakarékos készenléti állapotokat is támogatja. Az Intel 845MP -- amelynek kialakítása a fejlett Flip-Chip Ball Grid Array tokozáshoz igazodik -- 6 db USB port támogatására képes.

Az első, mobil Pentium 4 processzoros számítógépet a Dell mutatta be. Az általunk is megvizsgált Inspiron 8200 modell 1,6 GHz-es processzorral, 256 Mbyte DDR266 SDRAM memóriával, 30 Gbyte-os Hitachi merevlemezzel és az NVIDIA legújabb mobil grafikus chipjével, a GeForce4 Go 440-nel, illetve 64 Mbyte DDR videomemóriával volt felszerelve. A számítógépben összesen három lemezmeghajtó található, a már említett merevlemezen kívül egy floppymeghajtó és egy DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtó. A floppy egység egyébként egy mozdulattal kiemelhető és pótakkumulátorral helyettesíthető.

Az NVIDIA GeForce4 Go 440 a GeForce4 MX 440 mobil változata. A 270 MHz-es grafikus chip mellé 400 MHz-es DDR SDRAM dukál. A memória elméleti maximális sávszélessége 6,4 Gbyte/sec, a chip kitöltési sebessége 540 Mpixel/sec, geometriai feldolgozó sebessége pedig 34 millió háromszög/sec. A GeForce4 Go 440 támogatja illetve tartalmazza a Litespeed Memory Architecture II, Accuview Anti-Aliasing és nView technológiákat.

[oldal:Dell Inspiron 8200]

A számítógép hatalmas Dell feliratú kartondobozban érkezett, amelyben a notebookon és a hálózati adapteren kívül egy 160 oldalas, rendkívül igényes kézikönyv, két telefonzsinór, egy S-video/RGB adapter és számos szoftver kapott helyet a licencszerződések és garancialevelek társaságában. Apró figyelmesség, hogy a Dell az alapkiépítésben kínált fekete mellett négy különféle színű (sárga, kék, lila, szürke) csuklótámaszt is mellékel a géphez.

A meglehetősen nagy méretű, ám mégis elfogadható tömegű (3,7 kg) Dell gép 15 hüvelykes TFT LCD-vel rendelkezik, amely UXGA felbontású, azaz legfeljebb 1600x1200 képpont megjelenítésére képes. Ez a kijelző ismerős lehet egy korábbi Dell-tesztünkből is, ahol csak szuperlatívuszokban tudtam megemlékezni róla, és ez most sincs másképp. A fényereje megfelelő, a kontraszt tökéletes, a színek gyönyörűek. Az Inspiron 8200 billentyűzete kellően nagy, kényelmes rajta gépelni. A kurzor mozgatására touchpad és egy "pöcökegér" is rendelkezésre áll, mindenki megtalálhatja a számára kényelmes változatot, vagy ha mégsem, soros, PS/2 vagy USB felületű egeret csatlakoztathat a géphez.

Számomra a gép egyik kellemes meglepetése volt a soros port, elsősorban azért, mert alapkiépítésben számos kéziszámítógép soros adatkábellel rendelkezik, és így semmi nem áll az információcsere útjába. A Dell gépben természetesen beépített modem és Ethernet-vezérlő is található, és két PC-kártya, párhuzamos nyomtató és dokkolóállomás is csatlakoztatható hozzá. Az infravörös port megléte magától értetődő.

A beépített hangchiphez természetesen sztereó hangszóró tartozik, amely, valljuk be, nem nyújt éppen audiofil élményt. Természetesen beépített mikrofon is van a gépben, de külső mikrofont, hangszórót is csatlakoztathatunk. Az Inspiron 8200 két USB és egy FireWire (IEEE 1394) csatlakozóval rendelkezik és VGA valamint S-Video csatlakozóval is felszerelték. Az S-Video kimeneten megjelenő jelet a mellékelt átalakító segítségével akár RGB formátumban is levehetjük, ha erre támad kedvünk. A géphez csatlakoztatott monitor, projektor, lapos kijelző vagy tv segítségével alkalmunk van kihasználni az nView több megjelenítőt támogató technológia előnyeit.

