:

Szerző: roberto

2002. április 17. 09:18

Egy értelmes rendszer: UHU-Linux

Olvasóink közül sokan hallhattak már egy magyar fejlesztésű Linuxról, az UHU-ról. A rendszer első nyilvános bétájának megjelenése apropóján lapunk a UHU-Linux fejlesztőivel készített interjút, amelyből szinte minden kiderül a legújabb magyar Linuxról.

Honnan a név? Csak nem arra céloztok ezzel, hogy ez végre egy "értelmes" disztribúció?

Melyik változat érdekli az olvasókat? :) Eredetileg egyébként a "juhhu!" felkiáltásból származik, abból tisztult le. Utólag kitaláltunk egy másik verziót is: "linUx HUngary". Mindenki döntse el, hogy melyik szimpatikusabb neki...

Melyik nagy Linuxra fog leginkább hasonlítani az UHU-Linux?

Mindegyikre és egyikre sem. Mindegyikre, mert az ismert csomagok itt is megtalálhatóak (ha mégsem, akkor kérjük felhasználóinkat, hogy jelezzék, és megtalálható lesz). Viszont egyik disztribúciót sem akarjuk másolni. Azért kezdtünk új rendszer építésébe, mert mindegyikben találtunk olyan jellegzetességet, ami nekünk nem tetszett, de biztosan lesznek olyan elemek, amelyek láttán egyesek hasonlóságot vélnek majd felfedezni egyik vagy másik nagyobb disztribúcióval. A csomagkezelőnk a dpkg, így ebben egyértelműen a Debianra hasonlítunk, az init szkriptek sajátok, a runlevel beállítás megint a Debianban megtalálható file-rc csomagon alapul. A hardverfelismerésben a Mandrake megoldásai tetszettek.

Közzétettetek egy UHU licencet. A licenc első olvasásra a GNU GPL fordításának tűnik (leszámítva a GPL 8-10-es pontjainak hiányát). Miért volt szükség saját licencre? A rendszer mely részeire fog UHU licenc vonatkozni?

Saját licencre azért volt szükség, mert sajnálatos módon a GNU GPL ütközik a magyar törvényekkel. Egy ügyvédre bíztuk a dolgot, ő ezt hozta ki belőle. Értelemszerűen az UHU licenc csak az általunk készített programokra vonatkozik, minden más alkalmazás a saját licence alatt jelenik meg nálunk is.

Körülbelül két hónapja jeleztétek a hazai linuxos közönségnek, hogy szabadon felhasználható magyar betűtípusokat, sőt: betűmetsző tipográfusokat kerestek. Történt-e előrelépés az ügyben?

Sajnos továbbra is keressük ezeket a betűtípusokat. Egyelőre nem készítettünk saját fontcsomagot, mert nem egyszerűen olyan betűtípusok kellenek, amelyek esztétikusan néznek ki -- helyesen is kellene működniük ISO-8859-2-ben. A cél az, hogy minden területen ékezethelyes legyen a disztribúció. Betűkészleteket tartalmazó csomagnak addig nincs értelme, amíg nincs az alap 5-6 betűtípusból jó minőségű ékezetes változat.

Köztudott, hogy teret adtok a magyar fejlesztésű programoknak az UHU-Linuxban, hogy áll pillanatnyilag a hazai termés begyűjtése?

Gyűjtjük, rendezzük, csomagot készítünk belőlük. Jelenleg a tesztelésük is zajlik már. Egy-két héten belül -- amelyik programról már kaptunk hírt (azaz kint van a honlapon a link) és fellelhető belőle működő verzió -- készül csomag, és ha a gazdája nem haragszik meg érte, akkor bekerül a disztribúcióba is. Ezeket az UHU-béta még nem fogja tartalmazni, de a lefordított csomagokat kirakjuk a netre, tehát azonnal ki lehet őket próbálni.

[oldal:További kérdések]

Nagyszerű képernyőképeket látni a honlapotokon a vezérlőpanelről. Ez teljesen új fejlesztés vagy volt már valamilyen alap, amelyre építhettetek?

Köszi a dicséretet. Mind a telepítő, mind a vezérlőpanel saját fejlesztés. Az alap? Az alap a GTK+ volt.

Lesznek-e a rendszerben konzolos konfigurációs eszközök? Vagy marad a jó öreg vi?

Készül... A grafikus verzió lesz átírva konzolra. Úgy gondoljuk, hogy aki kizárólag konzolon tevékenykedik, az ért valamicskét a rendszerhez, és nem akar varázslókkal hadakozni, így a konzolos változat a terveink szerint későbbre marad.

Az internetre kitett képek alapján az UHU GTK-alapú grafikus felülettel mindenképp fog rendelkezni. Lesz-e más is? Törekedtek-e a GTK+/GNOME programok előnyben részesítésére?

Mindenképpen előnyben részesítjük a GTK+/GNOME-alapú programokat, és elsősorban grafikus felületként is ezt támogatjuk. De lesz természetesen Qt/KDE is. Ablakkezelőként (az említetteken kívül) a Blackbox, a WindowMaker és az IceWM jött szóba.

Lesznek-e konkurens programok a rendszerben (pl. Sendmail-Postfix, Apache-Thttpd, MySQL-PostgreSQL, GNOME-KDE, KOffice-OpenOffice-GNOME Office stb.)?

Az alapgondolat az volt, hogy ne legyen egyáltalán ilyen ütközés, de ez mára változott. Van GNOME is, KDE is. Lesz KOffice, GNOME Office és OpenOffice.org egyaránt. Jelenleg az OpenOffice.org van a CD-n, kiegészítve a magyar ispell szóellenőrzővel. Azon vagyunk, hogy minél kevesebb ilyen konfliktus legyen, hiszen nem profiknak, hanem kezdőknek szánjuk a disztribúciót, akiknek elég, ha egy dologra egy megoldás van. További szempont részünkről, hogy egyetlen CD-n szeretnénk látni a disztribúciót, ezért is fontos, hogy ne menjen el hely azonos tudású programokra.

Lesznek-e védjegyzett és/vagy kereskedelmi termékek a rendszerben (pl. MagyarOffice, StarOffice, Acrobat Reader, Netscape, RealPlayer stb.)?

Nem. Az UHU ingyenes, és az is marad, így nem lesz benne nem ingyenes, nem szabad forráskódú program. Ez alól csak magyar fejlesztésű programok vagy széles körben használt programok lehetnek kivételek, de ezek is csak akkor, ha ingyenesen terjeszthetőek és használhatóak. Az első verziókban nem lesznek ilyen kivételek sem.

Mostanában elég sok kritika éri a fordítókat. Az UHU-Linuxban GCC 2.95, 2.96 vagy 3.x van? Egyáltalán lesznek a CD-n fejlesztői csomagok vagy tisztán desktop felhasználóknak készül a rendszer?

A legfrissebb verziót szeretnénk mindenből nyújtani, de a legfontosabbnak a stabilitást tartjuk. Jelenleg minden programot, csomagot a 2.95.3-as GCC-vel fordítunk, és ha lesz a CD-n GCC, akkor ez a verzió kerül rá. Megpróbálunk mindent rátenni a CD-re, de lehet, hogy később lemarad néhány, esetleg az összes 'dev' csomag. Természetesen az FTP-n ott lesz minden, de az ISO-ból előfordulhat, hogy ki kell hagynunk néhányat, mert tényleg szeretnénk 1 CD-ben tartani a disztribúciót.

[oldal:Kivezető kérdések]

Mi lesz a specialitásotok? (Azon kívül persze, hogy ez egy magyar nyelvű rendszer lesz) Miben érzitek különösen jónak az UHU rendszert?

Egyszerű, átlátható rendszer építése a célunk, egyszerű és gyors telepítővel, jó hardverfelismeréssel. Reméljük nemcsak számunkra lesz áttekinthető, hanem más is könnyen át fogja látni, hogy mi, hol és miért van.

Menyire veszitek figyelembe a linuxos szabványokat, például a Linux Standard Base (LSB) ajánlást?

Mindig szem előtt tartottuk a szabványokat és a bevett szokásokat, mert nem szeretnénk kilógni a sorból. Mivel nincs két egyforma disztribúció, ezért elmondhatjuk, hogy mi sem vagyunk különbözőbbek, mint mások. Jelenleg azon vagyunk, hogy az első béta kint legyen, és széles körben is megkezdődhessen a tesztelése. Ha minden működni fog, akkor a három legfontosabb dolog a csomagfüggőségek pontosítása, az FHS-kompatibilitás (Filesystem Hierarchy Standard), és az LSB követelményeinek való megfelelés lesz.

Mennyire lesz magyar az UHU-Linux?

A fordítások jelentős részét másoknak köszönhetjük (így ezek ismerősek lehetnek más disztribúciókból is), de néhány programot mi is magyarítottunk.

Hogy áll a rendszer az erőforrásokkal, mekkorák az igényei?

Minimum 100 MB HDD. Ennyi most az alap install, ez reményeink szerint csökkenni fog. Egyik fejlesztőnknél otthon P166MMX-en, 32MB RAM-mal, egy PCI-os, 4MB-os videokártyával, kb. 350 MB-on, Blackboxszal megy a rendszer; egy másiknál 486DX4-en, 32MB RAM-mal, és teszteltük már hasonló kaliberű laptoppal is... 32MB RAM-nál a KDE és a GNOME eléggé belassul, tehát ennél több memóriát javasolunk, ha valaki ezeket választja. Maximálisan, ha mindent feltelepítünk a CD-ről, akkor 1-1.5 GB elegendő a rendszernek, de ebben már a fejlesztői dolgok, az irodai csomagok, minden benne van. Az erőforrásigénye, ha egy átlagos rendszert szeretne valaki felrakni, semmiben sem különbözik más disztribúcióktól.

Körülbelül mennyibe fog kerülni egy UHU-Linux?

Nekünk nagyon sok időbe. Egyébként pedig teljesen ingyenes, és egyelőre nem is tervezünk kereskedelmi verziót.

Végül: mikor jelenik meg az OS?

Az UHU-béta1 már elérhető azok számára, akik korábban jelentkeztek nálunk tesztelésre, illetve jelezték letöltési szándékukat. Reméljük, hogy a visszajelzések alapján sikerül stabillá tenni a rendszert, és egy-két hónapon belül véglegesíthetjük az UHU-t!


Amennyiben sikerült felkelteni az Olvasó érdeklődését, és az Olvasó esetleg Felhasználóvá szeretne átalakulni, bízvást irányíthatjuk az UHU Linux weboldalaira, ahol a nagyszerű metamorfózis minden kelléke fellelhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.