Szerző: Ady Krisztián

2001. július 21. 19:14

Alcatel One Touch 701 - pillekönnyű, ám mégis nehézsúlyú

Az Alcatel legújabb sorozatú telefonjai végre szakítottak a hagyományos formákkal. Kecsesebbek, szebbek lettek, akár a 300-as, akár a csúcsmodell 700-as sorozatot nézzük. A régóta becserkészett, hőn áhított - és végre megszerzett - Alcatel 701-essel szerzett tapasztalatokról olvashatnak a következő oldalakon...

Alcatel. Sokan csak legyintenek, ha meghallják ezt a márkanevet, főleg ha mobiltelefonról van szó. Tény és való, a Nokia és az Ericsson gyors termékciklusával nem volt képes lépést tartani a francia gyártó. One Touch Club, Easy, Max telefonjaik meglehetősen furcsa megoldásokat alkalmaztak, kialakításuk, külalakjuk a mai divattrendeket nem követték, maradtak a szögletes, konzervatív formáknál.
Szerencsére a francia vállalatnál is felismerték, hogy nagyon gyorsan változtatni kell ezen a helyzeten. Teljesen megújult külsővel 3 fő sorozatot jelentettek meg eddig, a 300-as alsó kategóriát megcélzó sorozatot, az 500-as, és a 700-as csúcsmodell(eke)t. Az Alcatel honlapján pedig már látható előzetes az 511-es, minden igényt kelégítő új készülékről is.

A régi készülékek használói furcsa módon ragaszkodnak az Alcatelekhez. Sokan elképzelni sem tudják, mit lehet szeretni egy divatjamúlt, igen furcsa tónussal szóló, nem éppen kiváló hangminőséget nyújtó telefonon. Pedig már a régi sorozat darabjai is jó pár kiváló szolgáltatással bírtak: kétirányú kihangosítás, nagyfokú megbízhatóság, rezgő hívásjelzés, hogy csak az általánosabbakat említsem.

Az általam tesztelt 701-es jelenleg az Alcatel csúcsmodellje. Szolgáltatásai a használhatóságra vannak kihegyezve, mint ezt látni fogjuk, a nagyon szép (egyesek szerint nőies) külső minden csicsától mentes belsőt takar. Ebben a telefonban nem találunk dallamszerkesztőt, nincs oplogó és képküldési/fogadási lehetőség, sőt, minő arcátlanság, még játék sincs. Egy sem. Van viszont több olyan szolgáltatás, melyek könnyíthetnek az aktív felhasználó napi teendőinek intézésében, feleslegessé teszik a címek külön tárolását, könnyíthetik a napi kommunikációt.

[oldal:Külsőségek]

A telefon kicsi és könnyű. 88 grammjával (ebben az akkumulátor is benne van) igazán pehelysúlyú, ingzsebben is nyugodtan hordható. A kis méret szerencsére nagy kijelzővel párosul. A kijelző mérete 30x25 mm, melyen a funkcióktól függően sok információ elfér: SMS olvasása közben 8 sorban jelenik meg az üzenet.

A telefon 103 mm x 42 mm x 20 mm méretű, bár ez így nem egészen igaz: ebben a magasságban nincs benne az enyhén hátrafelé ívelő 16 mm-es külső antenna.

A 20mm-es vastagság sem lebecsülendő, a gyárilag Li-Polymer akkumulátor ebből 7, azaz 7 mm-t tesz ki. Ilyen apró méretek ellenére is kitűnő készenléti (300 óra) és beszélgetési időt (7 óra 30 perc) kínál ezzel az akkumulátorral a készülék - a sajtóközlemény szerint ideális esetben, a valóságban ugye ennek jó, ha a fele igaz.

A készüléken csupán pár gombot találunk, melyekkel a készüléket kezelhetjük. A középső, 5-állású navigációs gomb - négy irány, plusz "OK" kattintás - mellett egy "C" jelzésű törlő/visszalépő, egy hívásfogadó és elutasító/megszakító gomb, valamint a jobb felső részen egy "személyes" gomb található. A készülék oldalán az aktív flip nyitógombját, és egy többfunkciós gombot találhatunk, melyek közül utóbbi a flip alatti számgombokkal egyetemben világítást is kapott a kijelzővel együtt - Alcateléknél megszokott módon narancs színben.