A Dell Inspiron 8200 gyárilag előre telepített Windows XP Professional operációs rendszerrel kerül forgalomba, és szerencsére a mellékelt szoftverek listája is elég bőséges: Norton AntiVirus 2002, Intervideo WinDVD, Microsoft Works és Roxio Easy CD Creator 5 teszi egyszerűbbé és kényelmesebbé a felhasználó életét. A nagy gyártókra egyébként amúgy sem jellemző a szűkmarkúság, már ami a szoftvermellékletet illeti.

[oldal:Mitac MiNote 8175]

Szerkesztőségünk korábban már vedégül látott egy 2,2 GHz-es asztali Pentium 4 processzorral szerelt Mitac notebookot, azonban annak a modellnek még 14 hüvelykes kijelzője volt. Most egy 15 colos SXGA megjelenítővel szerelt változat (MiNote 8175) volt a vendégünk, amelyben már 2,4 GHz-es processzor működött. Az Intel i845 alaplapi chipsetre épülő konfigurációban 1 GByte PC133 SDRAM található, a grafikáról ATi Mobility Radeon (M6-M/D) videochip gondoskodott, amely 16 MByte DDR SDRAM memóiával gazdálkodhatott. Az általunk tesztelt számítógépen 20 Gbyte kapacitású IBM merevlemez volt, illetve egy Sony DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtó. Érdekesség, hogy a Mitac gépben nem volt floppymeghajtó, ez már az új idők kezdete lenne?

A 15 hüvelykes kijelzővel szerelt Mitac masina szürke és égszínkék színekben pomázik, és igazán elegáns megjelenésű, talán csak az íveket felejtették le róla a designerek: szögletes formája és az előlapon található hangszórók ósdi orsós magnót juttatnak eszembe. A fedelet felhajtva azonban ez az érzés megszűnik, kinyitott állapotban a gép tényleg nagyon szép.

A Mitac gép kijelzője bár szintén 15 hüvelykes, legfeljebb csak 1400x1050 pixeles felbontásra képes, és mondanom sem kell, hogy minden tekintetben elmarad a Dell Inspiron 8200 megjelenítőjétől. A gép bővítőcsatlakozói semmiféle meglepetéssel nem szolgálnak: a szokásos PC-kártya foglalaton, párhuzamos porton, USB aljzatokon, FireWire csatlakozón és tv-kimeneten kívül csak egy D-SUB monitorcsatlakozót találunk. A kommunikációs lehetőségeket beépített Realtek RTL8139 Ethernet-vezérlő, PCTEL 56k modem és egy infravörös port biztosítja.

[oldal:A tesztek]

Teljesítménytesztünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy a lényegesen gyorsabb asztali processzorral, de ugyanakkor lassabb memóriával szerelt Mitac gép képes-e lépést tartani a sokkal kiegyensúlyozottabb alkatrészekből összerakott, mobil Pentium 4 processzorral szerelt Dell masinával. Másképp: mobil vagy nem mobil?

SiSoft Sandra

PCmark2002

PCmark2002

3Dmark2001 SE

Összességében azt kell lássuk, hogy a lényegesen gyorsabb processzorral rendelkező Mitac MiNote a "nyers" CPU-tesztekben erősebbnek bizonyul, azonban az egész rendszert megdolgoztató benchmarkok esetében a Dell Inspiron magasan vetélytársa fölé kerekedik. Ez legfőképpen a DDR266 SDRAM memóriának és a 64 MByte videomemóriával gazdálkodó GeForce4 Go 440 grafikus processzornak köszönhető.

A Mitac MiNote gépek már 399 ezer forintért kaphatók, de az általunk tesztelt, 15 hüvelykes SXGA megjelenítővel és 2,4 GHz-es Pentium 4 processzorral szerelt modell ára 799 ezer forint. A Dell Inspiron 8200-ért nettó 859 ezer forintot kell leszurkolni. Ennek fényében számomra egyértelmű, hogy a Dell notebookja sokkal jobb választás, hiszen a kijelzője egyértelműen a legjobbak közé tartozik -- ha nem a legjobb --, rendszerteljesítménye kiváló és bőséges a szoftvermelléklete. Mindezek simán ellensúlyozzák 60 ezer forinttal magasabb árát, sőt.

A számítógépek megvásárolhatók a Notebook.hu Kft. üzletében, az I. kerület Attila út 117. szám alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról