Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Szabadságharc

roberto, 2001. december 16. 23:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

7. oldal: GNU/Linux

Régi adósságot törlesztek ezzel az írással. A cikk elejéhez visszakanyarodva: a szabad szoftverek hívei állandó harcban állnak a természetes nyelvekkel, próbálják a jelölőt a jelölthöz kapcsolni, változó sikerrel. Nekem is ez a gondom. A GNU/Linux. Mert ez lenne a becsületes neve annak, amit egyszerűen csak Linuxnak szokás hívni. A Szabad Szoftver Alapítvány legjobb emberei, Stallman és mások is folyamatosan kérik, ne feledjük el: a Linux önmagában nem egy teljes operációs rendszer, csak egy rendszermag. Ahhoz, hogy operációs rendszer legyen belőle, nagyon sok dolog kell még: libek, fordító, shell, programok... A Linux az a rendszermag, amit a GNU rendszerelemek és programok tettek naggyá, ismerjük el a GNU projekt munkáját, a szabad programokba fektetett rengeteg energiát azzal, hogy GNU/Linux-nak nevezzük a rendszert!

De hiába, nem megy, mert annyira hosszú, nehézkes és kitekert ez a gnúszleshlinuksz, hogy soha nem használom. Talán nem is az én hibám. Igen, egyre biztosabb vagyok benne, nem az enyém: mindent rákenek a nyelvi gazdaságosságra.

Pötyögő gnú
Hacker gnú (Jamal Hannah)


v 1.1 -- Copyright (c) 2001, Karsai Róbert.
A szöveg a GNU Free Documentation License 1.1 (vagy bármelyik későbbi verzió) feltételei szerint másolható, terjeszthető és módosítható. A szöveg másolatainak és a belőle származtatott munkáknak szintén a GNU Free Documentation License feltételeivel kell megjelenniük, a licenc változatlan másolatát és ezt a copyright-megjegyzést mellékelni kell hozzájuk.

A dokumentum és a mellékelt GNU FDL licenc egyetlen fájlba csomagolva is letölthető. A szövegben felhasznált képek a GNU projekt webhelyéről származnak (http://www.gnu.org), rájuk nem az itt leírt feltételek vonatkoznak.

Szólj hozzá a fórumban!

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.