A készülék házának illesztései jók, nem "lötyögnek" az alkatrészek. Kivétel ezalól a flip, mely becsukva is mozog picit, kinyitva pedig jelentős holtjátékkal rendelkezik oldalirányban. A flip aktív, tehát a hívásfogadást és megszakítást egyszerű nyitással és zárással elintézhetjük. Az előlap nem cserélhető, így mindenki a saját ízlésvilágának színei szerint válasszon a lehetséges 4 variációból, utólag ezen már csak festéssel, vagy készülékcserével lehet változtatni.

Hogy mennyire bírja a strapát? A készülék eddig nem landolt magasról keményebb felületen, így erről egyelőre (szerencsére) nem tudok nyilatkozni...:)

[oldal:Kezdő vagy bajnok?]

A menüvel való ismerkedést az OK gomb lenyomásával kezdhetjük meg. A menü megjelenése két formátumban lehetséges, egy kezdők számára létrehozott, könnyen vezérelhető, szöveggel magyarázott és animált menütípus, valamint egy haladók által használható, 10 "ikonból" álló tisztán grafikus rendszer. Ez csak a főmenüre vonatkozik, ez alatt minden további menüpont egyforma.

Akármelyik megoldást is válasszuk, a 4 irányú navigációs gombbal könnyedén lépkedhetünk a menüben. A belépéskor mindig a Telefonkönyvnél találjuk magunkat. Kivétel ezalól valamilyen esemény, pl. SMS, nem fogadott hívás, hangposta üzenet, de erről később. Ezután sorban lefelé az Esemény, Határidőnapló, Üzenetek, Menü (beállítások), Hangos emlékeztető, Hangosítás, Számológép/Valutaváltó, Internet, Szolgáltatások (SIM Toolkit) menük és "alkalmazások" következnek.

Mielőtt a szolgáltatásokat ismertetném, ejtenem kell néhány szót egy számítástechnikában jártas érdeklődők számára "fontos" paraméterről: a készülék 32 MB memóriával rendelkezik, mely dinamikusan oszlik meg az alkalmazások között.

Ennek köszönhetően a telefon maximálisan kb. 500 telefonkönyv-bejegyzést VAGY kb. 500 SMS-t VAGY kb. 1200 határidőnapló bejegyzést képes tárolni. Ugyanezt a memóriát használja a 6x10 mp-nyi hangos emlékeztető funkció, valamint a 10 hanghívás is, de ez utóbbiak teljesen kihasználva is maximum 8-10% memóriaterhelést jelentenek, így nem kell aggódnunk, a rendelkezésre álló hely szinte végtelennek tűnik.

A telefonban jelenleg 11 határidő-bejegyzés, 41 többé-kevésbé feltöltött telefonkönyv-rekord, és 69 SMS található. Hangos emlékeztető nélkül, de az összes hanghívást bekonfigurálva is mindössze 20% a memóriakihasználás.

[oldal:Telefonkönyv, események]

A telefonkönyv alapesetben négy különálló részre oszlik. A SIM-kártyán kívül egy általános, üzleti, és személyes "telefonkönyv" található a készülékben, melyeket kibővíthetünk saját telefonkönyvekkel is. 11-nél megálltam, így gondolom ennek is csak a memória szabhat határt. Természetesen mindegyiknek saját nevet adhatunk.

Az általános telefonkönyvben az összes készülékben található rekord szerepel, függetlenül attól, melyik alkönyvben helyezkedik el.

Új bejegyzést bármelyik telefonkönyvben állva az OK gomb megnyomása után megjelenő menüből választott "Új bejegyzés" menüponttal készíthetünk, mint ahogy ez várható volt. Ugyanebből a menüből tudjuk az éppen aktuális bejegyzést áthelyezni egy másik, akár általunk létrehozott telefonkönyvbe.
A SIM kártyán tárolt bejegyzések másolódnak, nem pedig áthelyeződnek, s természetesen a kiegészítő adatok is csak a saját telefonkönyvben tárolt rekordokhoz vihetők fel. Hanghívás sem tartozhat SIM kártyán tárolt számhoz.

Egy rekordhoz rengeteg adat tartozhat:
  • Családi név
  • Keresztnév
  • Mobil
  • Munkahely
  • Otthon
  • Telefon
  • Fax
  • Pager
  • Egyéb
  • E-mail 1
  • E-mail 2
  • Vállalat
  • Beosztás
  • Cím
  • Város
  • Állam
  • Irányítószám
  • Ország
  • Megjegyzés
  • 1. sz. info
  • 2. sz. info
  • 3. sz. info
  • 4. sz. info
Ennyi megadható adat még egy menedzserkalkulátornál is ritka, nemhogy egy telefonnál. Ha egy adott névhez több telefonszám is tartozik, hívás vagy SMS küldése esetén a telefon egy kis ablakban felkínálja a választás lehetőségét. A hanghívás szintén hozzárendelhető egyetlen név, akár több számához is.

Az adott rekord megtekintése során 5 sornyi adatot látunk egyszerre, a telefonszámok előtt az adott szám típusának nevével, míg az egyéb adatok ezután egy-egy új sorban kiírva következnek.

Események

Az Esemény menüpont egy átfogó táblázatban teszi áttekinthetővé a távollétünkben történt dolgokat. Itt láthatjuk, hogy számszerint mennyi hangüzenetünk érkezett hangpostafiókunkba, hány darab SMS vár olvasásra, mennyi nem fogadott hívásunk volt, mennyi az esetleges meghallgatásra váró hangos emlékeztetőink száma, valamint a WAP-ról érkezett figyelmeztetések is innen érhetőek el egy gombnyomással. Mindegyik ikonon "OK" gombot nyomva az adott "alkalmazásba" kerülünk.

A híváslisták megtekintését innen, vagy a hivásindító/megszakító gomb megnyomásával csalhatjuk elő. Külön listázza a telefon az indított, a fogadott és a nem fogadott hívásokat. Az indított hívások tárolóját csak teljes egészében lehet üríteni, míg a nem fogadott és fogadott hívásokat egyesével törölhetjük ki a telefonból.

Sokan nem tudják, hogy bejövő hívás esetén a "C" gombbal a telefon elnémítható anélkül, hogy a hívást eldobtuk volna. A 300-as Alcateleken is működik!

A telefonon hívás közben is elérhetjük üzeneteinket, a telefonkönyvet és a határidőnaplót. Nincs többé papír és ceruza keresgélés, csupán a kihangosítást kell aktiválni, és már írhatjuk is a telefonkönyvbe a lediktált számot...

[oldal:SMS, Határidőnapló]

Az Üzenetek menüpont négy részből áll, melyek között oldalirányban lépkedhetünk. Az első résznél saját SMS-t írhatunk, vagy az 5 előre megírt SMS-t másolhatjuk a szerkesztőbe. A másodikon olvasatlan (vagy éppen olvasott) SMS-einket kezelhetjük, a harmadikon küldött és el nem küldött SMS-einket találhatjuk meg. A negyedik menüpontban a paramétereket változtathatjuk meg (érvényesség ideje, SMS-központ száma), valamint itt készíthetünk csoportokat.

Csoportos SMS küldésére is van ugyanis lehetőség, így ha egy SMS körlevelet szeretnénk küldeni, egy kattintással megtehetjük ezt. Mint ahogy már említettem, rengeteg SMS fér el a készülék memóriájában. Sajnos az írás közben nem kapunk tájékoztatást a 160-ból még felhasználható karakterek számáról, s a prediktív szövegbevitel is csak angol nyelven érhető el.

Szótár létrehozására, bővítésére szerencsére van mód és lehetőség. A szöveges üzenetek között szintén oldalirányban navigálhatunk, lefelé kattintva pedig olvashatjuk az első két soron kívüli részt is. Ekkor már 8 sornyi szöveg jelenik meg, mely a nagy kijelzőnek köszönhetően igen jól olvasható.

Az SMS írása közben az alsó sorban megjelenik a lenyomott gomb teljes karakterkészlete, s látjuk, hogy éppen melyik karakter fog megjelenni tétlenség esetén. Nagyon hasznosnak érzem ezt a megoldást, sokkal kisebb hibaszázalékkal és gyorsabban lehet vele SMS-t írni, főleg, ha valaki ékezeteket is használ. A kis- és nagybetűk között a kettőskeresztel válthatunk át.

A megírt SMS-be könnyedén illeszthetünk be számot (névvel együtt) a telefonkönyvből is. SMS írása közben a tartalom elvesztése nélkül böngészhetünk a határidőnaplóban. Végül lehetőségünk van telefonkönyvből választott címre, saját magunk által beírt számra, több számra (ekkor egyesével megadhatjuk a számokat) és előre definiált csoport számára elküldeni az üzenetet.

A telefon képes a kapott SMS törzséből is számot menteni a telefonkönyvbe.

Határidőnapló

A telefon rendelkezik egy határidőnaplóval is, melybe fontos teendőinket rögzíthetjük. A Határidőnapló menüpont kiválasztásánál az adott napnál fogjuk találni magunkat, a napi időpontok felsorolásával. Oldalirányban lépve a menüben a napi kijelzést hetire és havira válthatjuk fel, heti kijelzés esetén az adott hét száma is megjelenítésre kerül. A Heti kijelzésnél az "OK" gombra megjelenő menüben a megtekintést választva az adott hét első napjára visz el a telefon, ahol a lefelé gombbal végiglapozhatjuk az adott hét teendőit. A megtekintés helyett grafikus menüpontot választva egy táblázatot kapunk, oszloponként egy-egy nappal, soronként 2-2 órával. Itt áttekinthető az egész hét időpontjainak összessége. Az adott jelzésre ráállva a legfelső sorban megjelenik az időponthoz felvitt szöveg első 16 karaktere is.

A napi kijelzést szintén kérhetjük grafikusan, ez az adott nap reggel 8 órájától este 20 óráig ad áttekinthető táblázatot.

A Havi kijelzésnél csak grafikus kijelzést választhatunk, ahol hagyományos havi naptár formában, vastagított számokkal jelzi a készülék, ha időpont van az adott napra bejegyezve.

Az adott időpontnál szabadon konfigurálhatjuk, mennyi idővel korábban kérünk figyelmeztetést: 5, 10, 15, 30 perc, 1-12 óra, 1 vagy 2 nap. Akár ki is kapcsolhatjuk a figyelmeztetést.

Az adott időponthoz 150 karakteres megjegyzést fűzhetünk. Az időpontnak 3 "típusa" van, a hagyományos időpont, a születésnap és a hívás. A születésnap esetén a telefon minden évhez automatikusan hozzárendeli az adott időpontot, a hívásnál pedig a figyelmeztetést követően egy sima hívásindító gombnyomással megkezdhetjük az adott - telefonkönyvben szereplő - személy hívását.

A Határidőnapló egy Teendők listájával is rendelkezik. Ide egyszerű szöveges megjegyzéseket írhatunk be, melyeknek prioritást is adhatunk, fontos, nagyon fontos, kevésbé fontos ikonokkal, ezek megjelennek az adott teendő sora előtt. Határidőt is konfigurálhatunk. (Eg-nek jól jönne egy ilyen telefon...:) A már elvégzett teendőket kipipálhatjuk, vagy egyszerűen kitörölhetjük. Kategóriákat is létrehozhatunk, így szortírozhatjuk teendőinket, s az egyes kategóriákat külön-külön megnézhetjük, köztük a teendőket átmozgathatjuk. A Teendők közé felvitt sorokhoz riasztás nem rendelhető. A szöveges teendőn kívül itt is felvihetünk hívás típusút, melyre szintén igaz, hogy egyetlen gombnyomás elég a tárcsázáshoz.

A Határidőnapló beállításait egy ötödik menüpontban találhatjuk meg. Itt bekonfigurálhatunk 5, 10, 15, 30 perces figyelmeztetést a riasztás előtt, bár hiába aktiváltam, a készülék nem figyelmeztetett. Itt adhatjuk meg a nap kezdő óráját (ezt kínálja fel alapból a készülék új időpont felvitelekor), a hét kezdő napját (vasárnap vagy hétfő), az év kezdő hetét (jan. 1., első 4 napos hét, első teljes hét). Itt konfigurálhatjuk a teendőink rendezési feltételeit (elvégezve vagy sem, határidő/prioritás).

[oldal:Hangos emlékeztető, hangosítás, Internet]

A telefon 6x10 másodpercnyi, azaz összesen egy percnyi "diktafonnal" rendelkezik. Először nem győztem keresni, vajon hol is lehet felvenni ezeket az emlékeztetőket, hiszen ez a menüpont csak a lejátszásra, az adott emlékeztető elnevezésére, törlésére szolgál. Itt jön képbe a készülék oldalán található megvilágított gomb.

A gomb többféle funkciót is betölt. Hívás közben benyomva elérhetjük a kihangosítást, alaphelyzetben pedig a hanghívás funkciót indítja el. Hosszan nyomva történik meg a csoda: egy hangjel elhangzása után megkezdődik a 10 mp-es felvétel.

A visszahallgatás tehát ebben a menüponban történik. Itt sorban, egymás mellett találhatjuk meg a felvett emlékeztetőket, s ezeknek nevet is adhatunk. Lejátszáskor az oldalsó gombbal aktiválhatjuk a kihangosítást, furcsa módon ez a szolgáltatás menüjébe nem került bele. Úgymond nem dokumentált funkció. A rögzítés dátuma és ideje alapban szerepel a felvétel mellett.

Hangosítás

A telefon egyik meglepő tulajdonsága, hogy nincs benne dallamszerkesztő. A beépített 32 dallam ismerős lehet az eddig is Alcatel telefont használóknak. A hangerő igen tág határok között álítható, a leghangosabb esetén bizony a szomszéd is meghallja, ha hívásunk van. Irtózatosan nagy a maximális hangerő!

A telefon rendelkezik az igen diszkrét rezgő hívásjelzéssel is. Sok választási lehetőségünk van: normál mód esetén egyszerűen csak megszólal a beállított dallam a beállított hangerőn. A diszkrét jelzésnél a beállított hangerőre fokozatosan felhangosodó csipogás után szólal meg a dallam. Rezgő mód esetén tisztán rezgés, rezgő és dallam esetén 2 rezgés után egyre hangosodó dallam jelzi a hívást. Rezgő + dallam esetén pedig a rezgés mellett megszólal rögtön a dallam is, egyre erősödve. Lehetőség van hangjelzés, majd rezgés kiválasztására is, ekkor egy csippanás után 2 rezgést kapunk, ennyivel be is fejezi a telefon a hívásjelzést. Teljes némítás nincs.

Itt, ebben a menüpontban konfigurálhatjuk be a billentyűhangot, az üzenetjelzést, a beszédfelismerés előtti csippanást, valamint a hangos emlékeztető felvétele előtti csippanást. A konfigurálás kimerül a ki- vagy bekapcsoláson. Nincs lehetőség sem a hangerő változtatására, sem az üzenetjelzés esetleges dallammal történő jelzésére. Puritán, egyszerű megoldás.

Számológép, valutaváltó

Ez a két funkció ugyanaz, mint ami a 300-as sorozatban is van: egy alapműveletes számológép, valamint egy valutaváltó alkalmazás található ebben a menüpontban. A valutaváltóhoz mi magunk is vihetünk fel két valutafajtát, valamint megszokott módon az euro-váltó egy külön menüpontot kapott.

Internet

A készülék következő menüpontja az Internet, mely a WAP böngészőt indítja el. A böngésző 1.1-es verziójú, konfigurálni a kettőskereszt billentyűvel lehet kényelmesen. Használatára nem térnék ki, lényegében ugyanúgy működik, mint bármely más készüléken. A telefon képes lenne a 14.400 bps sebesség kihasználására is, ha a szolgáltató ezt támogatja.

Ez alatt már csak a SIM Toolkit menüjét találhatjuk meg, mely szolgáltató és SIM-kártya függően kölönböző menüpontokat tartalmazhat.

[oldal:Egyéb beállítások]

A végére hagytam a készülék egyéb paramétereit tartalmazó menüpontot. A telefon eme menüponjában lehet mindennemű a szolgáltatóval, és a telefon egyéb paramétereivel kapcsolatos beállítást elvégezni.

Itt találhatjuk meg a memóriafoglaltságról szóló információkat, s itt állíthatjuk be személyes üdvözlőszövegünket is. A készülék óráját is itt lehet beállítani.
Apropó óra. Az új Alcateleken szokásos analóg kijelzés mellett itt már választhatunk digitális kijelzést is. Sőt, egyből két időt is kirakathatunk a képernyőre, melyeknek mi magunk adhatunk azonosítót (10 karakter), mely megjelenik az időkijelzés felett. A két idő percben is eltérhet egymástól, nem csak órában.
Amennyiben szolgáltatónk támogatja, beállíthatjuk az automatikus pontosítást, frissítést is. Az óra az akkumulátor eltávolítása, teljes lemerülése esetén megáll, ennek ellenőrzésére a telefon figyelmeztet a bekapcsoláskor.

Ebben a menüpontban érhetjük el a hálózattal kapcsolatos összes szolgáltatást, legyen az híváskorlátozás, 2. hívás jelzése, átirányítás.

Itt állíthatjuk be az úgynevezett személyes billentyű funkcióit is. Mint az ismertető elején említettem, a jobb felső sarokban van egy gomb, melynek mi magunk adhatjuk meg, mely szolgáltatást szeretnénk elérni általa.
A rövid, és a hosszú gombnyomásra a következő szolgáltatások közül választhatunk tetszés szerint egyet-egyet:

  • telefonkönyv
  • hangosítás
  • határidőnapló
  • SMS üzenetek
  • események
  • átirányítás
  • számológép/átszámítás
  • személyes infó
  • rezgő mód
  • hangposta
Alapesetben a rövid megnyomásra a telefonkönyvet érhetjük el, hosszú megnyomásra pedig rezgő módba kapcsolhatunk.

A telefonzár funkció az első, mely nem követi a hagyományokat. Szinte az ősidőktől fogva minden Alcatel telefonon a 159 billentyűkombinációra oldódik fel a billentyűzár. Itt már a "C" billentyűt kell hosszan megnyomnunk ha ügyködni szeretnénk a telefonon.

A kézikönyv nem beszél egy érdekes opcióról, melyre én is csak véletlenül bukkantam rá: a telefonban le van tárolva az összes ország (szám szerint 172!) előhívószáma. Akár saját prefixumot is definiálhatunk, s hiába szól a telefon mindenhol magyarul hozzám, itt bizony eredeti francia nyelven éreklődik. :) Ezt a "menüt" a plusz jel előcsalogatásakor találhatjuk meg, s SMS írása közben is használhatjuk.

[oldal:Tapasztalatok, végszó]

Szót kell még ejtenünk a Li-Polymer akkumulátorról is. Az extra könnyű akkumulátor nagyon új, s kevés készüléken található gyárilag ilyen. A 800mAh kapacitású akkumulátornak több előnye is van: nem kell formázni, és bármikor tölthető a Ni-Mh akkumulátoroknál fellépő memóriaeffektus kialakulása nélkül. Mivel új, ezért tartósságáról nincs megbízható adat, ára pedig meglehetősen borsos: a forgalmazó árlistáján egy darab pótakkumulátor ára 16.000 Ft!
A telefon alacsony fogyasztásának köszönhetően sikerült egészen egy hetet kihúzni egyetlen töltéssel, s nagyon intenzív használat mellett is minimum három napig bírta. Persze ha sokat beszél valaki, egyetlen nap alatt is le lehet meríteni...

A tapasztalatokat kezdjük talán a hangminőséggel. Nos, a többi márkához viszonyítva valóban kicsit zajosabb, s mélyebb tónusú a telefon hangja beszélgetés közben. Szerencsére ez nem megy az érthetőség rovására, a hangerő pedig több, mint elegendő. Szubjektíven ítélhető csak meg ez a dolog, a csengetés hangjához hasonlóan ezt is szokni kell/lehet. Van, aki sohasem tud megbarátkozni vele.
A kihangosító funkció nagyon jól használható, s mindkét irányban tisztán érthető. A hanghívás meglehetősen érzékeny, de meglepően jó pontossággal képes felismerni a megadott mintát. A környezeti zajokra különösen érzékeny, s a hanglejtésünkre is figyelni kell.
A rezgő üzemmód rezgési ereje valamivel alatta marad a 300-as sorozaténak, de még mindig bőven elegendő, hogy ing- vagy nadrágzsebben észrevehető legyen.

A megbízhatóságra nincs panasz. Illetve mégis. A családban meglévő 302-es készülék még soha nem csinált semmilyen "fagyást", sohasem indult magától újra. Itt sikerült egyszer hangos emlékeztető közben rebootoltatni a telefont, de sokszori próbálkozásra sem sikerült megismételni a hibát. A mintegy három hétnyi használat alatt ennyi volt az összes megbízhatatlanságra utaló jel.

A felépített kapcsolat minőségével, térerővel, a vonalstabilitással egyszer sem volt probléma, mint ahogy a beépített funkciók használhatóságával sem. Kitűnően, megbízhatóan működik a készülék.

A telefonnal megcélzott vásárlói kör valószinűleg nem a hobbiból telefonálók közé tartozik. Őket minden bizonnyal nem az oplogók milyensége és a dallamszerkesztővel bepötyöghető ritmus fogja érdekelni, s feltehetően nem is játszani akarnak a telefonnal. Számukra hasznos, hogy kontaktjaikat a zsebükben tudhatják, időpontjaikat nem kell külön kézikütyükbe irkálni....csak előkapják a telefonjukat, s megy minden, mint a karikacsapás.

A telefon pillanatnyilag 59.900 Ft-os áron kapható Dominó csomagokban, s 39.900 ft-ért új előfizetéssel - 2 év hűségnyilatkozattal - is hozzájuthatunk a kizárólagos forgalmazónál. Ez az ár a szolgáltatásokat tekintve nem mondható magasnak.

Szólj hozzá a fórumban!

Ajánlott linkek:

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról